telefonların psikolojik etkileri çoğu zaman göz ardı ediliyor ama farkında olmadan, bir şekilde hayatımıza gizlice sızıyorlar. hepimiz, o telefonsuz kaldığında panikleyen insanları gördük, hatta belki birçoğumuz da o insanlardan biriyiz. biz zaten amacı gereği kullanırsak faydalı olacağını biliyoruz fakat ben olumsuz kısımlardan bahsedeceğim.

nomofobi; telefonu cebinde olmadığı an başına bir şey gelmiş gibi hisseden insanlar. "mesela telefonun şarjı bitti diye dünyası başına yıkılacak tipler, come on! " günümüz insanı işte böyle bir durumda! 2019’da yapılan bir araştırma gösteriyor ki, insanların %70'i telefon bağımlılığının farkında. yani, biz bunları yaşıyoruz ama duygusal olarak etkilenmiyoruz kesinlikle öyle bir şey yok, değil mi?

hayalet titreşim sendromu, işte bu da ayrı bir dert. telefon titremediği halde, cebinize dokunduğunuzda bir kıpraşma hissediyorsunuz. valla, beynimiz resmen telefonun penceresinden dünyayı görmeye alışmış. 2020’de yapılan bir araştırmaya göre, kullanıcıların %90'nı bu durumu deneyimlemiş. yani bir bakıma beynimiz, telefonu farkında olmadan sürekli "kontrol edilen bir hayvana" dönüştürmüş. çoğumuz bunu espriyle karşılasak da, gerçekte sürekli alarmda olmamız demek, zihinsel yükün artması demek. mental yorgunluğumuz çok arkadaşlar!

sosyal medya bağımlılığı meselesi ise bomba, hani o bildirimleri gördüğünüzde hemen bakma dürtüsü… çoğumuz bir şekilde "oroyinman" hale geldik ama kimse bunu kabul etmiyor. 2021’de yapılan bir araştırmada sosyal medya kullanıcılarının %70'i bildirimlere hemen göz attıklarını söylüyor. yani farkında olmadan sürekli bağlanma ihtiyacı duyuyoruz. ne zaman rahatlayacağız? hiçbirimiz bilmiyoruz.

telefonlar hayatı kolaylaştırıyor eyvallah, tamam ama bir noktada o kolaylık, farkında olmadan psikolojik bir yük halini alabiliyor. sadece birkaç adım geri atıp dijital dünyadan uzaklaşmak, belki de sadece 5 dakika sakinleşmek hepimizin ihtiyacı olan tek şey. telefon, teknoloji ve internet asla durmayan şeyler, ama biz durup biraz nefes alırsak oto-kontrolü tekrardan ele alabiliriz.
devamını gör...
gün batımı sonrası mavi ışık maruziyetinin melatonin salınımını baskılaması, bahse konu etkilerin nedenlerinden biridir.
devamını gör...
100 aldım testten oroyinmanmışım
devamını gör...
baya olandır.

pleblere "telefonda izlediğin shorts, ilişkini bile bitirebilir." demiştim de, mabadından anlayıp "aynen benim hatun böyle bi' shorts izlemiş geliyor..." gibi bi' tepki vermişti.

dopamin reseptörlerini hızlı uyarıya alıştırmaktan mütevellit, dopaminle alakalı her hal ve durumda bağımlılık devreye giriyor ve hızlıca tüketilmesini sağlıyor.

son tahlilde, "hissetmeyi" zorlaştıran ve bayağılaştıran bi' şablonda ezilip büzülüyor dimağlar.

üzücü.
devamını gör...
yoktur. bos bos isler. evet.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"telefonun psikolojik etkileri" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim