dini ve manevi değerleri istismar edenlere karşı söylenen hiç eskimeyen bir sözdür. ünlü islâm düşünürü muhyiddin ibnü'l-arabi şam halkının maddi şeylere düşkünlüklerinden yakınarak onlara nasihat etmiş, sonunda da ses tonunu yükseltip ayağını yere vura vura “sizin taptığınız benim ayağımın altındadır!'” diye haykırmıştır.
bu sözünü hz. muhammed'in (sav) “bir zaman gelecek; insanlar yalnız parayı düşünüp, helal haram düşünmeyecekler. insanın bütün kaygısı midesi olacak, şerefi mal, kıblesi kadın, dini para olacak” hadisine dayandırarak söylemiştir.
ama işlerine gelmediği için dindar görünenler bu sözü anlamak istememiş kendi inançlarına hakaret edildiğini iddia ederek muhyiddin ibnü'l-arabiyi öldürmüştür.
ayağını yere vurarak, "sizin taptığınız benim ayağımın altındadır" dediği yerden ise bir küp altın çıkmış, onu öldürenlerin altına taptıkları anlaşılmıştır.
"taptığınız ayağımın altında" sözü "siz, allah’a değil de, paraya tapıyorsunuz" anlamında kullanılmaktadır.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"taptığınız ayağımın altında" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim