öncelikle (bkz: dohad) özetle deprem işine gönlünü ve yıllarını vermiş bir topluluk. bu topluluk sadece depremle değil (bkz: istemezük)çülerle de uğraşıyor maalesef. çalışmalarını takip eden birisi olarak tutarlı ve isabetli veri ve uyarılarına bizzat şahidim.

bu topluluğa gönül vermiş bir kişinin feryadını aşağıda paylaşıyorum. kaynak linkini de en sonda paylaşıyorum. takdir akl-ı selim okuyucularındır.

yazı uzun olduğu için iki paragraf ile özet geçmek istiyorum. özetle yazıda şöyle demektedir:

deprem tahmin edilebilir bir doğa olayıdır. türkiye'de japonya'nın aksine depremler yüzeye yakın olduğu için kayaç gerginliği ölçen istasyonların sayısı arttırılarak bile depremin tam olarak nerede gerçekleşeceği tahmin edilebilir.

nitekim (bkz: itü)'nün marmara'da kurduğu istasyonlar sayesinde ülkenin doğusunda olacak olan depremler tahmin edilebilmiş ama doğuya en yakın istasyon sakarya'da olduğu için daha net bilgiye ulaşılamamıştır. doğuda kurulmasına ise ideoloji * mühendisleri engel olmuşlardır.

yazının tamamı


çevremde beni yakından tanıyan herkes deprem'e karşı hassasiyetimi çok iyi bilmektedir. bu konuda birçok kez çalışmalar yürüttüğümü de bilirler. 20 yıldır hep çevreme maraş'taki fay kırılırsa bütün bölge yıkılır demekteydim. buna birçok kişi şahittir. çünkü tarihi kayıtlarda öncki kırılmanın da büyük olduğu ve tüm bölgeyi ciddi şekilde etkilediği biliniyor.
her nedense! birçok jeoloji mühendisi ısrarla işin kolayına kaçıp deprem asla tahmin edilemez diye orta çağdan kalma fikirlerini hala yazıp çizmektedirler. bu durumu büyük bir üzüntüyle takip etmekteyim. bu durumu bir jeoloji mühendisinin aldığı eğitimin deprem rahmini yapabilecek seviyede olmadığını düşünüyorum.
çünkü deprem tahmini yapmak için jeoloji bilmek maalesef yetmiyor. makine, elektrik, elektronik, bilgisayar, yazılım, fizik, jeofizik, astroloji, yapay zeka, kimya, biyoloji, inşaat, geomatik, metalurji, meteoroloji, mekatronik, biyoloji, tıp vs. bir çok ilim dalını bilmeyi gerektirir.
yıllardır amatör olarak birçok insan deprem tahmini yapmak için kendilerince birçok çaba sarfretmiştir.
en ciddi çalışmayı ise istanbul teknik üniversitesi yapmıştır. kayaç gerginliği ölçen istasyonlar kurmuşlardır. üyesi bulunduğum dohad ise bu projeyi devam ettirme mücadelesini vermektedir.
ama her nedense hep bu çalışmalar jeoloji mühendisleri tarafından engellenmiştir. çünkü ısrarla depremin tahmin edilemeyeceğini iddia ediyorlar. ya da arka planda başka bir gizli sebep var mıdır bilemem.
deprem tahmin edilebilseydi japonya tahmin ederdi diyenler de cabası. japonya'da deprem zaten tahmin edilemez. çünkü japonya da depremler karasal değil denizde olur. sığ değil 100'lerce km derinde olur. yani derin deprem zaten tahmin edilemez.
ancak ülkemizde durum çok farklıdır. ülkemizde depremler sığdır. 5-10 km derinlerde oluyor. derin olmadığı için manyetik, fiziksel vs bir çok belirtilerin tespiti mümkündür.
örneğin:
8 mart 2010 karakoçan depreminden 3 hafta önce
23 ekim 2011 van depreminden 4 hafta önce
20 ocak 2020 depreminden 3 hafta önce
30 mart 2020 depreminden 3 hafta önce
6 şubat 2023 pazarcık depreminden 5 hafta önce
tamamı marmara bölgesinde bulunan itü kayaç gerginliği istasyonları sinyal vermiştir.
ülkenin doğusunda büyük deprem olacağı net şekilde tespit edilmiştir.
ancak doğu anadolu bölgesinde ekstra istasyonlar olduğu için bu depremlerin net yeri tespit edilememiştir.
çünkü doğuya en yakın istasyon maalesef sakarya'da yer almaktadır.
şayet doğu anadolu bölgesinde de bu istasyonlar yer alsaydı yukarıda saydığım 5 tane depremden 4 tanesi haftalar öncesinden nerede olacağı çok net tahmin edilebilirdi.
yıllar evvel bu istasyonlar elazığ'da kurulmak istendi ancak sağolsun şehrimizin jeoloji mühendisleri bu işe de engel oldular!!! çok görmemek lazım yukarıda da belirttiğim gibi deprem tahmin etmek için jeoloji bilmek yetmiyor.
şu anda istasyon tekrar sinyal veriyor. tüm riskleri göze alarak artık açık açık yazmak zorundayım. doğuda yeni bir deprem daha bekleniyor. ama yeri neresi diye sormayın. bilinmiyor. çünkü doğuda ölçecek istasyon yok!!!
deprem tahmin eddilebilir bir olaydır. bu ülkede yeterince ekipman kurulursa ve uzmanlar bu monitörleri takip ederse hava tahmin raporu gibi deprem tahmin raporları yayınlanabilir!!!
bu yazdıklarım burada dursun. yarın belki bu işe engel olan jeoloji mühendisleri görür de yüzleri kızarır!!!


kaynak twitter
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"dohad'ın ısrarla dikkate alınmaması" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim