o kadar 'gomünist maderyalis' gaynıyo burası bi kişi açmamış şu başlığı, kırgın ve sitemkarım...

gelmiş geçmiş en evrensel* metafizik anlayışı olan hegel'in idealist metafizik düşüncesini, marx taraından farklı bir zemine oturtulmasıdır d.m. meşhur 'baş aşağı duran hegel'i ayakları üzerine oturtma' geyiği işte tam bununla alakalı. şimdi marx, hegel'i nası ters çevirmiş ona bakalım bakalım kısaca...

marx için gerçeklik, faaliyet, işleyiş ya da adına her ne dersen, maddi güçlerin toplamından ibarettir. öyle metafizikçilerin dediği gibi mekansal konumdan başka mekansal konuma hareket eden maddeler dizisiyle falan alakası yok yani mevzunun. maddi dünya diyalektik süreçle sürekli evrim halindedir ve her evrede bir çelişkiyi ''sentez''* ile aşar. bu diyalektik evrenin gelişimindeki süreci meydana getirir ve açıklar.

marx' hegel'den diyalektiği alır, ancak idealizm yerine materyalizmi ikame eder. hegel'den alıp kullandığı metafizik kavramları ya reddeder ya da içini boşaltıp yeni anlamlar verir. özne-nesne ilişkisinde, zihnin temel gerçeklik olduğu fikrini reddeder ve aslolanın madde olduğunu söyler. işte geriye kalan bu kuru gerçeklik ise, sadece maddenin evrimsel değişimiyle ilgili diyalektik süreç yoluyla anlaşılabilir.
devamını gör...
hayat felsefem, içinden çıkamadığım her sorunun karşılığı, anlamak için tuğla kalınlığında kitaplar okuyup, antin kuntin cümlelerle süslemeye gerenk yok, kafaya bir kez girdimi çözemeyeceğiniz sorun kalmaz. ( sorun derken; çelişki, çıkmaz).
devamını gör...
bu mantık yürütme yönteminin ilkelerini daha iyi açıklayabilmek için öncelikle engels'in materyalizm anlayışını incelemek gerekir. buna yönelik ise engels'e ait şu alıntıyı paylaşmam yerinde olacaktır:


ancak maddenin hareketi salt kaba mekanik hareket ve yer değiştirme değildir; ısı ve ışıktır, elektrik ve manyetik gerilimdir, kimyasal birleşim ve ayrışımdır, yaşamdır ve son olarak bilinçtir.

bu tanım bize diyalektik materyalizm ile kuantum fiziği arasında bir ilişki kurulabileceğini göstermektedir. ışık klasik anlamdaki materyalist bakış açısı ile incelendiğinde elle tutulamayan bir nesne olduğundan dolayı madde olarak tanımlanmaz ancak az önceki tanımda da gördüğünüz üzere engels ışığın da madde sınıfında olduğunu belirtmiştir. hepinizin bildiği üzere ışıkta da bir dalga-parçacık ikiliği mevcuttur. böylece diyalektik materyalizm ilkesi ile madde olan ışığın parçacık veya dalgaya dönüşümü de açıklanabilir. bu konu ile ilgili düşüncelerimi kabaca özetlemeye çalıştım ancak ifade etmeye çalıştığım şeyleri buradan daha detaylı bir biçimde inceleyebilirsiniz.
devamını gör...
her şey değişir ve her şey birbirine bağlıdır diye aklımda kalmıştır hep. bir insan yıllar içinde bir ota dönüşebilir (ölür, çürür, ot olur, inek yer hatta). ama ot geldin ot gideceksin gibi bir fikir oluşmasın aklında sözlük. :)
devamını gör...
bir şeye tapmayı değil, hiçbir şeye tapmamayı öğreten, varoluşun geldiği ve gitmekte olduğu yere dair neden sonuç ilişkilerini incelemekte araç olarak kullanılagelen bir felsefedir.
devamını gör...
diyalektik materyalizm, marksizmin felsefesidir diyebiliriz.

materyalizm dediğimiz kavram, marx ve engels'ten önce de vardı. ama onlar, 19. yüzyılın buluşlarının da yardımıyla, bu materyalizmin şeklini değiştirdiler ve "diyalektik" materyalizmi yarattılar.
devamını gör...
hegelin yaşamsal süreçlerin ilerleyişini açıkladığı, tez - antitez-sentez diyalektiğini soyut zeminden çekip, söz konusu yaşamsal süreç diyalektiğini maddi belirlenimlere mündemiç kılan marksizmin omurgası mesabesinde ki meşhur kavram.
devamını gör...
bu anlayışa göre ''asla bilinemez'' diye bir şey yoktur, ''henüz bilinemeyen'' şeyler vardır ve bunlar da, istense bilinebilir.
bu noktada önemli olan, toplumun bu bilgiye ne kadar ihtiyacı olduğudur.
ihtiyaç varsa, o bilgi bir şekilde ortaya çıkar, çıkarılır...
devamını gör...
beni, bilinmezliklerden, hurafelerden, inanmışlıklardan, çözümsüzlüklerden, ahlardan vahlardan çıkaran, mantık, çözüm, sonuç üretmemi sağlayan yöntem-ül hakikat...
devamını gör...
marks hegelden etkilenmiş ve çok şey öğrenmiştir, inkar da etmez zaten. (hatta 'hala' marks'ı sol hegelci olarak görenler var.)
marks'ın yaptığı: diyalektiğin. doğa ve topluma, üretim ilişkilerine uyarlığını görmekten göstermekten ibarettir. tarih, toplum ve ekonomi ve hayat, büyük oranda da onu doğrulamıştır. aslında akademik bir tartışma ve bilgi düzeyini gerektirir kapsamlı bir konuyu, günübirlik politik argümanlarla anlamak ve marks'ı sadece politik bir olgu olarak görme yanılgısı yapılan en büyük yanlıştır.
devamını gör...
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
göreciliği kapsarmış.

...marks ve engels'in diyalektik materyalizmi, elbette ki, göreciliği kapsar, ama ona indirgenmez; yani diyalektik materyalizm, bütün bilglerimizin göreliliğini nesnel gerçeğin yadsınması anlamında değil, ama bilgilerimizin bu gerçeğe yaklaşmasının sınırlarının tarihsel göreliliği anlamında kabul eder.

lenin
devamını gör...
sen bir hiçsin, yıldız tozusun sadece...olasılıkların, tesadüflerin sonucusun...dna ların rastgele birleşmiş ve oluşmuşsun...öleceksin ve o dna lar atomlar tekrar döngüye girecek, belki bir çekirgede birleşecek, ama asla öldüğün hale gelmeyecek, çok düşük bir ihtimal o...sonsuz tesadüfler, sonsuz döngüler...belki uranüste senin aynın oluşacak...ne oluyor lan diyeceksin...septirilyonda bir ihtimal, oda uranüste...
devamını gör...
diyalektik, aslında sokratesle beraber (daha doğrusu platonla gelir, çünkü sokrates, düşüncesi gereği yazı yazmaya karşıdır, bu nedenle onun söylemlerini platon'un kitapları aracılığıyla ulaşırız) diyalektik yöntem olarak bilinen, karşılıklı iki fikrin, birbirleriyle etkileşim içerisine girip, ardından ortaya daha rafine, her iki tarafı da memnun edecek başka bir sonuç çıkmasının yöntemi anlamına gelir. bu tarz felsefi kavramlar, hangi minvalde kullanıldığına bakılmaksızın anlaşılmaya çalışılırsa yanlışa düşülebilir. aynı kavramı bile kullanıyor olsalar, her filozof, o kavramla farklı bir şey demek istiyor olabilir. zaten bunu kitaplarında çoğunlukla belirtirler, ben şu kavramdan bunu anlıyorum, bundan sonra da her bu kavramı kullandığımda bunu demek istiyorum gibi bir not düşerler.

hegelde diyalektik, iki fikrin, sokratik anlamda gerçekte konuşarak çarpışmasından farklı bir zemine taşınmış, ve iki metafizik varlığın da çarpışması olabileceğine ve bunlardan da tarihsel olarak büyük olgular çıkabileceğini dile getirmiştir.

marx ise, tüm bunların da ışığında, gerçek diyalektiğin, materyalist bir biçimde olduğunu, yani esas olanın, gerçekte zaten çarpışarak evrildiğini ve bunun da zorunlulukla meydana geldiğini söyler. diyalektik materyalizmden kastı da, materyalist olanın, yani işçi sınıfıyla burjuvazinin bu münakaşasının yani diyalektiğinin, eninde sonunda kendi söylediği istikamette olacağını, bunun kaçışının olmadığını, söylediği gibi bilinçlenip, örgütlenme olursa eğer daha da bu sürecin hızlanabileceğini söyler. kısaca diyalektik materyalizm, toplumsal sahada bir takım olaylar olur, bunların birisi, diğerini tetikler ve zorunlu olarak sonucunda başka şeyler çıkar düşüncesinin, marksizm fikrine gönderme yapılarak, dile getirilmiş hali denilebilir.
devamını gör...
fiziksel bakarsam meseleye, marx'ın ve engels'in eline vermiş durumdayız özetle. çok sık dedikleri üzere, hegel’in diyalektiği, maddenin yaratılmış olması fikriyle çelişmez. hatta, düşünceyi maddeye öncelikli gören bu yaklaşım, tanrı’nın varlığını imkar etmez. aksine, evrende akılcı bir düzenin ve yönelimin olduğunu varsayar. hatta yaratıcı bir aklın olduğunu ima eder. fiziksel evren olmadan önceki süper enerjili vakum için, "madde hiç'ten oluştu" diyenlerin fikrine asla alışamadım, alışmam şahsen. hiçten meme olmaz. madde ezeli değildir. tanrı fikriyle uyumlu yeni bilimsel anlayış güçleniyor son zamanlarda. valla doğru bakın. hissiyatım da, gördüklerim de bu yönde. bilimciler de ikiye bölünmüş durumda ama şu anki durum, üst akıl müdahalesine daha yatkın. doğanın diyalektiğini zaten çürüttüler, yıl oldu. o eserde de, tek bir "allam affet bizi" lafı yoktur. bizimkiler'deki rüknettin bey gibi nursuz insanlar bunlar bence arkadaşlar. gerçi benim dini olaylarla da pek işim yok ama, marx'in elinde armutlu bombanın patladığına inancım tam. ekonomide de aynısı oldu, ondan fazla anlamasam da ileride açıklarım laf açılırsa. 3-5 bişi okudum o konuda. stalin'in emriyle marx'ın materyalazmi mutasyon geçirdi, kanunlaştırıldı zamanında. millet çok atladı lakin madde başta yoktu lan işte yoktu! get out marx, welcome nurlu rüya dedeleri.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"diyalektik materyalizm" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim