#ödüllü filmler
korku / gerilim / gizem
8 / 10
puan ver

öne çıkanlar | diğer yorumlar

hööööh! bu filmin nasıl başlığı olmaz yahu!
aslı 1959 yapımı olan ama benim bahsedeceğim ise 1999 yapımı olan dönemin muhteşem filmlerindendir. bugün bile hiç sırıtmadan zevkle izlenebilecek nadide korku filmlerindendir.
ayrıca marilyn manson 'un sweet dreams filmi de bu filmde kullanılmıştır.

film zaten yeterince manyak ve psikopat olan hastaların tutulduğu, tepedeki ürkütücü bir akıl hastanesinde, yanında bahsi geçen hastaların teletubbies gibi kalacağı bir manyak bir doktor ve onun manyak yardımcı personelinin hastalar üzerinde yaptığı deneyler ile başlar.

bir noktada işler tersine gider ve hastalar serbest kalır. doktor ve avanelerine kendi ilaçlarından tattırmaya başlarlar. bu noktada doktor son bir hamle olarak binayı kapatır ve herkesi içeride bırakır.

daha sonra zaman ileri bir tarihe gelir ve eğlence sektöründeki zengin bir iş adamının bu binayla ilgili planlarını konu alan hikayemiz başlar.

bu filmi sinemada izlemiştim. yıllar sonra tv'de tekrar denk gelmişti. neden güzel bir filmi tv'de izlememen gerektiği konusunda iyi bir ders vermişti bana.

sonra kulaklığı takıp filmi tekrar izleyerek kendimi filme affettirmiştim.

özetle: korku severlere son sözüm; izleyin izlettirin.
devamını gör...
bir korku filmi sapığı olarak, gerçekten rutin korku filmi izleyen insanları tatmin etmeyeceğini söyleyebilirim. keza, hollywood'un en büyük problemi ; sürekli aynı senaryoları evirip çevirip farklı oyuncular ve adlarla tekrar piyasaya sürmesidir. bu filmin hatta bu filmin kurgusunun( genel çerçevede) çeşitli ve sayısız klonu mevcuttur. herhangi birini izlediyseniz, bu film zaten size hiç extra gelmez.

amerikan toplumunun "haunted visions between the walls" durumuna aşırı değer yüklediğini düşünüyorum. bu yüzden bu olayı ifade ederken kendime ait bu terimi yarattım. bütün kötülüklerin ama bilhassa kötü varlıkların direkt mekanla ya da mekana ait herhangi bir material object( fiziki nesne) veyahut bir tekrarlanan- tekrara düşen olgu ile bağlantı kurduklarına ve bu yol ile insanlara parazit olduklarına inanıyorlar. tabi dini inancın getirdiği arka planı da yok saymamak gerekir. dolayısıyla herhangi bir amerikan yapımı filmde posses ( musallat) var ise, kesinlikle olgu bir ev'e, özel bir mekana ya da bir nesneye dayandırılıyordur. bunun sayısız türevini saymak mümkün. mesela;

ring( halka / samara ve video kasetleri),

annebelle ( şeytani ruh- oyuncak bebek),

conjuring ve insidious serisi ( kurbanın kötü ruhla kişisel ilişkisini sağlayan bir obje veya evin kendisi),

ouija ( ölüm alfabesi- ruh çağırma tahtası), 

en ikonik filmlerden biri shining( karakter- otelin kendisi)

a nightmare on elm street( elm sokağı kabusu/ freddy krueger- mekan- kurban ilişkisi. burada var olan metafor daha çok soyut kavram rüya üstünden dönüyor fakat yine mekan ( elm sokağı ) ve parazit olmayı meşru kılan bir olgu mevcut)

sinister( kötü ruh- kurban ve ev ilişkisi),

the others, ( diğerleri- kurban- mekan ilişkisi),

amityville horror( amerikan korku filmi- kurban- ev ilişkisi),

the crudge( garez- kurban ve olayın geçtiği evin kendisi. çok uzak doğu sineması gibi hissettirse de, amerikan yapımı olan bir filmdir. ağırlıklı olarak uzak doğu kültürü kullanılmıştır. bu yüzden film size uzak doğu sinemasına aitmiş gibi bir his verir.)

the skeleton key, ( iskelet anahtar, kurban- anahtar, ritüel objeleri- ev ilişkisi),

mirrors( aynalar. kurban- obje olarak, ayna ilişkisi),

grave encounters- ( mezarlık buluşmaları- kurban- olayların yaşandığı, terk edilmiş akıl hastanesi),

the blair witch project-( blair cadısı projesi- kurbanlar ve olayın geçtiği ormanın kendisi) ,

the exorcist, 1973 ( şeytan ilk filmi): şeytan çıkartmaya, genç bir kızın( regan) evine giden rahibi konu alır hatta film bir ara yasaklandı. burada yine kurban- mekan ilişkisi),

friday of the 13th( 13. cuma- jason voorhees ve boğularak öldüğü crystal lake( kristal gölü)

ve son olarak, ikinci filmi yeni çıkan örneklerden bir tane vereyim; smile.. ( kurban- olgu ( şeytanın gülümsemesini görmeniz ile gelen musallat) vb.

farklı kültürlere bakarsak, amerikan sinemasında var olan bu geleneğin ve inanışın onlarda da var olduğunu hatta devam ettiğini görürüz. örnek verirsek;

veronica( ispanyol korku filmi, yönetmeni paco plaza'dır. baya sükse yaptı ilk çıktığında hatta ve hatta baya övgü topladı. benimde beğendiğim ve tavsiye ettiğim korku filmlerinden biridir. konsept biraz ters işler ve akıl oyunu ile verilen şok efektle bitirilir. anlamak için çok dikkatli izlemek ve derin zekaya sahip olmak gerekir özellikle finalini sadece derin bakanlar sonuçlandırabildiler. neyse. burada var olan musallat kademelidir. 1. veronica- ruh çağırma tahtası sonrasında olay 2. olarak veronica ve onun aile evine sıçrar.)

the eye, 2002 ( göz, hong kong yapımıdır. amerikan uyarlaması yapıldı ve jessica alba oynadı. burada kurban ve nakil alınan gözler),


2022 yılında, baya sükse yapan korku filmlerinden biri; ıncantation. çin yapımı bir korku filmidir. ne yalan söyleyeyim efektleri iyiydi. ilk kez, efektleri gerilimi direk geçiren, elle tutulur bir korku filmi gördüm uzak doğuda. yine mekan- kurban ilişkisi.

gördüğünüz üzere, düşündükçe milyarlarca örnek bulursunuz..
bu yüzden bu kurgular pek süpriz olmuyor..
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"house on haunted hill" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim