çay demlemeden önce yıkanır mı? içerisine karanfil atılır mı? tomurcuk çay ile karıştırmak şart mıdır? gibi sorunların ardındaki gizemdir.
devamını gör...
çay tiryakilerine göre türk çayına az kaçak çay katılması, çayı demlerken çay yapraklarının yanmaması için birden sıcak su eklenmemesi. demliğe konulan çayın tavını alması için az ateşte fokurdatılması. acımaması için çok kaynatılmaması bekletilmemesi. mumkunse çay bardağının öncesinde sıcak su ile çalkalanılarak ısıtılması. bu arada kokulu /aromalı çayların asla tercih edilmemesi. bir de reklama girmesin ama son keşfim başarılı bir çay markası buldum. tiryakisi sorarsa mesajla cevaplayayım.
devamını gör...
ben bilmem cumhurbaşkanına sor
devamını gör...
genelde çok kişinin atladığı ancak alışanın asla diğerine tahammül edemediği sır: musluk suyu değil damacana suyu kullanılması. dedim ya bağımlılık yapar, damacana suya kıyamayan bulaşmasın.
devamını gör...
çay ' ın oturma süresini arttırın. en az 15 dakika olsun bir deneyin.
devamını gör...
hep kafamı karıştırıyor şu iş. önce suyu mu koymalı yoksa çayı mı?

böyle çayı bile içerken 3-4 defa düşeneceğiniz bir kahvenin sahibi söylemişti. "önce suyunu koyacaksın kardeşim, diğer türlü haşlanır çay" diye. "doğrudur abi peki içine karbonatta koyalım mı? "diye sormuştum bi keresinde. pssshie diye gülüp adisyona 3 çizik daha atmıştı.

dişleri sarının en koyusu, elleri siğil içinde bi abiydi işte. belki dişlerini biraz kazısanız alt katmanlarda samsun veya maltepe marka sigarayı bile bulabilirdiniz. öyle bir abiydi, adisyona fazla çizik atar, hep kahvede işlerin kötü gittiğinden, bu gidişle batacağını söylerdi. işin garibi seneler boyunca hiç batmadı aksine 2 tane daha kahve açtı. garip ve iyi bir abiydi

üniversite okurken ev arkadaşım çay demlerken demlik kapağının aralık bırakılması gerektiğini söylerdi. ülkü ocaklarında çaycılık yapmış bir dönem. orda öğrenmiş bu taktiği. çay hava aldığı için daha hızlı demlenirmiş. iyi çocuktu, evde kova yapar sokakta bulduğu iti köpeğe eve getirirdi. onunla doğru dürüst hiç kavga etmedim. çok parasız günler geçirdik beraber ama çayımız hep vardı.

kürt bir arkadaşım kaçak çay dışında çay içmezdi mesela. ona göre ideal çay kaçak olmalıydı. kafeye gittiğimiz zaman önce kendine çay söylerdi. çaydan bir yudum alır kaçak değilse içmezdi. geri gönderip yerine kahve söylerdi. hiç unutmam bol sütlü şekerli kahve. kahveye uzaktan bakınca bile şeker kokusunu alırdınız. öyle bi çocuktu o da işte. kavgam olsa ilk onu çağırırdım herhalde. elleri kocamandı.

hiç anlamamışımdır mesela o kaçak çayı. "ırak'ta, iran'da bu çay nasıl yetişir? oralar hep çöl değil mi? çay sulak yerde büyümez mi abdullah sen söyle kardeşim bu çay nerden geliyor?" dedim bikeresinde. "ne bilim gardaş geliyo işte" demişti. geliyordu işte ne farkeder.

çayın ideali nasıl olur bilmiyorum. kendimi bildim bileli çay memleketten gelir bizim. anne tarafı karadenizli. galiba en iyi çay annemin demlediği çay. insanlar bize çayımızı içmeye gelir çünkü. çayımız iyi olmasa neden gelsinler ki?

aslında kahve hepsinden güzelde bakma sen kahve pahalı.
devamını gör...
dışı isten kapkara olmuş alüminyum çaydanlık...
devamını gör...
demliği çayın içine su katmadan bir süre kaynayan suyun üzerinde bekletmek.
devamını gör...
alasını da demlesen bekleyen her şey kararır. vakit varken tomurcukları topla, bugün gülümseyen çiçek yarın soluyor olabilir. evet, gönül dostları buradan da anlaşılacağı üzere çay en iyi edebiyat ile demlenir. şayet öküz gibi çay ver dersen o çay zift olur. damagina yapışır.

edit: başlık sahibi tüymüş yine. tüm çayın yükü yine (bkz: eşref_ruşen)in omuzlarında.
devamını gör...
2 yemek kaşığı çaya 1 çay kaşığı tomurcuk çayı.
kişi sayısına göre aynı oranda arttırabilir
devamını gör...
her tiryaki bilir ki siyah çaya tomurcuk ve x bir aroma konmaz.
porselen çaydanlıkta kireçsiz suyla orta ateşte demlenir.

aroma tercihe bağlıdır.
devamını gör...
farklı bir bakış açısı getiren bir tanım ile açılmış başlık. ben basit ve bilineninden başlayayım. iyi çay, iyi sudan olur. şöyle sopuk gümbğr gümbür bir pınardan mesela. neden, bol oksijenli de ondan. çaylar da bence ne kadar farklı markadan harmanlansa o kadar iyi oluyor.
biz ev ahalisi olarak şu yöntemle yaptığımız çayı en çok beğendik: suyu önce kaynatıyorsun, boş demliğe döküyorsun. kaynayan su on- on beş saniye duruluyor. sonra üstüne çayı koyuyorsun. çay yavaş yavaş çökerken kapağını açma, hatta emziğin ağzına bir havlu kağıt tepebilirsin. altı da kısık ateşte kaynasın. bu kadar.
devamını gör...
çay!! şairlerin,yalnızların,yoksulların,aşıkların,velilerin,delilerin
,ayılanların bayılanların,harareti söndürdüğüne inananların,
sabahlara kadar ders çalışanların,nöbet tutanların,
seyahat edenlerin,yetinmeyi bilenlerin,
aza kanaat edenlerin,çoğa göz dikmeyenlerin,
paraya kıyamayanların,
hadi bir koşu kap gel diyenlerin,
küçük şeylerle mutlu olanların,
devamı varsa içerim diyenlerin,
ısmarlamayı sevenlerin,resmi içeceğidir.....
bi çay alır mısınız?...

keyifli akşamlar dostlar...

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
çayı suya atmakla başlamak gerekir. önce çay, sonra su formülü iyi bir çay için işe yaramıyor.

ayrıca, su kaynarken çay demleyeceğimiz demlik de üstünde olmalı. kapağı kapalı şekilde. alttaki su kaynadığında, demliğin kapağını açtığımızda yüzümüze buhar vurmalı. porselen olması da önemli.

en önemli ve net olması gereken kısım, çayı kaynar suya atarsak yanar ve güzel bir içim elde edemeyiz. su kaynadıktan sonra en az 3 dakika dinlendirilmeli.

çaycı ve modern su ısıtıcılar da kullanılırsa çayın tadı porselen demlikteki gibi olmaz.

ayrıca, tarım kredi kooperatifleri'nde satılan 'ilk hasat' çay içtiğim en lezzetli çay. çaykur ve diğer markalar yanında halt etmiş.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"iyi çay demlemenin sırları" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim