amerika birleşik devletleri'nin kurucu devlet adamlarından olup ayrıca buluşlarıyla da bilim dünyasına önemli katkıları olmuştur. 1706 boston’un massachusetts'de doğup 1790'da pennsylvania’da yaşamını yitirmiştir.
100 doların üstünde resmi olan bu devlet adamı mucit kişiliğiyle de tanınmakta olup şu sözü de ilginçtir: ""demokrasi, iki kurtla bir kuzunun öğle yemeğinde ne yeneceğini oylamasıdır. özgürlük ise tam teçhizatlı bir kuzunun oylamaya karşı çıkmasıdır."
devamını gör...
amerika'yı kurmuş... pehh.. bizim yerli ve milli yoldaş benjamin franklinimiz kafa'yı kurdu kafa'yı hüloğğğğğ..

ben de buranın john adams'ı olmak isterdim fakat orayı da iko'ya kaptırdık.
devamını gör...
hayatın en büyük trajedisi çok çabuk yaşlanmamız, ama çok geç akıllanmamızdır.
devamını gör...
iyi mazeretler bulmayı başaranların, başka şeyler başarabildiği çok nadiren görülür. sözünün sahibidir.
devamını gör...
dünyada en çok hayranı olan resmin * sahibi.
devamını gör...
abd'nin kurucu babalarından biri olmasının yanı sıra, aynı zamanda bir bilim insanı, müzikolog ve mucittir de. günümüz şehirlerinde kullanılan ve yıldırımları elimine eden paratoner, yüzme paleti, bifokal gözlük, elektrostatik makine ve franklin sobası adını taşıyan bir tür kuzine kendisinin buluşlarıdır. cam armonika denilen bir müzik enstrümanının da yaratıcısıdır. bir çok ünlü besteci bu enstrümana özel besteler yapmıştır.

bitti mi? tabii ki de hayır. filolog olmasa da filoloji alanının da çalışmalar yapmıştır. ingilizcenin yazılışıyla okunuşu arasındaki tutarsızlıkları fark etmiş ve ingiliz alfabesindeki x, q, w gibi gereksiz harfleri atarak, kendinden de bazı harfler atayarak okunduğu gibi yazılan daha sade bir ingiliz alfabesi geliştirmiştir. franklin alfabesi denilen bu alfabe ne yazık ki resmiyet kazanmamıştır. kazansaymış iyi olurmuş aslında.

vefat ettiğinde uygar dünyanın her yerinde onurlandırılmıştır. fransa'da rönesans insanı ünvanı verilmiştir. abd'nin kurucu babalarından her biri franklin gibi rönesans insanıydı. zaten böylesine vizyoner bir ekibin kurduğu devletin şimdiki gücü de ortada. bunun üzerine söylenecek pek bir şey yok.
devamını gör...
paratoner, camdan armonikayı, (bkz: çift odaklı gözlü)ğü ve daha bir çok şeyi icat eden mucittir. en çok ilgilendiği şey elektriktir.
1752'de philapelphia'da bir fırtına grubundaki elektriği bir uçurtma yardımıyla çekmeyi başardı...
halk kütüphanesi açtı. hastane açtı. gönüllü itfaiye eri oldu. köleliğe karşı mücadele etti. 1776 da hazırlanan bağımsızlık bildirgesi taslağını hazırlayan 5 kişiden biridir
devamını gör...
en sevdiğim amcamdır. benjamin amcam. canım benim.
devamını gör...
uçurtma deneyi ile yıldırımın elektrik boşalması olduğunu kanıtlamış ve iletken bir madde ile toprağa güvenli şekilde aktarılabileceğini fark etmiş bilim insanı.
devamını gör...
sözlüğün sahibi olan milyarder mafya şey yani iş adamı.
devamını gör...
(bkz: join or die)
devamını gör...
abisi james'in matbaasında 12 yaşından beri çalışıyordu. amerikadaki sömürgeci kolonilerde ilk bağımsız gazeteyi çıkarıyordu.
gazete için yazdığı makaleleri, gazetede yayınlamaya çalıştı. ancak abisi izin vermedi...
hal böyle olunca, ''bayan silence dogood '' isimli bir kadın mahlası alıp gizli şekilde yayınlamıştır. ancak abisi durumu öğrenince çok kızmış, benjaminde abisinin matbaasında çalışmayı bırakıp phileadelphia'ya taşınmıştır.
devamını gör...
acı veren şeyler öğretir sözünün sahibi.
devamını gör...
ios uygulaması nerede kardeşim cevap ver..
devamını gör...
2023 türkiye'sinde yunus emre'den daha çok kıymet görendir.
devamını gör...
1706/1790 yılları arasında yaşamış abd'nin kurucusu.
amerikalı amerikalı yayımcı, yazar, mucit
filozof, bilim insanı, siyasetçi ve diplomat
.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

17 çocuklu bir ailenin 10. çocuğu olarak doğmuştur, 10 yaşında okulu bırakmış, 12 yaşında çalışmaya başlamış, 30 yaşında amerika'nın ilk gönüllü itfaiye şirketini kurmuştur.
elektrik yüklerindeki artı ve eksi uçlarını icat etmiş, yaptığı uçurtma deneyleri sonrasında şimşeğin elektrikselliğini keşfetmiş, (b: elektrik yükünün korunumu ilkesini ortaya atmıştır.

paratoneri keşfeden de odur, amerika'nın en etkili isimlerinden olmuştur. bunların yanı sıra keman ve gitar çalan, satrancı seven, kendi alfabesini kuran bir isimdi.

84 yaşında hayatını kaybetmiştir.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
kendi alfabesiyle yazdığı mektup
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

öldükten sonra da hatırlanmak isterseniz, ya okunmaya değer şeyler yazın ya da yazılmaya değer şeyler yaşayın.
devamını gör...
uçurtmaya anahtar bağlayıp fırtınalı davada uçuran yıldırım’ın ve şimşeğin elektrik olduğunu keşfeden çılgın bilim insanı, amerika birleşik devletlerinin 4 büyük kurucusundan birisi.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"benjamin franklin" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim