roman / edebiyat
puan ver

öne çıkanlar | diğer yorumlar

thomas hardy'nin en iyi romanıdır (kişisel görüş).

ilk olarak 1891'de ingiliz resimli the graphic gazetesi tarafından yayınlanan sansürlü ve seri hale getirilmiş şekilde, daha sonra üç cilt halinde kitap olarak ve son olarak 1892'de tek bir cilt olarak yayımlanmıştır.

şimdilerde 19. yüzyıldan kalma büyük bir ingiliz romanı olarak kabul edilmesine rağmen, hardy'nin kurgusal şaheseri bile olsa, ilk yayımlandığında sert eleştiriler almıştır, çünkü kısmen son dönem viktorya dönemi ingiltere'sinin cinsel ahlakına meydan okumuştur.

tess sadece hakları için değil, başkalarının hakları için de bir savaşçı olarak tasvir edilmiştir.

not: hardy çok büyük bir şairdir ama çok köklü romanlar da yazmıştır, fakat zamanının muhafazakarları tarafından edebiyata küstürülmüştür.

yani demem o ki muhafazakarlar her zaman geriletir.
devamını gör...
yukarıdaki değerli yazarın yorumlarına ek olarak kitapları yorumladığım kitapkuresinde hesabımda da belirttiğim gibi (küçük çapta kendi influencerlığımı yaşadım. ürün kullanırken kendime de ürün tanıtıyorum mesela) * birleşik krallığın viktoryen döneminin toplumuna dair felsefi bir düşünce kitabı denilebilir tess’e.

pastoral bir okuma olarak değerlendirilebilecek romanın özünde bir trajedi üzerinden toplum ve doğanın ahlak kuralları inceleniyor. karakterlerin hepsi

benim için alec d’uberville dışında çünkü her ne kadar hikayesini beğensem de biraz abartı buldum
derinlikle yazılmış ve aynı derimlik mitoloji, döneminin din anlayışı anlatımında da görülebiliyor.

yazım dili her ne kadar etkileyici olsa da bu anlamda thomas hardy’nin romancı/yazar bağlamından öte filozof olarak değerlendirdim. yani benim için özünde dilinden ötürü değil, düşündürücü oluşundan ötürü sevdiğim bir kitap oldu. mesela jane austen’ın dili de ingilizcesinde ağdalı olsa da türkçesini çok keyifle moderrn bir kitapçasına okumuştum (ki (gbkz: mansfield park)’ta da bir sorgulama, inceleme vardır. ama hardy’de de bu daha baskın diyebiliriz). tabii bu çok öznel bir yargı. okuduğum zamanın, çevirmenin, daha önce okuduğum kitaplarla geliştirdiğim ya da geliştiremediğim kavrama yeteneğinin etkisine dayandırılabilir.

iyi ki okudum dediğim bir kitaptır.neticede düz bir trajediden farklılaşarak karakterler kusurlarıyla işlenmiş ve düşünceleriyle zamana meydan okuyan bir eser olmuş.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"tess (kitap)" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim