felso yazar profili

felso kapak fotoğrafı
felso profil fotoğrafı
rozet
karma: 88 tanım: 10 başlık: 0 takipçi: 3

son tanımları


plotinos

yeni eflatunculuk veya platonculuğun kurucusudur. ortaya attığı sudûr teorisiyle tüm varolanların bir olandan artarak devam edegeldiği fikriyle bugünkü tasavvuf öğretisinde ki vahdet-i vücud öğretisine ilham kaynağı olmuş filozoftur.
devamını gör...

diyalektik materyalizm

hegelin yaşamsal süreçlerin ilerleyişini açıkladığı, tez - antitez-sentez diyalektiğini soyut zeminden çekip, söz konusu yaşamsal süreç diyalektiğini maddi belirlenimlere mündemiç kılan marksizmin omurgası mesabesinde ki meşhur kavram.
devamını gör...

parmenides

elea okulunun kurucusudur. fikirleriyle presokratik dönemi başaşağı eden filozoftur. varlığın, bir olanın mutlak birliğini, bölünemezliğini savunan sıkı bir tümdengelimci rasyonalisttir.
devamını gör...

in time

içeriğinde geleceğe ait yaşam kurgusunda (hızla ilerleyen teknolojiyi göz önüne alırsak) en küçük mantık hatası barındırmayan çok başarılı ve ayrıca adalet (sizlik) temasıyla net toplumsal mesaj verebilmeyi başarmış başarılı bir bilim kurgu.
devamını gör...

ferdi tayfur

kırılamayan rekorlar sahibi. müzik ödülleri, konser seyirci sayısı, fim hasılatı sıralamalarında tartışmasız türkiye'nin en büyüğü. zeki müren 'in bile "en fanatik hayranları olan isim" dediği şöhret.
kısacası değil arabeskin, türk müziği' nin babası.
devamını gör...

agnostisizm

bilinemezcilik. metafiziğe dair hiç bir olgunun ispatı ya da reddinin olamayacağını savunan görüştür ; başka bir deyişle, bilinebilir olanların, sadece duyumlar yardımıyla deneylenebilen ve gözlemlenebilenler olduğunu, duyumlarımızın tespit edemediklerinin bilinemeyeceğini savunan düşünce. ampirizm'in bi tık yumuşakçası.
devamını gör...

apeiron

evrenin ilk nedeni olarak anaksimandros tarafından tanımlanan soyut bilinmezlik kavramı (anaksimamdros'un kastı belki de tanrıydı). soyut bir kavram olmasına rağmen diğer doğa filozofları içerisinde ki en makul tanım diyebiliriz.
devamını gör...

başkanlık sistemi

fırıldak politikacılar mezarlığı olan memleketlerde ; bu fırıldaklıktan azade ve dik duruş sergileyen bir devlet başkanın oldu diye, bu fırsat bir daha ele geçmez hevesiyle sistemi meşruti monarşiye hatta monarşiye işlevselleştirme söylemlerini dillendiren zihniyet, yöneticilerini ölümsüzleştirmiş ve putlaştırmış zihniyettir. işte bu bağlamda sivrittiğin monarşik adem-i merkeziyet düşmanı kazık, yarın senin fikirlerine muhalif fırıldakların ellerine geçtiğinde onların da beka sorunu olmayacak mı? öyleyse başkanlık sistemi, hülasa bıçak elindeyken bileyebildiğin kadar bilediğin, lakin sapını her zaman senin tutamadığım sistemdir.
devamını gör...

fideizm

gazali 'nin filozoflardan intikam alma adına, düşünce biçimi olarak islam tarihi kronolojisinde, düşüncenin sekteye uğrayıp kronik hale gelmesine sebep olduğu yaşanmışlığın kavramlaşmış ismi.
devamını gör...

ibn haldun

evrim teorisinin genellikle bidayetinin darwin ile başladığının aksine, ondan yaklaşık dörtyüz yıl evvel meşhur eseri mukaddime'de, evrimi detaylı olarak anlatan sosyolog-tarihçi'dir. tabii darwin'den önemli bir farkla ki, evrimin salt tabiat süreci ile değil, milyonlarca yıl süren ve yaratıcının belirlediği tabiat süreci neticesinde olduğu yönündedir. bununla beraber bugün avrupada aydınlanma dönemi ve sonrasına yön vermiş bir çok düşünürün temel fikirlerininde öncülü sayılır ibn haldun ; malthus'un nüfus teorisi, marx'ın diyalektik materyalizm' i ve alt-üst yapı kuramı,
spencer'in doğal ayıklama teorisi gibi kuramların ilk örnekleri ibn haldun'un mukaddime'sinde ziyadesiyle vardır. "sosyoloji" kavramını auguste comte'dan yüzyıllar evvel icat edip literatüre kazandıramadığı için, ilk sosyolog olma ünvanını comte'a kaptırmış olma talihsizliği nden kendisinin de haberi olmamış olsa da, tarihin ilk sosyoloğu ve ilk sosyoloji eseri vereni ibn haldun'dur.
devamını gör...

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim