insanın toplam davranışı içinde bilinç %5, bilinçaltı % 95’dir. aslında bütün insanlar otomatik pilot gibidir. düşünmeden yaptığımız her şey bilinçaltı tarafından yapılır. bir kadının yemek yapması, uçak kullanmak, bir yerden bir yere giderken hiç düşünmeden yürümek, araba kullanmak gibi. bilin ki düşünmeden yaptığınız her an bilinçaltı devrededir. düşünerek yaptığınız her şey için, bilinç devrededir. bilinç den herhangi bir komut gelmediği sürece tüm davranışlarımızı bilinçaltı yönetir. bilinçaltımız çok hızlı çalışır. çünkü sinir sistemiyle çalışır. genelde bütün duygularımız alışkanlıklarımız, yaşamış olduğumuz her türlü duygusal deneyim bilinçaltı yoluyla kaydedilir.
devamını gör...
“ben bir evim. içim karanlık. bilincim yalnız bir ışık, rüzgardaki bir mum, titreşen bir alev. bazen burada, bazen orada. geri kalan her şey gölgede. geriye kalan her şey bilinçaltında.”

(bkz: sigmund freud)
devamını gör...
aslında biliçaltı diye bir kelime yoktur. bilinç dışı diye düzeltilmesi gereken bir kelimedir. bu hata dilimize yerleşmiştir, bunu hatalı yapılan çeviriler de desteklemiştir. (bkz: bilinç dışı) bir bilinç vardır bir de bilinç dışı. bilinç altı diye bir şey mümkün değildir.
devamını gör...
aklın sürekli meşgul olması, zihnin işleyişi ve nihayetinde bedenin eyleme geçmesi ile alakalı bir durum...

“akıl ne ile meşgul olursa kalp onda fani olur...” misali, süreklilik arz ederse ve dengelenmezse sıkıntı yaratabilir...
devamını gör...
halbuki bazen asıl benlikten daha uysal davranır.
devamını gör...
zihnimizde otomatik olarak yaşadığımız her şeyi kaydeden bölümdür. yaşadığımız her olay bundan ötürü farkında olmasak bile dolaylı olarak bundan sonra yaşayacaklarımızı da etkiler. bir süzgeç gibidir. yaşadıkların oradan geçer, kaydedilir. farkında bile olmadığın korkularının, endişelerinin sebebidir. freud buz dağının suyun üstünde kalan kısmını bilince, altında kalan kısmını ise bilinç dışına benzetir. travma yaşayan insanlar hayat boyu bu yükü üzerinde taşır. kötü çocukluk geçirmiş insanların ileride yeniden kendilerini benzer durumlara soktukları görülür. bunlar tamamen bilinç dışının oyunlarıdır. yok sayılamayacak kadar büyük öneme sahiptir.
devamını gör...
sigmund freud tarafından bilinç ve bilinçdışı olan iki kavram ortaya atılmıştır. bilinç; kişinin bilinçli olduğu hâldir. örneğin kişinin tarih hakkında bilgi sahibi olması ve bu konudaki konuşması. bilinçdışı ise kişinin farkında olmadığı, bastırdığı duygu, düşüncelerdir. freud'a göre insan davranışları çoğunlukla buna göre şekillenir. örneğin dil sürçmesi kişinin aslında bilinçdışının dışavurumudur.
devamını gör...
sigmund freud tarafından psikanaliz bağlamında geliştirilmiş kavramdır.
bu kavrama göre bilinç yapısı ikili bir nitelik taşır, yani görülen bilinç durumlarının gerisinde çok daha derinde ve görünmez bir bölgede işleyen başka bir yapı mevcuttur.

bilinçaltını etkileyen asıl şey de odur, bilinçaltından çok daha derin olduğu bilinmektedir.
freud bilinci buz dağına benzetirken, buzdağının görünmeyen kısmı bilinçaltı, görünen ise bilinçtir, yani bilinçaltı o kadar derin ve büyüktür.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel


organizmanın iç yaşantıları ve dış dünyanın farkında olmadan yaptığı davranışların tümü. insanı bir bilgisayara benzetecek isek, bilinç dışı kuşkusuz bir şekilde insanın "hard disk"i olacaktır. 

organizmanın yaşadığı olayların önemli/önemsiz kaydedildiği ve hayatının gelecek aşamalarında alınacak kararlara ve yapılacak eylemlere dolaylı yönden etki ettiği bir bölümdür.

aynı zamanda yine bir bilgisayar benzetmesinde bulunacak olursak, bilinç dışı insan için bir anti virüs görevi görmektedir.

konu hakkında bir yazı
evrimagaci.org/bilincdisi-n...
alıntı kısmı vikipedi'den alınmıştır.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"bilinç dışı" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim