mardin sınırları içinde bulunan ve 4. yüzyıldan beri hristiyanlığa ait bir mabet olan ama aslında yapılan araştırmalara göre milattan önceden beri ayakta olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış muhteşem güzellikteki süryani manastırı.

bölgedeki hristiyanların büyük çoğunluğunun mezhebi süryanilik. bu topraklarda hristiyanlığı kabul eden ilk halkın da bu bölgeden olduğunu düşünecek olursak bu muhteşem yapının neden yüzyıllar boyunca süryani patrikhanesi olduğunun cevabı kendiliğinden ortaya çıkmış oluyor.

deyrulzafaran ismi nispeten yeni sayılıyormuş. manastırın süryanilerce daha sıklıkla bilinen, kullanılan adı mor hananyo manastırı imiş aslında. süryaniler kiliselerini azizlerinin ismiyle anıyor genelde. yine mardin'de yer alan mor gabriel manastırı örneğinden de anlayabileceğimiz üzere. deyrulzafaran ise bu yaşayan manastırın (içinde hala metropolit, rahipler, rahibeler ve öğrenciler yaşıyor yani) daha sonradan aldığı bir isim. inşaatında bölgeden çıkan kireç taşının yumuşak yapısını değiştirmek için safran bitkisinin kullanıldığı rivayet ediliyor. safran > zafaran. öyle yani.

şimdi deyrulzafaran'ın diğer manastırlardan daha önemli olmasını sağlayan bazı özellikleri var. bunlardan ilki ve en önemlisi içinde yer alan güneş tapınağı. milattan önce de bu yapının bir mabet olduğunu buradan anlıyoruz. güneş tapınağının tavanını oluşturan büyük taşların hiçbir sıva, harç malzemesi kullanılmadan birbirine yaslanarak ve kilitlenerek örüldüğü kanıtlanmış! düşünün üzerinde koca yapı yükselen bir tavan; tonlarca kg taşıyor ve gücünü sadece matematikten alıyor. hiçbir inşaat malzemesi kullanılmamış ama binyıllardır ayakta! korkunç etkileyici. manastır bunun üzerinde 3 kat daha yükseliyor arkadaşlar...
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
*
ikinci önemli konu ise manastırın içinde hala bazı parçaları sergilenmekte olan ve ingiltere'den getirilen matbaa makinesi. baskı makinesi değil dikkat isterim.* o dönem patrikhane olan deyrulzafaran'a, dönemin patrik'i 4. petrus tarafından, gemiyle getirtilmiş.

tüm bu söylediklerim ve daha sayamayacağım onlarca şeyden dolayı deyrulzafaran ve mardin'deki başka birçok süryani yapısı, unesco'nun geçici listesine girmiş geçen sene. profesyonellerin söylediğine göre de karşılaması gereken 10 kriteri fazla fazla karşıladıkları için koruma listesine de girecek ve dünya mirası sayılacaklar yakında. uluslararası hukuk tarafından korunacaklar. neyse ki!

hani şu gerekli başvurular yapılmadığı için, unesco da çekilin ben burayı koruma listeme alacağım diyemeyeceği için sular altında kalması engellenemeyen hasankeyf var ya onun kaderine mahkum olmasına engel olunmuş yani yürütülen kampanyalarla çok şükür. hani maksimum 100 yıl hizmet verebilecek bir baraj uğruna heba edilen 12000 yıllık bir tarih var ya. düşünmesi bile kalbimi sıkıştıran o yeri gidip gördüm ben. ağlamadan o manzaraya bakabilen insan değildir!

neyse konu dağıldı. ben gideyim. siz de mardin'e gidin.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"deyrulzafaran manastırı" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim