diyalektik zırvalara savaş açan celal şengör sözü.



argoda göte toto denir. evet durum bunun tam tersi. aslında bu da bi önerme. neyse totoloji de götten sallama bilimidir. hegel önermelerini hep doğru çıkarmak için mantık felsefesini manipüle etmesiyle bilinir. bu uğurda totolojinin validesiyle türlü türlü münasebetlere girmişliği vardır. bu da hegel’i en hafif tabirle salak yapar.

bu kadar akademik tantana yeter. sözlük yazarlarının libidoları başlığında görüşmek üzere.
devamını gör...
bana dönek demiş itin biri bak hele hele gibi bir çıkış olmuş bu
devamını gör...
hegel konusunda, ona tarihte en büyük ve köklü eleştiriyi yönelten, kimilerince adı sol hegelciye çıkartılmış marks bile salak dememiştir. doğru da yapmıştır. bilgelere ve felsefeye yakışan odur. (ama marks, şengörü dinlese kesin salak derdi eminim. yok şengör merak edip bokunun tadına baktığı, olur olmaz her konuda bok yediği için değil. şengörün evren hayranlığını duyduğunda derdi.)
marks'ın hiç yanılmadığı, gelişmelerin onu hep doğruladığı hergün yeniden anlaşılıp kavranıyor.
kuramsal haklılığı hasımlarınca bile kabul ediliyor.
devamını gör...
kibirden kaynaklıdır.

ilk söyleyişi de değil (bkz: carl sagan sahtekar)

celal şengör'ün bilgi birikimiyle boy ölçüşmek elbette haddim değil, ancak gerçekten bilgili olan ve mütevazı olan insan, bu şekilde apaçık hakaretler etmez. görüşüne katılmayabilirsin, aynı filozoflar da birbirleriyle görüş ayrılıkları yaşamıştır ancak o filozoflar bile birbirine salak, sahtekar dememiştir.

oturduğu yerden salak, sahtekar, mal deyip geçmesi açık ve net kibirden kaynaklıdır.
devamını gör...
yurdum entellektüelinin sorunu, eğitimi oranında kibir sahibi de olmasıdır. o yüzdendir ki doktorların sosyal medya hesap isimlerinin başında "dr" ve profesörlerin isinlerinin başında "prof" kısaltması bulunur. bu sayede, söyledikleri her sözün doğru kabul edilmesini ve ünvanlarından dolayı saygı gösterilmesini beklerler.
şengör'ün sorunu da yaklaşık olarak budur. adam uzmanlık alanı dışında her konuda, herkes yarışacak bilgiye sahip olduğunu düşünüyor ama hiçbir zaman o konunun uzmanıyla yan yana gelmiyor.
devamını gör...
bu mal yüzünden alman idealizmi ile beraber nasyonel sosyalizmin temelini attı yetmedi dalga geçer gibi marx da bundan etkilendi sonuç ikinci dünya savaşı.

o yüzden celal şengör burada haklı. adam geberdi fikirleri dünyanın iki türlü de içinden geçti.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
hegel’e salak deyip popper hayranı olmak nasıl bir vizyonsuzluktur hocam. marx’ı da gömer kendince her konuya vakıf sayın yer bilimcisi. popper yine iyi, adam kenan evren’e hayran. kenan evren ve misyonunu anlayamayacak kadar siyasi tarihi okuma becerisinden yoksun, ekonomi politik algısı kör, sosyolojiden bihaber -toplumu bireylerin sayısal toplamından müteşekkil niceliksel bir yapı olarak algılamasını sosyolojiden haberdar diye değerlendirme yanılgısına düşmeyeceksek //popper hayranı birinin toplum algısı ancak bu kadar olabilir çünkü- ve çoğunlukla çok konuşan küstah bir hocamızdır kendisi, benim için daha fazlası değil.
devamını gör...
celal şengör denen obez ergen irisini ciddiye almak da ne bileyim. kendisi taşıyla toprağıyla uğraşsın felsefeye tarihe bulaşmasın rica ediyorum. hayatında bir lokmayı sanırım hiç bölüşmemiş, ter kokan bir embesil yemiş yemiş de sıçmamış şeklindeki norm ender freestyle'ı geldi aklıma nedense. neyse önce önce bir boğazını tutmasını öğrensin de sonra düşünürüz.
devamını gör...
başlığa çok güldüm belaminyummsjdjf
devamını gör...
yurdum insanını neden bu kadar kudurttuğunu bir türlü anlayamadığım söylem.

daha tuhafı, okuyarak da tam olarak neye kudurulduğunu anlayamıyorsunuz. zira konu hegel fakat içerikte istisnasız herkesin bir şeyler biliyormuş rolü kestiği fakat özünde hiçbir b.k bilmediği için sadece celal'in b.ku ve kenan evren konuşabildiği sürreal bir ortam mevcut..

daha da tuhafı(evet bundan daha tuhafı var), konunun öznesi hegel'in de bilmediği konularda biliyormuş gibi yapıp nihayetinde occam'ın süpürgesiyle akrobatik hareketler sergilemesiyle meşhur biri olduğu için, zaten bilim dünyasının bi bölümü tarafından şarlatan olarak gorülmesi sdlşkjfh.

hayır schopenhauer'la ilgili ''hegel'e nası mal dersin ya lşhdskjfhls, bu arada bok'' falan yapana denk gelemedim mesela, ama salak denince garip bir hassasiyet oluşuyor sanırım.

aynı şey sagan için de mevcut. yani açıkça intihal yaptığı bilinen bir isme ''sahtekar'' denilmiş olduğu için bir insan hür iradesiyle niye kudurur?
devamını gör...
salak zaten.
devamını gör...
o değilde, şu girdideki: #3824653


marks'ın hiç yanılmadığı, gelişmelerin onu hep doğruladığı hergün yeniden anlaşılıp kavranıyor.


toplanak marks'a allah diyek o zaman.

şengör, popper okuduğu için öyle diyor. popper çok sağlam eleştirir hegel'i, ancak böyle hakaret etmez. ayrıca bkz #461424
devamını gör...
başlığın, 'hegele salak diyen salak' olarak değiştirilmesini öneriyorum.
(salağın kendisi değil hegel hakediyor bunu.)
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"hegel denen salak" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim