ing: greek tragedy.

trajedi, temelde iyi olan kahramanın yaptığı ölümcül hatası/hataları sonucu tanrıların isteğiyle veya ''kendi kaderi'' sonucu yaşadığı trajediyi, çöküşünü konu alır. kahraman acı çeker, seyirci ise acıma ve korku duyar.
bu oyunlar izleyici ve okuyucularına, iyiliğe, kuvvete inanan ama kadere yenik düşen trajik hikayeleri sunar. gerçek bir trajedide, kahramanın ölümü ya da düşüşü bazı kişisel hataların sonucu olarak gerçekleşir.

antik yunan'da m.ö. 6. yüzyılın sonlarında görülmeye başlayan trajedi'nin bu alandaki en bilinen önemli üç yazarı aeschylus, sophoclesve euripides'dir.

trajedi'deki bazı önemli terimler:
- hamartia: trajik kahramanın yaşadığı trajik durum. kendi hatası sonucu ortaya çıkar.
- hubris/hybris: kibir, gurur.
- peripateia: yapıttaki dönüm noktası. kahraman için olayların cehenneme doğru yol almaya başlaması*.
- fate/ destiny: kader. antik yunanlılar hayattaki her şeyin bir sebebi olduğuna ve izledikleri yolun tanrılar tarafından kendilerine yazıldığına, dolayısıyla da kaderlerinden kaçış olmadığına inanıyordu.
- anagorisis: trajik içgörü. kahramanın bilmediği trajik bilgiyi öğrenme evresi. trajik aydınlanma bence en güzel özeti.

tanımım lit100 ders notlarım ışığında yazılmıştır.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"yunan trajedisi" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim