insanın kültür, ırk farkına bakılmaksızın, salt akıl sahibi olması sebebiyle kendi doğasından kaynaklanan ahlakıdır. hiçbir kültür ve dinin tekelinde değildir. bu yüzden her toplumda erdemli insan ve erdemli davranış görülebilir. kişinin iyilik yapma, kötülükten kaçınma, insanlara ve doğaya zarar vermeme gibi ilkeleri bilmesi için herhangi bir dine veya metafiziksel bir sisteme kolektif bir bilince ihtiyacı yoktur.

st. thomas aquinas'ın dediği ''ilahi ışık'' veya ''teolojik aydınlanma'' ancak bu doğal ahlak ilkeleri herhangi bir metafizik inanç veya din ile desteklenirse insanın erdemi sonsuza kadar uzanan ve mutlak'ta son bulan bir karakter kazanır.

velhasılıkelam, doğal ahlakı geliştirmeden ve kemale erdirmeden dinsel veya metafizik inançların insana bir faydası olmaz.
devamını gör...
homo sapiens dediğimiz tür hominid atalarından itibaren 30-150 kişi arasında değişen gruplarda evrimleşmiştir. dolayısı ile bu sayıda insanın bir arada yaşamasını sağlayacak, çatışmaları önleyecek, "ahlak" da denebilecek bazı içkin eğilimler edinmişlerdir. empati, yardımlaşma, sana yapılmasını istemediğini başkasına yapmama, utanma, kendini gösterme ve insanların beğenesini kazanma isteği, adalet duygusu vb. sonradan toplumlar karmaşıklaştıkça ve nüfus büyüklüğü arttıkça, bu tarz toplumların ihtiyaçlarına göre, ilk başta şekillenen bu "ahlaki" eğilimlerin üzerine farklı sistemler inşa edilmiştir. dini ahlaki sistemler, felsefeler (taoizm, tasavvuf vb.) falan hep bu ilk baştaki içkin ahlaki sistem üzerine inşa edilmişlerdir.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"doğal ahlak" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim