ortaçağ'da insanlar bir çıban yüzünden ölebiliyordu ve ortalama ömür 40 yıldı faraza. şimdi aynı çıban çıkınca o adam yine ölüyor. sadece o hastalığa ad vermiş bu tırt bilim.

sokopoçiş hokolopis hastalığı demiş mesela. tıbbın 500 yılda yaptığı bu. bi de hastalığın nedenini bulmak. ellerinde mikroskop var ya dümbüklerin.

görüyo bakteriyi, aha bu yaptı diyor. bu da tıbbın büyük gelişmesi oluyor.

o yaptı ama çözsene koç? yok işte. tıp çaresiz.

neye çare oldunuz mayk?
devamını gör...
doğru önermedir. zira ilerleyen tıp değil tıbbi mühendisliktir.
devamını gör...
eşek sırtında günler-aylar süren yolculuklardan günümüzde aynı yolu 1-2 saate indirgeyen uçaklara geçiş yapıldıysa bu tıp bilimi ise hala yerinde sayıyorsa kusura bakmayın müdür bu ilim tırttır.

el ayak üşümesine bile çözüm bulamadı daha herifler,. kan ilacı iç gibi nene tavsiyesi eşiğindeler.

kansere çare bulamazlar, immün hastalıklar (als, ms) ile pek hoş değil araları. aids desen o da bağışıklığa giriyor heralde.

ileri sirozda çaresiz kalırlar.
işitme kaybı ve tinnitus gibi sorunlarda aval aval bakarlar.

bu tipler birleşip hepsibir ağızdan "tıp maalesef çaresiz" deyip durur.

yüz nakli, böbrek nakli gibi ekstrem durumlar hariç bir halta yaramayan bir bilimdir tıp. sadece gazla varlığını sürdürür.

arz ve gaz.
devamını gör...
tıp biyoloji alanına girer. mekanik teknoloji gibi sök tak değildir. ayrıca diğer bilim dallarının önü açıktır. tıpta sürekli virüstür, mikroptur vs. savaşman gereken karşı düşman var. sen gelişiyorsun, o da gelişiyor.
ayrıca kim demiş gelişmedi diye, aç bak bakalım insan ömrü nereden nereye gelmiş. insanlar eskiden hangi sebeplerden ölüyormuş diye.
devamını gör...
o tıp olmasa ömrünün çok daha kısa olacağından ve diğer hiçbir şeye vakti kalmayacağından bihaber yazarın açtığı başlık.
devamını gör...
hayatımda gördüğüm en saçma başlık ve en saçma öneri. kafa sözlüğün gayet güzel, düzgün olmasını bekliyordum ama her fikri olan, yazmadan önce bir düşünse, güzel olmaz mı?

tıp dalı olmadan bir dünya hayal et, dünya büyük ihtimalle çoktan bitmişti. neden? sadece hastalıkları çözmede değil, aynı zamanda tıp'ın antik çağlardan beri gelişiminin sebebi, dinlerle inanılmaz içli dışlı olmasıydı. bu, aynı zaman da, kimyasal maddelerin araştırılması ve teknolojik gelişmelerin antik çağlardan beri sürmesini sağlıyordu. barut var ya barut? tıp olmadan bi kaç yüzyıl sonra bulunurdu, o da belki. neden? insanın kendisini tehdit eden bir şey olmadan, o kimyasal elementlere "wow wtf" diyerek bakıp, araştırabileceğini mi düşünüyorsun? hadi tektük buldun, nasıl ilerleyecek bu peki eğer tehdit eden bir şey yoksa? mühendislerin kullandığı fizik, kimya olmadan nolcak peki? kek, tıp sadece insan vücuduna değil, doğanın kendisine etki eden bir bilim dalı. aynı zaman da diğer yazarlarında belirttiği gibi, eğer insanlar rahatlık ve komfort ile yaşayamazlarsa, diğer alanlarda gelişemezler.
devamını gör...
ulaşım ve iletişim gibi şeyler ilkel yöntemlerle de yapılabiliyordu ama tıp bilimi, veba olan birisinin ölüme terk edilmesi gibi bir durumu ortadan kaldırmıştır. yani daha fazla yol alınmıştır tıp konusunda. bir de buradan bakmamızın faydalı olacağı tanım.
devamını gör...
bu başlığı 150 yıl önce elinizden yaralandığınızda elinizi keserek çözüm getiren tıp için açsaydınız daha doğru olurdu dediğim başlıktır. ama malum sebepten o zaman açamazdınız tabi
devamını gör...
tıp bilimdalı olarak gelişiyor ama ilaç işinden para kazanan birileri ne kadar isterse o kadar faydalanıyoruz.
bazı güney afrika'lı bilim insanları ülkede çok görülen aids hastalığını yok edemeyen ama en azından durduran ilaçlar buldular.
meğer adamlar öyle bir düzen kurmuşlarki, ilaçları kullanmak için kapitalist a.b.d'den patent almak gerekiyormuş.
bir ara güney afrika'da epey gündem oldu. neyseki bütün a.b.d'liler şerefsiz değilmiş, bazıları mahkemeye başvurup ilaçların kullanılmasına izin çıkarttılar.
devamını gör...
şu başlığı yazabilmek bile yazılanın yanlış olduğunu kanıtlamaktadır.

neyse dont feed the cahilows.
devamını gör...
tıpın önünü kesen ilaç şirketleridir, nokta.
devamını gör...
tıp, mühendislik olmadan gerçekten ileri gidemeyecek bir bilim. bütün bu incelemeleri, analizleri mühendislerin ürettiği aletler ile sağlıyorlar. görüntülemeden tut, artırılmış yardıma kadar hep mühendisliğin yardımı.

buna rağmen bu halde.
devamını gör...
500 yıl önce ata binen adam şimdi kıtalararası uçuyorsa ve doktora basit bir nezle için bile gidiyorsa, bu bilim tırttır hocalar.

bol bol vitamin alın, iyi dinlenin hedö hödö yapın diyorsa uzman diye geçinenler, biz ne boş bir bilimi temsil eden insanlarmışız diye utanmalı kanımca.

bi lanet tıp biliminin önemli kaçışlarından birisi de, "oo orası hassas sinirlerin olduğu bir bölge orayı ameliyat edersek kolunuz tutmaz" eşiğidir.

hassas olduğu için siz varsınız zaten ibibikler. bir halta da çare bulun lan.

20 yıla bir "tıpta devrim, artık lazerle 3 dakikada taş düşürülüyo" gibi gaz haberler yapıp bilimi meşru kılarlar. aslında hala lokman hekim, şifacı dede kafası.
devamını gör...
son entrysinde yalnız baya haklı, hala yok vitamin alın, yok bağışıklığı güçlü tutun telkinleri, bu çaresizlikten dolayıdır.
tıp dediğin, bu çağda yeniden, sıfırdan dna,rna sarmalları oluşturup hastalık mastalık bırakmaması gereken bir bilim olacaktı.
devamını gör...
he ya daha kıla tüye çare bulamıyorlar. yıllarca epilasyona bi ton para dökmüş kadın 3 ay aksatsa maymuna dönüyor. bu mu yani bulduğunuz en mükemmel çözüm. altı üstü kıl ulan bi kıl nasıl kesemezsiniz kökünü?
devamını gör...
tıp bilimi diğer bilimler ile karşılaştırdığımızda eksikleri olmakla birlikte en başarısızı değildir. şöyle ki:

1. tıpta uğraşılan yer insan olduğu için etik ve ahlaki değerler en ön planda tutuluyor. ben 100 tane denek alacağım beynini açıp, limbik sistemine şunu yapacağım gibi bir çalışma yapamıyorsunuz. bu en büyük handikap.
ha etik olayların ortadan kalktığı, insanların harcandığı nazi dönemi almanyası ya da savaş dönemlerinde tıp daha hızlı ilerlemiş.

2. nedense insanların tıbbın yaptıklarından çok yapamadıklarına odaklanması. evet diğer alanlar çokça önemli işler başardı ama ben gidip hiç bir fizikçiye ulan uzayın sonu var mı yok bir bulamadığınız allahsızlarrrrrr! diye atarlanmıyorum.
bir tarihçiye ulan bir yeri aydınlatamadınız ne eziksiniz pislik sözelciler demiyorum.
mühendis tayfası olarak ancak vik vik konuşun hani uçan araba, nerede ışınlanma diye gidip saldırmıyorum ama nedense insanlar, tıp insanlarına böyle çıkışmayı kendilerine bir hak biliyorlar.

3. tıbbın bir şeyleri çözdükçe üzerine yenileri eklenmesi. örneğin panik atak, klostrofobi, kanserler, diyabet..(bazıları tamam eskiden de vardı fakat muhtemelen bu kadar dirençli ve çok değillerdi)
milattan önce hiç bir homo sapiens vay benim panik atağım var, klostrofobim var demiyordu çünkü bunlar modern çağda insanlara dayatılan yaşama biçiminin sonuçları ya da insanlar yemek endüstrisi kurbanı olup 40 yaşında şeker komasına girmiyordu.

eksikleri olsa da tıp en başarısızı değildir. her iş dışarıdan kolay gelir. yan etkisi çok çok az bir transkraniyal magnetik stimulasyon çalışmasının etik kurul onayını alırken bile göbeğimiz çatlıyor.
devamını gör...
aslında başlık yanlış. başarının tanımlanması gerekli. günümüze göre başarı kesinlikle maddi kazanç ile doğru orantılı gelişen bir terim olduğuna göre tıp çok başarılıdır. hastalıklara tedavi bulunursa zaten maddi kazanç söz konusu olmayacak ve dolayısı ile başarısız olacaktır. bunun için hastalıklara çözüm bulunmayı bırakın yeni hastalıklar, çok hastalıklar gereklidir. bu konuda bayağı çalışmalar yapılıyor fark etmişsinizdir. tıp çok başarılı bir bilim dalı tıp var oldukça hastalıklar artarak devam edecek ve gayet başarılı bir 'iş' kolu olarak devamını sağlayacaktır.
devamını gör...
hepsini geçtim. saçım dokülüyor moruk bir çare yok mu diyorum. protez diyorlar bana. al protezi sana takalım. ben kendi saçımı istiyorum. yok işte tıbbın yaptığı tek şey cerrahi ve ilaçlar onları da mühendisliğe borçlular zaten. tıbbın zirvesi aşılardır. o konuda da 1900'lü yıllarda ne varsa o...
devamını gör...
eskiden 22 yaşını geçenlerin yaşlı sayıldığını, doğan yedi çocuktan beşinin çeşitli hastalıklardan öldüğünü, en basit hastalıkların bile ölümcül olabildiğini bilmeyen yazar beyanı. bu tarz entryler girenlerin tarihin tıbbın gelişmediği eski dönemlerinden haberlerinin bile olmadığı o kadar belli ki. emin olun sizi tıbbın olmadığı bir çağa atsalar bir gün bile yaşamak istemezdiniz. o yüzden bence bu konuda yorum yapmadan önce gidin antik çağları falan araştırın, ne demek istediğimi anlarsınız.
devamını gör...
bu gün kime sarsam neye laf atsam diyen zeka küpü başlık açmış hayırlı olsun.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"dünyanın en başarısız bilim dalının tıp olması" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim