ali erbaş’ın ilginç beyanıdır. öyle mi ya? bir de matematikte, fizikte, kimyada, cebirde, geometride bütün bu bilimlerin aslı müslümanlar tarafından bulundu iddiasını dile getirmiş beyefendi… *


diyanet işleri başkanı ali erbaş, erzurum'da atatürk üniversitesi kültür merkezi'nde 'islam'ın rehberliğinde bilgiden bilince' konulu bir konferans verdi.

erbaş, 'müslümanlar ilmi, dini ilimler ya da işte müspet ilimler, sosyal ilimler, fen bilimleri, pozitif bilimler şeklinde bugünkü gibi kalın duvarlarla arasını açmamışlar. pozitif bilimlerle ne kadar meşgul oluyorlarsa dini ilimlerlede o kadar meşgul olmuşlardır,' iddialarını dile getirdi.

erbaş, iddialarını şöyle sürdürdü: 'ibn-i sina örneğini verdim. ibn-i sina tıpta ne kadar zirve ise felsefede de o kadar zirve olmuş. ibn-i sina'nın 'el-kanun fi't tıp' isimli kitabını asırlar boyunca bütün dünya üniversiteleri ders kitabı olarak okutmuşlar, felsefede yazdığı kitaplardan bugün biz istifade ediyoruz. dini ilimlerde ibni sina fıkıh tefsir, hadis, 11 yaşında hafız olmuş ve oradan başlamış. sadece orada kalmamış musiki ile ilgili kitap yazmış. farabi'de öyle. farabi'nin bir kitabı var bende, 'ud metodu' diye. biz onu felsefeci biliriz ulûm-u islâmiye, dini ilimlerde kendisini çok iyi yetiştirmiş bir alim biliriz, sosyolojide, felsefede. ama aynı zamanda bin sene önce 'ud metodu' diye bir kitap yazmıştır. biruni'ye bakıyoruz, 11'inci asırda hani ortaçağ karanlığı diyorlar ya. batı orta çağ karanlığı içerisinde adeta debelenirken biruni, kimya ile ilgili öyle tecrübi çalışmalar yapmış, deneyler yapmış bugün en gelişmiş laboratuarlarda, en gelişmiş teknolojik aletler ile yapılan deneylerle biruni'nin yaptığı deneyler çok yakın birbirine. onun için 11 asra 'biruni asrı' denilmiştir. matematikte, fizikte, kimyada, cebirde, geometride bütün bu bilimlerin aslı müslümanlar tarafından bulunmuştur.'

gençlere kendilerini farklı alanlarda yetiştirmeleri tavsiyesinde de bulunan erbaş, konuşmasında şunları söyledi:

'son 2 asra kısaca bir bakalım. dünyada her alanda köklü değişikliklerin yaşandığı hepimizin malumudur. 18'inci yüzyıldan itibaren batı merkezli bir yaklaşım da özellikle bilgi alanında şuna vurgu yapmak isterim. bilgi alanında yaratıcıyı ve aşkın boyutunu öteleyen parçacı bir yönelim öne çıkmış ve bu yaklaşım dünyanın her yerini az veya çok etkilemiştir. bugün küresel olarak yaşanan birçok sorun ve krizin temelinde işte batı merkezli gelişen bu bilim anlayışının insana, evrene ve hayata bakışındaki bencillik ve insanın allah'la ilişkisi bağlamında oluşturduğu marazi ve paradoksal yaklaşımlardır. yaşadığımız son 2 asra yakından baktığımızda bilim bilgi ve felsefenin oldukça öne çıkmasına rağmen bireysel ve toplumsal anlamda tarihin en büyük krizlerinin yaşandığını görmekteyiz. bilimsel, teknik ve sosyal alanda yaşanan gelişmelerin insanlığı neden daha güzel bir hayata taşımadığı sorusu oldukça önemli ve üzerinde düşünmeye değer bir mevzudur.


kaynak; onedio.com/haber/diyanet-is...
devamını gör...
kullanmadıktan, uygulamadıktan sonra bulsa ne olacak?
devamını gör...
bir iddia.

bütün bilimler demeyelim de, islam'ın altın çağı denen dönemde müslümanların gerçek bir katkısı oldu bilime. o dönemler yobazlığa batmış olan batı, bizim şimdiki hallerimizi yaşıyordu. bugün mesela bazı yıldızlar hâlâ arapça isimleriyle bilinir batı'da.

sonra onlar aydınlanmaya başlarken onların bıraktığı yobazlığı biz aldık. onlar da bizim bıraktığımız bilimi aldı. bugün artık nal topluyoruz birçok konuda arkalarında.

böyle "unumu eledim, eleğimi astım" tavrıyla geçmişle yetinirsen ancak kendi halkının bir kısmını ve kendini kandırırsın. hissedebilen protez el yapmış adam. kalkıp sana "senin neyin var peki?" diye sorduğunda "allah'ımız var" dersen geçmiş olsun! allah çalışana, üretene verir. inanıp oturana değil. o insanların da inandığı bir yaratıcı var ayrıca. derdin dünyaya hükmetmekse bunu artık iman gücüyle değil sadece bilim ve teknolojiyle yapabilirsin.

dolayısıyla bugün maksadı islam'a hizmet etmek olan varsa, önce bunu her fırsatta kefere diye küçümsediği batı dünyasının icatlarını dibine kadar kullanıp onların nimetlerinden faydalanarak yapmaktan vazgeçsin. yılbaşı kutlarken "onların çıkardığı şeyleri kullanıp onlara benzemeyelim" derken iyi, adamın ürettiği cep telefonundan adama artistlik yaparken, yani sapına gelince "meee!"

benim okuduğum kitap çalışmayı emrediyor. bunlarınki belli ki "yaslan arkana, geçmişle övün" demiş. sahi, aynı kitabı okuyor olmamız gerekmiyor muydu?
devamını gör...
ali erbaş

bırak tırı vırıyı da şu cemaat yurdunda ölen çocuk için konuş.

leman sam dan farkın yok

eminim ki

kadın cinsinden olsaymışsın

kesin leman sam olurmuşsun.
devamını gör...
yıl kaç? yıl 2022. bu yılda bu söylemlerle yaklaşanlarla anca dalga geçerler.
(bkz: yap da görelim)
ya da niye yapıyorsun ya. diyanetsin sen. diyanet ve bilim kurulu musun?
(bkz: diyanet çok bozdu)
devamını gör...
biz şuan rönesansı nasıl kabul ediyorsak islamın gelişinin dünyadaki her şeyi değiştirdiği de önceden kabul ediliyordu. batı dinsizleşmeye başladığında gelişmeye başladı. doğu dinsileşmeye başladığında yerinde saymaya başladı. tabi bu dönemde geri kafalı dindarlar da türedi maalesef.

ama şuan islam dünyasının geride kalmış olması ve çok nadir iyi şeylere imza atması özgür bir islam devleti olmamamasından kaynaklıdır.
nerdeyse her ülke ya tam ya yarı sömürge.

şuan geride kalınmış olabilir ama batıdaki gelişimler çoktan takibe alınmaya başlandı. zaten islam teknik şeylerin başka ülkelerden alınmasına teşvik eder ama özentiliğe teşvik etmez.

bir de islam bilimi aşırı şekilde geliştirip çağ atlatmış olabilir ama islamın getirdiği en önemli şey adalet, toplum düzeni ve inanç.
devamını gör...
bu aciklamadan sonra ibn-i sina muhtemelen mezarinda ters donmustur. dondugunde de yil olmus 2022 kafaniz neredeydi demistir.
devamını gör...
madem bütün bilimleri islam buldu yada kuran da yazıyor;

e yapın madem? aşıyı niye kâfir buluyor? teknolojik gelişimi neden kâfir buluyor? islam dünyası neden israil e teknolojik olarak kafa tutamiyor?


kısaca mabadindan uydurmus ipe dizmiş.

vahhabi ve emevi köpeklerinin endülüs ten sonra islam'a verdiği en büyük zarar bu bilimsizliktir.
devamını gör...
aklıma galatasaray ve bu 2000 yılında kazanılan uefa kupası geldi. eski başarıları bir yana bırakıp bugün müslüman ülkelerden dünya çapında fizikçi, matematikçi çıkmış mı buna bakmıyoruz.

öğrencilerin anadilinde okuma yazma anlama kapasitelerini ölçen, fen ve matematik alanlarında yetkinliğini tespit eden hemen hemen tüm ülkelerin girdiği testlerde neden en alt sıralarda yer alıyoruz.

madem biz müslümanız madem müslümanlar tüm bilimleri ilk kez ortaya koydu o zaman biz bugün niye bu durumdayız bunu izah etsin.
devamını gör...
sormazlar mı adama yav*aklar o zaman neden arkanızı döndünüz diye.
devamını gör...
mardinli birisinin "mardin medeniyetin merkezidir, çok medeni insanlarız" demesi gibi bir şeydir.
devamını gör...
çin ve hint uygarlıklarını bilerek ya da bilmeyerek reddeden bir adamın başı boş söylemi. çinli kağıdı, barutu, roketi, pusulayı, ipeği, çayı, odometreyi, seri üretim tekniğini, modern bankacılık tekniğini, çeki, gemi nakliyatının esaslarını bulmuş, hem çölden gelen kumullar içeri girmesin, hem bozkırın çakalı, uğrusunu durdursun diye 21bin kilometre boyunca sur yapmış. tüm bunları,
islamiyetten en az bin yıl önce, matematik, coğrafya, mühendislik, botanik, zooloji, gökbilimi bilmeden el yordamıyla yaptığını sanmıyor herhalde bay ali erbaş.
müslümanların, 1974 baskılı, "her şey kuran'da yazıyor" başlıklı maval kitabının bir başka versiyonu. ali erbaş'ın başını okşayıp, he babam deyip geçin.
devamını gör...
ali erbaş denen adamdan nefret ediyorum.
devamını gör...
koskoca bir cehalet ve büyük bir ikiyüzlülük var yine yeniden. hocaya da biraz tarih dersi vereyim.

öncelikle bütün bilimlerin aslının müslümanlar tarafından bulunduğu iddiası yanlış! bir "asıl" varsa o antik yunan'dır. müslüman bilim adamlarının bütün kaynağı da o antik yunan'dır. bütün bilimleri oradan aldılar, neredeyse her şeyi arapçaya çevirdiler. o dönemin kütüphanelerinin asıl amacı çeviriydi zaten. muazzam bir çeviri faaliyeti vardı. tabii ki müslümanlar da üzerine kattılar fakat hiçbir şeyi sıfırdan üretmiş değiller. antik yunan biliminin üzerinde yükseldi o sütun.

ikiyüzlülüğe gelirsek. sünniler günümüzde gazzali'yi öve öve bitiremiyor ve aynı zamanda islam bilimle çelişmez deyip ibni sina'yı, farabi'yi falan örnek veriyor. neyin kafasını yaşıyorsunuz siz ya? bugün sünni islam'ın ideologluğunu yapan bu kurum*, kaynağını gazzali'den ve nizamiye medreselerinden alıyor. gazzali felsefesine göre islam'da bilim yapmak gereksiz ve tehlikelidir. ben demiyorum kendisi diyor bunu. ona göre ortada doğa yasası falan yoktur, sadece ve sadece allah vardır. bu akımın sünnilik ve onun tarikatlari aracılığıyla bütün islam alemine hakim olduğunu unutmayın. islam dünyası durup dururken geri kalmadı.

detaylı bilgi için bkz #1056862

bizzat gazzali ibni sina ve farabi'yi tekfir ediyor yani kafir ilan ediyor ki bunu yapan tek kişi kendisi de değil bu arada. yüzyıllar sonra yaşamış pek çok tarikat ehli de bu isimleri defaatle tekfir etmiştir. biruni'yi tekfir etmemiş fakat eminim ki onu da tekfir eden bir zat vardır tarihte.

sen kalk islam dünyasında bilimi bitiren bu herifin felsefesiyle okullar kur, milleti zehirle, bilimi bitir, karanlığa gömül, bilim üretenleri kafir ilan et, ondan sonra "bakın islam dünyasında da bilim adamları vardı" diye tekfir ettiğin adamları örnek göster...

klasik bir siyasal islamcı çarpıtması yine. bu felsefe devam ettiği sürece islam dünyasının herhangi bir konuda bilim üretmesi imkansız. son 4 asırdır bilginin kırıntısını dahi üretememeleri de bundan.
devamını gör...
öyle değil de hadi öyle bile olsa yine onlar tarafından unutturulmuştur.
devamını gör...
antik yunanlar: ahahaha ilahi ali bey...
devamını gör...
gavur icadi mercedese binip, bunu soylemekte tam bir komedi.

corona asisini gavurlar buldu,
altindaki arabayi, telefonu hatta elektirigi yine onlar.

birakin masali yahu. ıslam ulkelerinde bilimin gelismeme nedenisiniz.

not: gavur lafini onlar kullaniyor diye kullandim.
devamını gör...
insan aklı ile dalga geçen beyan.

varlıkları, normal insanların varlıklarına hakaret bu gibi tiplerin.
devamını gör...
modern matematik, modern fizik, modern felsefe gibi skimsonik tabirler varken doğru olan önerme. lan oğlum insanın var oluşa dair soruları mesela antik zamanlarda başka bir şey mi ifade ediyordu ki modern felsefe diye bir kavram icat edip kurucusuna descartes dediler? insanlığın tarihi yüzyıllar içinde nasıl ve ne kadar değişti ki modern tarihin kurucusu birden bire herodotus değil de ranke oluverdi?

erbaş'tan bu denli doğru bir tespit beklemezdim o ayrı. müslüman gençlerin çıkış yolu kesinlikle matematik, felsefe ve tıptır. cebir dediğimiz, batı dillerinde bile al(-)gebra iken, cebir bilmek zorundadır müslümanım diyen.
devamını gör...
dayı konuşturma beni şimdi gece gece.

fen lisesi yarışmalarına katılan askeri liseleri kapatıp, okunmuş hoşafı birinci seçtiniz lan siz.

ne anlatıyorsun sen? *
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"bütün bilimlerin aslı müslümanlar tarafından bulundu" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim