şakayık çiçeği
ülkemizde birçok bölgede yetişebilen şakayık çiçeği, paeoniaceae familyasının bir cinsidir. en çok güney avrupa, kuzey amerika ve asya bölgelerinde yetişir. şakayık çiçeği bakımı birkaç püf noktaya değinildiği sürece oldukça pratiktir. ayrıca şakayık çiçeği dayanıklılığıyla da bilinir. botanikteki adı paeonia olan bu çiçek ingilizcede peony olarak bilinir.
şakayık çiçeği anlamı
şakayık çiçeği şefkati simgeler.
şakayık çiçeğinin hikayesi
çiçeği hikayesi yunan mitolojisinden gelmektedir. paeon bir ilaç tanrıçasının öğrencisidir. hocası tarafından ormana bir çiçek bulmaya gönderilen paeon, hamile olan kadınların çektikleri ağrılar için şakayık çiçeğini aramaktadır. kıskançlığı ile bilinen ilaç tanrıçasının paeon’a zarar verebileceğini düşünen zeus, onu şakayık çiçeğine çevirir. o günden sonra ise çiçeğe paeonia adı verilir. ağrılara iyi gelmesi yönüyle bilinen şakayık, günümüzde hala pek çok ilaçta kullanılmaktadır.
şakayık çiçeği özellikleri nedir?
pembe şakayık çiçeği, kırmızı şakayık çiçeği, beyaz şakayık çiçeği, mor şakayık çiçeği gibi alternatifleri bulunan bu çiçek türü soğanlı bir bitkidir. oldukça güzel kokulu olan şakayık çiçeğinin her türünün kendine özgü özellikleri bulunmakta. şakayık, nisan, mayıs ve haziran aylarında çiçeklenir ve yavaş büyür. katmerli veya yarı katmerli çiçekleri vardır. çiçek, yetişmek için rakımı yüksek yerleri tercih eder.
koparmanın cezası 80 bin 465 tl
doğa koruma ve milli parklar genel müdürlüğü'nün, türkiye genelinde koruma altına aldığı birçok endemik tür veya benzeri doğal değerlerin korunması amacıyla şakayık çiçeğini de doğal alanından koparmanın cezası bulunuyor. çevre kanunu kapsamında ekosisteme zarar verilmesi dolayısıyla doğal alanlarından şakayık çiçeğini koparmanın cezası ise 80 bin 465 tl olarak açıklandı. eğer koparma işlemi tüzel kişilik yani bir firma adına yapılırsa bu miktarın üç katı cezası bulunduğu belirtildi.
devamını gör...