qqqqqq yazar profili

qqqqqq kapak fotoğrafı
qqqqqq profil fotoğrafı
rozet
karma: 114 tanım: 21 başlık: 1 takipçi: 1

son tanımları


siyah giyinmek

sıkça kullandığım bir renk. her mutlu olduğumda ve en önemlisi de benim favori rengimdir.
devamını gör...

pamuk, yün ve iplik eğirmekte kullanılan, ortası şişkin,iki ucu sivri ve çengelli olan ağaçtan yapılmış araç,eğirmen,kirmen.
aynı zamanda; değirmen taşının ortasında bulunan ve üst taşa geçen demir eksendir.
devamını gör...
3. (tematik)

pejmürde

eski püskü, dağınık.
devamını gör...
4. (tematik)

bitap

yorgun,bitkin.
devamını gör...

şakayık


şakayık çiçeği
ülkemizde birçok bölgede yetişebilen şakayık çiçeği, paeoniaceae familyasının bir cinsidir. en çok güney avrupa, kuzey amerika ve asya bölgelerinde yetişir. şakayık çiçeği bakımı birkaç püf noktaya değinildiği sürece oldukça pratiktir. ayrıca şakayık çiçeği dayanıklılığıyla da bilinir. botanikteki adı paeonia olan bu çiçek ingilizcede peony olarak bilinir.

şakayık çiçeği anlamı
şakayık çiçeği şefkati simgeler.

şakayık çiçeğinin hikayesi
çiçeği hikayesi yunan mitolojisinden gelmektedir. paeon bir ilaç tanrıçasının öğrencisidir. hocası tarafından ormana bir çiçek bulmaya gönderilen paeon, hamile olan kadınların çektikleri ağrılar için şakayık çiçeğini aramaktadır. kıskançlığı ile bilinen ilaç tanrıçasının paeon’a zarar verebileceğini düşünen zeus, onu şakayık çiçeğine çevirir. o günden sonra ise çiçeğe paeonia adı verilir. ağrılara iyi gelmesi yönüyle bilinen şakayık, günümüzde hala pek çok ilaçta kullanılmaktadır.

şakayık çiçeği özellikleri nedir?
pembe şakayık çiçeği, kırmızı şakayık çiçeği, beyaz şakayık çiçeği, mor şakayık çiçeği gibi alternatifleri bulunan bu çiçek türü soğanlı bir bitkidir. oldukça güzel kokulu olan şakayık çiçeğinin her türünün kendine özgü özellikleri bulunmakta. şakayık, nisan, mayıs ve haziran aylarında çiçeklenir ve yavaş büyür. katmerli veya yarı katmerli çiçekleri vardır. çiçek, yetişmek için rakımı yüksek yerleri tercih eder.

koparmanın cezası 80 bin 465 tl
doğa koruma ve milli parklar genel müdürlüğü'nün, türkiye genelinde koruma altına aldığı birçok endemik tür veya benzeri doğal değerlerin korunması amacıyla şakayık çiçeğini de doğal alanından koparmanın cezası bulunuyor. çevre kanunu kapsamında ekosisteme zarar verilmesi dolayısıyla doğal alanlarından şakayık çiçeğini koparmanın cezası ise 80 bin 465 tl olarak açıklandı. eğer koparma işlemi tüzel kişilik yani bir firma adına yapılırsa bu miktarın üç katı cezası bulunduğu belirtildi.

devamını gör...

menekşe

menekşe, menekşegiller familyasına bağlı viola cinsini oluşturan çoğunlukla saksılarda yetiştirilen bitki türlerinin ortak adı. 400 ile 500 arası türü bulunmaktadır. dünyanın birçok yerinde yetişebilmekle beraber en çok kuzey yarımkürede yetişir. ayrıca hawai ve güneydoğu asya'da da yetişebilir. 
[[/alıntı]]
menekşe'nin anlamı:
saflığı ve güzelliği simgeler, ingiltere'den dünya'ya yayılmıştır. hikayesi de bu şekilde ortaya çıkmıştır.
devamını gör...

bibliyofil

bibliyofil
yunanca kitapsever demektir. ali püsküllüoğlu'nun türkçe sözlük'ünde bibliyofil için kitap dostu, kitaplara düşkün kimse denmiştir.
devamını gör...

çalı kuşu

9-10 cm boyunda, ötücü bir kuştur.sırtı ve karnı yeşilimtrak, kanat ve kuyruğu kahverengidir. böcek, kurtçuk ve küçük tohumlarla beslenir. göçmen olanları vardır. ömrü: 25-30 yıl kadardır.
yaşadığı yerler:
asya, avrupa, kuzey afrika ve kuzey amerika’nın çam ormanları ile çalılıklarında.
çeşitleri:
çalı, sürmeli çalı, pembetepeli çalıkuşları en iyi bilinenleridir.
devamını gör...

yanardöner


yanar döner çiçeği
bitkimiz papatyagiller familyasından peygamber çiçeği (centaurea) cinsinden bir bitkidir. centaurea tchihatcheffii türü, yerel ismiyle yanardöner çiçeği türkiye’ye özgü bir bitki olup sadece ankara ili, gölbaşı batı kıyılarında, 1km² alan içinde yetişmektedir. step bitkilerinin onları baskılaması sebebiyle özel koruma alanları isteyen, son derece nadir, gösterişli, güzel bir türdür. tek yıllık otsu bir bitkidir.çiçekleri, mor, kırmızı ve pembedir. mayıs ve haziran aylarında çiçeklenir. step ekosisteminde ve ekin tarlalarında yayılış gösterir. yanardöner, yapraklarının ondüleli oluşu, ışığı yansıtma özelliği vb. kendine özgü özellikleri ile diğer centaurealar’dan ayrılır. yanardöner türü ıucn (dünya doğayı koruma birliği) kriterlerine göre nesli tehlike altında, bern sözleşmesi’ne (avrupa’nın yaban hayatı ve yaşama ortamlarının korunması sözleşmesi) göre de kesin korunan bitki türleri listesinde yer almaktadır.
dünyada yalnızca ankara gölbaşı çevrelerinde yaşayan bu peygamber çiçeğinin mahalli adı yanar-dönerdir.
çok güzel ve çarpıcı mor-kırmızı çiçeklerinden dolayı bu isim verilmiştir. her ne kadar 1848 yılında afyon çevrelerindeki bir diğer kayıt bulunmakta ise de, şu ana kadar bu ilimizden ikinci bir kayıt gelmemiştir. gölbaşı çevrelerindeki tarlalarda yaygın olmakla birlikte oldukça seyrelmiştir. son yıllarda yoğun tarım ve herbisid uygulamasından zarar görmektedir
devamını gör...

nympha

nymphler ; yunan mitolojisi'nde yeri ve denizi dolduran sayısız çokluktaki dişi, tanrısal varlıklardır.(nymphe veya türkçe nemf, nimf ya da diğer bir deyişle "peri" olarak da anılırlar) . ölümsüz değillerdir. tanrılar gibi ambrosia ile beslendiklerinden çok uzun yıllar yaşarlar. hep genç ve güzel kalırlar. ambrosia balımsı bir maddedir ve uzun yıllar yaşamı sağlar. doğurganlık ve zariflik simgesidirler. mitlerde genellikle güzellikleri yüzünden başlarından geçenler anlatılır, genel olarak perilerin güzelliğine vurgu yapılır.çok sayıda nemf türü vardır. bunlar yaşadıkları yerlere göre ayrı adlar alırlar.
1) oreadlar dağlarda
2) naiadlar akarsularda
3) dryadlar meşe ağaçlarında
4) limnadeslar göllerde
5) crinaealar çeşmelerde
6) pegaeaeler kaynaklarda
7) potameidesler nehirlerde
8) elionomaeler bataklıklarda
yaşarlar.
not: oreadlar ve dryadlar doğanın bir parçası oldukları için satirler bu nemflerin hayranıdır.
devamını gör...

rezene

rezene, eski çağlardan beri yaygın olarak kullanılan şifalı bir bitkidir; maydanozgiller grubuna aittir. latince adı ‘foeniculum vulgare’dur. rezenenin boyu 1,5 metreyi bulabilir. esmer renkli ve hoş kokuludur; yemeklerde tat verici olarak katılabilir. pek çok vitamin ve mineral içeren bu şifalı bitkide başta sodyum, kalsiyum, potasyum, magnezyum ve fosfor gibi faydalı minerallerin dışında bolca a ve c vitamini bulunur. şifa amacıyla rezenenin yaprakları ile çay yapılırken tohumları ve kökü gaz giderici olarak kullanılmaktadır. bir akdeniz bölgesi bitkisi olan rezenin çayı, yağı, rezene, ekstraktı, ekstresi, sabunu, merhemi ve şurubu üretilir. ayrıca içeriğindeki flavonlar ve uçucu yağların zenginliğiyle çok çeşitli ilaçların yapımında da yaygın olarak kullanılır.
devamını gör...

lavanta

bilimsel adı lavandula angustifolia olan lavanta, çok yıllık ve yaprak dökmeyen bir bitkidir. 40’tan fazla çeşidi vardır. tarihi 2.500 yıl öncesine dayanan akdeniz, orta doğu ve hindistan’a özgüdür. en erken kaydedilen lavanta kullanımı eski mısır’a kadar uzanıyor. orada, lavanta yağı mumyalama sürecinde rol oynadı. ölümsüz aşkın ve sadakatin sembolü olan lavantanın çiçekleri, yaprakları ve uçucu yağı doğal ilaç olarak kullanılmaktadır. eski zamanlarda genellikle giysi ve saç gibi çeşitli kişisel eşyalara tazelik ve hafif bir koku vermek için kullanılırdı.
devamını gör...

entelektüel

entelektüel ya da aydın veya münevver, zekâsını ve analitik düşünme yetisini mesleği gereği ya da şahsî amaçlarına erişmekte kullanan kişi. entelektüel kelimesinin kökeni latince intellectus (anlamak) sözcüğüne dayanır. günümüzde genellikle şu anlamlardan birinde kullanılır:
1) kapsamlı bilgi ve birikim gerektiren soyut konularla derinlemesine ilgilenen kişi.
2) mesleği, mal ve hizmet üreten diğer meslek gruplarından farklı olarak, fikir ve bilgi üretmek ve/veya yaymak olan kişi (akademisyenler, bilim insanları vb).
3) kültür ve sanat konularında uzman kabul edilen, bu konulardaki bilgisi birikimi kültürel bir otorite olmasına olanak sağlayan ve toplum karşısında çeşitli konularda değerlendirmeler yapan kişi.
4) geçmişte tahsilli, bilgili kişiye münevver denilirdi. daha sonraları aydın sözcüğü "kültürlü, okumuş, görgülü, ileri düşünceli (kimse)" anlamında kullanılmaya başlandı.
devamını gör...

çay

çay, dünyada en sık tüketilen içeceklerden biridir. iki ana çay kategorisi vardır:
gerçek çaylar
bitkisel çaylar
ayrıca, gerçek bir çay tabanını bitkisel infüzyonlarla birleştiren aromalı çaylar vardır. camellia sinensis olarak bilinen çay bitkisinin yaprakları kullanılarak gerçek çaylar yapılır. günümüzde ticari amaçla üretimi yapılan birbirinden farklı üç tip çay vardır.bunlar:
siyah çay
yeşil çay
oolong çaydır.
dünya çapında üretilen çayın; %76'sını siyah çay, %22'sini yeşil çay ve %2'sini oolong çay oluşturmaktadır. siyah çay üretimi; soldurma, kıvırma, enzimatik oksidasyon ve kurutma aşamalarından oluşurken, yeşil çay üretimi yüksek sıcaklık ve buharla şok soldurma, kıvırma ve kurutma, oolong çay üretimi ise hafif kıvırma, enzimatik oksidasyon ve kurutma aşamalarından oluşmaktadır.
devamını gör...

necip fazıl kısakürek

"üç günlük dünya için gayret üstüne gayret, ebedi bir yaşam için gayret yok hayret." necip fazıl kısakürek'in en çok sevdim sözü...
devamını gör...

kitap

kitap basılı veya yazılı kağıt yapraklarının bir araya getirilmesiyle ve insanların hislerini, fikirlerini, başkalarına, uzaktakilere bildirmek, kendilerinden sonra gelenlere ulaştırabilmek için kağıtlara yazmak suretiyle meydana getirilen eser. lügatte, kitap, “yazı yazmak” manasındadır.
devamını gör...

papatya

papatya; papatyagiller familyasında yer alan, bellis, maticaria gibi çeşitli türlerden oluşan bitkilere denir. papatya çiçeğinin özünde tanen,glikozit gibi maddeler yer alır. papatya spazm çözmede, gaz ve adet sancısı giderilmesine etki eder. aynı zamanda sakinleştirici bir özelliğe sahip olan bir bitkidir.
devamını gör...

karahindiba

karahindiba, papatyagiller familyasından yaygın olan bir bitki türüne denir. çiçekleri sarı, yaprakları yeşil olsa da bitkinin adına "karahindiba" denilmiştir. mısır ve kıpçak türkleri'nin "katagan", çağatay türkleri'nin "saçratku" olarak bildikleri bu bitki günümüze "karahindiba" olarak gelmiştir. bazı ülkelerde karahindiba kökü kurutularakve öğütülüp acı kahve olarak icilmektedir. aynı zamanda kanser çeşidi olan lenfoma'ya iyi gelindiği bilinir.
devamını gör...

tarih

tarih; geçmişte yaşamış insanların, toplumların,devletlerin kültürel, coğrafi, ekonomik, sosyal, hukuksal,dinsel yapılarını,yaşayışlarını inceleyen bir bilim dalıdır. tarihin bir bilim dalı olmasını sağlayan şey ise; onun geçmişi incelerken bilgi ve belgeye dayanması; neden ve sonuç ilişkisi gözetmesidir.
devamını gör...

kahve

kahve, bir ağacın meyvesinin çekirdeğidir. kökboyasıgiller (rubiaceae) familyasının coffea cinsinden tropik çalı türlerine, bu türlerin tohumlarına ve tohumlarından hazırlanan içeceğe denir. aile; rubiaceae, cinsi ise coffea’dır.çeşit olarak çok sayıda kahve vardır. ekonomik anlamda iki tanesi önemlidir; bunlar, coffea arabica (arap kahvesi) ve coffea canephora (robusta). tarımı yapılan ilk kahve türü arap kahvesidir. geçmişte arabistan’da yetiştirilen bu tür günümüzde daha çok latin amerika’da yetiştirilmektedir. doğu afrika ve kongo havzası kökenli olduğu sanılan robusta ise afrika ile madagaskar’da yetiştirilmektedir.
not: türk kahvesinin yanında su verilmesinin amacı; evinize gelen misafirler önce kahvenin yanında getirilen suyu içerse karnının aç olduğunu ima edermiş yok eğer önce kahveyi içerse karnının tok olduğunu ima edermiş. bu osmanlı döneminden beri uygulanmakta olan bir nezaket örneğidir. yani gelen misafirlere açmısınız diye sorulmazmış...
devamını gör...
devamı...

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim