compact disc teriminin kısaltmasıdır. basitçe, sayısal optik veri saklama ortamıdır. 1982 senesinde icat edilmiştir. cd-r, cd-rw, dvd, blu-ray, cd-rom gibi türleri vardır.

cd yüzeyindeki bazı bölümler çukurdur (pits) bu çukurlar, düz olan bölümlere (lands) göre, gelen lazer ışınını daha erken yansıtır. verilerin yazılması ve okunması, zayıf bir lazer ışınının, bu çukur ve düzlükler üzerinde yansıma süresi sayesinde olur.
devamını gör...
müzik açısından konuşacak olursak,

bütçeniz plak almaya ve plaktan alınacak sesin kalitesini yansıtacak bir ses sistemi ve ampflikatör'e yetmiyorsa, aynı zamanda kaset'lerden gelen sesin kalitesizliğine katlanamıyorsanız tam size göre olan veri depolama çeşididir.

şimdi gelelim nedenlerine.

şimdi efenim, plak ve kaset iyidir hoştur güzeldir. ses kalitesi açısından konuşursak en aşağı 3000 kbps/s ses kalitesi vaad eder. kasetler ise 8 kbps/s gibi oldukça düşük bir ses kalitesine sahiptir. ancak günümüzde pek çok insan 128 kbps spotify'dan stream edilen ses ile 320 kbps'lik ses dosyasındaki farkı bile ayırt edemiyorken plağın ses kalitesi belki ultra mega süper bi ses sisteminiz varsa ve audiophile bir insansanız vazgeçilmez olabilr. kasedi nostaljisinin yanında çoğu insan için sempatik kılan en önemli şey, arkadan gelen cızırtı sesidir, diğer formatlara göre düşük kalitelidir en nihayetinde. bu nedenlerin yanında, her iki ses türünün kullanımı için de pikap ve kasetçalar gibi elinizin altında hemen bulamayacağınız aletlere ihtiyaç vardır.

cd ise dijital bir ses kaynağı türüdür, plağa kıyasla daha "kayıplı" bir veri depolama türüdür. lakin ortalama bir insan kulağı araştırmalara göre max. 1000 kbps/s' ye kadar duyabilir. standart bir müzik cd'si de 1411 kbps/s'ye kadar destekler. dinleyebilmeniz için cd-rom veya dvd-rom'u olan herhangi bir cihaz (pc, araba teybi, discman) yeterlidir. flac, wav gibi kayıpsız formatlar ile müzik dinlemek isterseniz oldukça kolay bir şekilde bilgisayara aktararak kaydedebilir ve cihazlar arasında kaliteli bir şekilde transfer edebilirsiniz.

plak ve kaset, bütçeniz ve muhafaza şartları dikkate alındığında oldukça feragat edilebilir bir türdür. oysa cd'ler, gayet kullanıcı dostu bir türdür.

günümüzde tekrar trend olsalar da plak ve kasetler, cd'ye kıyasla daha nadir bulunduklarından fiyatları el yakıcı olabilir. ancak yeni çıkan yerli bir albümü 20-25 tl'den başlayan bir fiyata bulabilirsiniz, yabancı albümlerde ise 35 lira gibi bir taban fiyat makul sayılabilir.

tüm bunlarla birlikte cd'lerin bozulma ihtimali, plak ve kasete göre çok daha düşüktür. plakta en ufak bile çizikler ses kalitesini fazlasıyla etkilerken çok çizik bir cd'nin ses kalitesinin bozulmama ihtimali vardır. kasetlerin bandı kullanıma bağlı eskir ve koptuğunda da yapabileceğiniz çok da bir şey yoktur.

plağa bütçesini yatırmak istemeyen, kasedin ses kalitesine katlanamayan bendenizin ifadelerine göre özetleyecek olursak,

cd can, plak ve kaset heyecandır.
devamını gör...
compact disc(cd) öleli çok oldu. dijital dünyada fiziksel pek birşey kalmadı. insanı yuttu, cd neymiş.
devamını gör...
crossdresserın kısaltması.
devamını gör...
ışık şiddeti biriminin kısaltması. (kandela)
devamını gör...
artık pek kullanılmayan veri saklama yöntemidir. kolayca çizilebilmesi ve bozulabilmesi sebebiyle pek tercih edilmez.
devamını gör...
cd room yeri bilgisayar ilk kullanılmaya başlandığı zaman ne ise yarar pek bilinmiyordu. bu sebeble kahve veya bardak konulacak yer olarak kullanılmıştır. (bkz: cahiliye) sonrasında cdler aktif olarak kullanılmaya baslanmistir da insanlar aydınlanmıştır. atası disketlerdir. torunları ise şimdilerde flashbelleklerdir.
devamını gör...
change directory. linux komutudur. terminalde en çok kullanılan komutlardan biridir.
devamını gör...
1999 yılında küresel müzik hasılatının yüzde 90'ı cd satışlarından elde ediliyordu. bugün ise bu rakam sıfırı çekmiş durumda. dijital indirme de bitmiş durumda. günümüzde streaming platformlar ve plak dinleniyor. yani en teknolojik sistem ile en nostaljik sistem talep görüyor.
devamını gör...
ağustos ayında aldığımız 2008 model arabada cd çalar olması ve hemen öncesinde babamın eski bir müzik seti satın alması, beni cd toplamaya itti. ogün sanlısoy, malt, çilekeş, pentagram, cem köksal, megadeth ve edith piaf cd'leri aldım şimdilik. elimden geldiğince, bütçem ettiğince de toplamaya devam edeceğim.
devamını gör...
hayır dvd.
devamını gör...
cd'ler veriyi şu şekilde hapseder. cd nin arka yüzüne baktığınız zaman size yansımanızı gösteren yüzeye "aluminum layer" denir. siz cd ye bi veri yüklediğiniz zaman bu düz layer şöyle bir şekil alır;
____|"""|___ (den den leri üst çizgi olarak düşünün) o yukarı kalkan kısım digital olarak "1" biti temsil ediyor. işte cd rom bu pitlere lazer sayesinde ışın göndererek oluşturulmuş bu fiziksel bitleri digital bitlere çevirir. cd ' lerin salt okunur olmasının sebebi de budur aslında. o "aluminum layer" ı geri eski haline getirmek yenisinden çok daha masraflıdır. ancak çok yüksek gerilimlerde bir cd tekrar yazılabilir hale gelir.
devamını gör...
philips firmasının icadıdır.
devamını gör...
bir dönem ofiste ayna olarak kullandığım. ruj bilem sürerdim parlak yüzeyindeki yansımama bakarak.
devamını gör...
(bkz: crossdresser)
devamını gör...
compact disc

veri saklama eşyası ve ortamıdır.
1982'de icat edilmiştir.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel


standard cd'ler 120 milimetrelik çapa sahiptirler. standard bir cd 80 dakikaya kadar sıkıştırılmamış ses verisini saklayabilir (700 mb). mini cd'lerin çapları 60 ile 80 mm arasında değişebilir. mini cd'ler yaklaşık 24 dakikalık ses verisi depolayabilirler (200 mb).
devamını gör...
cd, bir zamanların popüler ses kaydetme cihazı olup tam açılımı "compact disc"tir. 1982 yılında icat edilmiştir. yıllar içinde özellikle akıllı telefonun ve sosyal medyanın gelişimiyle birlikte cd günümüzde artık kullanılmamaktadır. tıpkı bir zamanların gramofonu gibi.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
yazma hızları 8x 12x'den fazla olursa direkt yanar telafisi yoktur yenisi alınır. 700 mb alanın hepsini normalde kullanamazsınız. türkiyedeki cd kalitesi ile avrupadakiler arasında da fark vardır.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli portakal radyo renk modu online yazarlar kütüphaneden kitap talep et kulüpler normal sözlük rehberi puan tablosu sıkça sorulan sorular yönetim kadrosu istatistikler iletişim