besinlerle çok düşük oranda alınabilen balık gibi besinlerde az da olsa bulunabilen vitamin. d3 vitamini güneşteki uvb ışınlarıyla previtamin d3 olarak sentezlenir başta. daha sonra vücut ısısı ile aktif formuna dönüştürülür. eğer güneşlenme devam ederse ve vücutta yeterli miktarda d3 varsa previtamin d3 inaktif formlara dönüştürülür. d3 vitamini sentezlendikten sonra karaciğerde 25-oh-d3 formuna dönüşür. bu formun yarılanma ömrü 3 haftadır ve d3 formları arasındaki en uzun yarılanma ömrüdür. bu yüzden kan tahlillerinde bu formun miktarı kontrol edilir. bu form da böbreklere geçerek orda 1.25(oh)2d3 formuna dönüşür. d3 vitamininin en önemli etkileri bağışıklık ve kemik sağlığındaki rolüdür. d3 vitamini bağışıklık için önemli bir immünmodulatördür. bağışıklık sistemi hücrelerinin görevlerini tam anlamıyla yerine getirmesini sağlar. kemik sağlığında ise kalsiyumun bağırsaklardan emilimini artırırken böbreklerden de geri emilimini artırır. kalsiyumun kemiklere işlenmesini sağlayan osteokalsin proteinin görev yapmasını sağlar. d vitamininin kandaki düzeyine gelirsek de 30-100 arası normal değer denilse de sağlıklı bir vücut isleyişi için bu değeri 50 üstünde tutmak daha iyi olacaktır. 30 altı yetersizlik 20 altı ise eksiklik olarak nitelendirilmektedir. eğer eksiklik varsa eczanelerde bulunan 10.000 ıu tabletlerden haftanın her günü alınarak ya da 50.000 ıu tabletten haftada bir alarak 2 aylık kullanım sonucu d vitamini değerinde ciddi bir yükselme olacaktır. tabletler dışında da d3 vitamini damlaları da kullanılabilir. ama kullanılan damlalarda ayçiçek yağı yerine zeytinyağı olacak ve bha,bht gibi koruyucu içermeyecek. bu damlalardan her sabah 10-12 tane ağza damlatılarak kahvaltıdan sonra tüketilebilir. değerlerimizi yükselttikten sonra ise belli miktarda d3 vitaminini idame olarak almaya devam etmek gerekir. çünkü bu yükseltmeyi biz 3 hafta sonra göremeyeceğiz. onun nedeni de başta bahsettiğim 25-oh-d3 formunun yarısının artık vücutta olmamasıdır. idame olarak sizin değerinizi göre bu takviyeyi almanız gerekir. şimdi d3 vitamini ile birlikte kullanmamız gereken yardımcılara sıra geldi.
k2 vitamini d vitamininin bağırsaklardan emilimini ve böbreklerden geri emilimini artırdığı kalsiyumun kemiklere işlenmesini sağlar. peki bunu nasıl yapar? osteokalsin denilen protein kalsiyumun kemiklere işlenmesini sağlar. bu protein k2 sayesinde görevini yerine getirir. aynı şekilde kalsiyumun yumuşak doku ile damar duvarına yapışmasını engelleyen matrix gla protein de k2 sayesinde görevini yerine getirir. eğer bu iki protein çalışmazsa vücutta biriken kalsiyum böbreklerde çökerek böbrek taşına, damar duvarında çökerek damar sertliğine ve kemiklere kalsiyumun işlenememesine neden olur. günlük alınması gereken k2 vitamini 100 mcg kadardır. bir de d3 vitamini yardımcısı ise magnezyumdur. magnezyum eksikliğinde vücutta d3 vitamin eksikliği varmış gibi parathormon salgılandığı görülmüştür. magnezyum sayesinde d3 vitamini karaciğerde 25-oh-d3 ve böbrekte 1.25(oh)2d3 formlarına dönüşür. ayrıyeten magnezyum sayesinde d3 vitamininin emilimi de artar.
devamını gör...
okumadım ama haklısın @1
devamını gör...
d yi alamadan bi de 3 ü çıktı.vay arkadaş yav.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"d3 vitamini" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim