komedi / drama / yerli
7 / 10
puan ver

öne çıkanlar | diğer yorumlar

1978 atıf yılmaz filmi olup ihsan yüce tarafından yazılıp kemal sunal, şener şen, adile naşit, müjde ar, ilyas salman ve erdal özyağcılar gibi oyuncuların rol aldığı komedi tarzında ilginç bir eleştiri filmidir.
devamını gör...
türk sinema tarihinin en iyi filmlerinden biridir zannımca.
ihsan yüce, senaryoyu yazarken osman şahin’in fareler isimli öyküsünden esinlenmiştir. ancak arzu film toplantılarında yapılan görüşmeler neticesinde filmin komedi tarzında çekilmesine karar verilmiş ve fareler isimli öykü, ihsan yüce tarafından yeniden yorumlanmıştır.

meşhur umumi tuvalet sahnesi, sırrı elitaş’ın ihsan abiye anlattığı bir fıkra ile osman şahin’in anlattığı bir hikayeden çıkmıştır. orijinal halinde ağa; “ulan er pokunun üzerine kancık poku olur?” diye sormaktadır.

gerek kibar feyzo gerekse ihsan yüce’nin diğer filmleri ile ilgili renkli anektodları okumak için gül gibi zabıta dururken kızını çöpçüye veren adam kitabını okuyabilirsiniz.
devamını gör...
dikkat ederseniz filmin başından sonuna kemal sunal hakime ifade veriyor. lakin bir defa bile hakim gösterilmiyor. filmin sonunda da şöyle bir cümle geçiyor :
" siz söyleyin hakim bey burada suçlu kim ?" yani aslında en başından beri hakim biz izleyicileriz. doğru yada yanlışın taktiri de bize bırakılıyor.
devamını gör...
filmde maho ağanın "şurada 141, 142 başsınız" derken 765 sayılı türk ceza kanunu'nun 141. ve 142. maddelerine gönderme vardır.
film, sosyalist bir bakış açısından feodalizmi eleştirir.
devamını gör...
filmin ismi ve başrol oyuncusunun yani kibar feyzo'nun neden bu isme sahip olduğuna dair tek sahne yoktur. filme neden kibar feyzo denmiştir bilinmez, feyzo karakteri kaba saba küfür eden, sokak ortasına işemeye kalkan ve kadına mal muamelesi yapan cahil bilgisiz biridir halbuki.

tek kibarlığı asker dönüşü ağasına getirdiği yelpazedir.
devamını gör...
ekmek, şarap, sen ve ben, birde sabahın dörtü şiirini yazan ihsan yüce'nin senaristi olduğu film. faşoluğun her zaman kötü bir şey olduğunu da anlatıyor bu arada.
devamını gör...
kibar feyzo filmi dönemin özellikle sistem eleştirisi türünde verdiği en iyi örneklerden birisidir ve hatta sınıf farklılıklarını bugün günümüzde bile yoğun olarak seyirciye aktarabilmektedir.
film her sahnesiyle sisteme gönderme yapar fakat öyle bir sahne vardır ki tarih sahnesinden hiç silinmeyecek incelikte bir gönderme içerir.
bu sahne; feyzo'yu (kemal sunal) köylünün içinde falakaya yatıran maho ağa'nın (şener şen), köylüye yaptıkları nankörlüklerden dolayı fırça atarken kullandığı ''ula şurada 141-142 başsınız!'' ifadelerinin bulunduğu sahnedir.


burada kullanılan ''ula şurada 141-142 başsınız!'' ifadeleri, dönemin tck'sında komünistlere yönelik suç ve cezayı tanımlatan 141. ve 142. maddelerine yapılmış ince bir göndermedir.

madde 141/1. fıkra: sosyal bir sınıfın diğer sosyal sınıflar üzerinde tahakkümünü tesis etmeye veya memleket içinde müesses iktisadi ve sosyal temel nizamlardan herhangi birini devirmeye matuf cemiyetleri her ne suret ve nam altında olursa olsun kurmaya tevessül edenler veya kuranlar veya bunların faaliyetlerini tanzim veya sevk ve idare edenler veya bu hususta yol gösterenler sekiz yıldan on beş yıla kadar ağır hapis cezası ile cezalandırılır. bu kabil cemiyetlerin birkaçını veya hepsini sevk ve idare edenler hakkında ölüm cezası hükmolunur.

madde 142/1. fıkra: sosyal bir sınıfın diğer sosyal sınıflar üzerinde tahakkümünü tesis etmeye veya sosyal bir sınıfı ortadan kaldırmaya veya memleket içinde müesses iktisadi veya sosyal temel nizamlardan herhangi birini devirmek veya devlet siyasi ve hukuki nizamlarını topyekun yok etmek için her ne suretle olursa olsun propaganda yapan kimse beş yıldan on yıla kadar ağır hapis cezası ile cezalandırılır.

12 nisan 1921'de tbmm, 141, 142 ve 163. maddeleri kaldırdı. kibar feyzo filminde bu sahnelerin canlandırılmasını sağlayan ihsan yüce de söz konusu kanunların kaldırılmasından 1 ay sonra hayata gözlerini yumdu.
devamını gör...
türk sinema tarihinin en iyi filmi ve senaryosudur. sistemi iki yönden eleştiren nadir filmlerdendir. oyunculuk ise bir daha tekrarlanamayacak kadar iyi olmuş. ana karakterler zaten iyi ama bu filmin belki de en önemli özelliği yan karakterler de çok detaylı çalışılmış. en az on kez izlemişimdir. ayrıca şu an televizyonlarda gösterilen şekli sansürlü halidir. bir mayıs marşını kesmişler. komik.
devamını gör...
koca bir sistem eleştirisini, köydeki umumi tuvalet sahnesi ve bu sahnedeki "aganın pohunun üstüne poh olir mi?" repliği ile bile verebilecek kadar zekice hazırlanmış, her bir satırı nakış gibi işlenmiş senaryosu ve dev oyuncu kadrosu ile türk filmlerinin asla eskimeyen efsanesidir.
devamını gör...
türk sinema tarihinin en iyi filmlerinden biridir. mükemmel bir hikaye ve süper eleştiriler mevcuttur filmde. en sevdiğin hangisi derlerse bu filmi göğsümü gere gere söylüyorum. çünkü "biz mal mıyah satılah..."
devamını gör...
bir atıf yılmaz filmidir.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
filmin senaryosunu büyük insan ihsan yüce yazmıştır. filmde kemal sunal, müjde ar, adile naşit, ilyas salman, erdal özyağcılar, ihsan yüce ve şener şen rol almıştır. film siyad ödüllerinde en iyi film, en iyi yönetmen ve adile naşit ve şener şen ile en iyi yardımcı kadın ve en iyi yardımcı erkek oyuncu dallarında adaylık kazanmıştır.

filmde erdal özyağcılar asıl kızın abisi, şener şen ağa, kemal sunal uyanık köylü, ilyas salman feyzo'nun baş düşmanı, adile naşit feyzo'nun annesi, ihsan yüce ise asıl kızın paragöz babası rolündedir. yani herkes alıştığımız rollerini oynar.

askerden dönüp aşık olduğu kadınla evlenmek isteyen feyzo kızın babasının köylü kurnazlığı sonunda borca girerek alır istediği kızı. borcuna kefil olan ağa ise onu kovup geri çağırmaktadır sürekli.

büyük şehirde akıl almaz şeyler gören feyzo bilinçlenir ve köye de bu bilinci aşılamaya çalışır. ve bu konuda belli bir noktaya kadar başarılı da olur.

türk sinemasındaki komedi filmleri arasında bize en çok unutulmaz replik veren filmlerinden biridir.

- ben sevda kuşiyem.
- aha kafası yarıldı.
- ağam eğleniyi benimle.
- aganın poku üzerine pok olmaz.
devamını gör...
bu filmi kaç kere izledim bilmiyorum. bazen biz açıp izledik bazen babam açıp izledi bazen bir şey yokken açıp izledik, yıllarca televizyonda yayınladı.

filmin konusu ağa ile onun köylüleri arasındaki ilişkiyi konu alıyor. tabii bunlardan biri biraz sivrilip ağaya karşı çıkınca köyden kovuyor onu o da şehre gidip orada para kazanıp köye geliyor. e bir de evlenmek istiyordur ve hoşlandığı kızı istemek için annesini zorluyordur. her dakikası başka bir anlam içeriyor filmin. zaten ağa rolü ile şener şen ağa olmuştur gözümüzde. genç köye geri geldiğinde şehirdeki bazı şeyleri köyde yapmak isteyince ağa yine sinirlenir ve yine onu def eder. o gidip yine bir şeyler öğrenir biraz para kazanır sonra tekrar köye döner. ağa gencin şehirden yeni şeyler öğrenip geldiğini görünce onu kovmaktan vazgeçer ama genç kovulmak ister çünkü ağa gitmesine izin vermiyordur. kovulmak için yaptıkları sayesinde gülmekten ağzımız ağrırdı artık. buralar filmin gelişme aşamalarıdır. son aşamalarda da artık ağadan bıkan genç onu öldürmüştür ve köyü ağa derdinden kurtarmıştır. tabii film hikaye anlatım tarzı ile başlıyor ve buraya nasıl gelindiğini de görmüş oluyoruz. filmi izlerken şener şen'den çok ilyas salman'ın canlandırdığı bilo'yu öldürmesini istedim çünkü fesatlık yapıyordu ger seferinde.

tabii film olduğu için rahatça şunu öldürsün diyoruz yoksa kimse kimseyi öldürme hakkına sahip değildir ölmemelidir.
filme bu saatten sonra ne dersek diyelim bir şey değişmeyecektir fakat gençlerin izlemesi gereken filmlerdir bunlar. iyi seyirler izleyen ve izleyecek olanlara.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"kibar feyzo" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim