kahramanmaraş'ta yapılan bir börek çeşidi.
devamını gör...
hatay'da yapılan, kurabiyeye benzeyen yöresel bir tatlıdır. özellikle bayram öncesinde her evde yapılır, sokakları kömbe kokusu sarar. çeşitli ahşap kalıplarla şekil verilir ve hurmalı, cevizli, sade olmak üzere çeşitleri bulunur.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
konya'da kömbe diye börek vardır. tadı da güzeldir.
devamını gör...
çok güzel yaparım.. özel bir baharatı vardır.. olmazsa olmazi; baharatı ve kalıplaridir..
devamını gör...
içi kuşbaşılı,cevizli, soğanlı el açması bir börek çeşidi benim bildiğim. tanımı yazarken salyalarım aktı.
devamını gör...
konyalı bir arkadaşım yapmıştı.efsane birşey. içi acı salça soğan ve peynirli olan büyükçe bir çörek.
devamını gör...
dönem dönem memleket özlemiyle yanıp tutuşturur, kokusu buruna gelir. börek halini hiç görmedim, kurabiye kömbe hatayda yapılır, çok da kolay bulunur, bayatlamaz bozulmaz ve tadı müthiştir.
devamını gör...
antakya şehrimize ait muhteşem ve az bilinen bir kurabiye türüdür. yöresel ağızda ''kümbe'' diye de söylenir. annelerimiz bunun hamuruna katılan muhteşem baharat çeşitlemesini pek bilmezler. meşhur uzun çarşıdaki baharatçılara gideriz ve kaç kişilik kömbe yapılacaksa ona göre baharat isteriz. evdeki fırınlarda yapmanızı önermem. çevrenizde bir çarşı fırınına gönderin diyeceğim ama antakya dışındaysanız fırıncı siniyi ateşin neresine koyacağını da bilemez.

bence siz biz antayalıları sevin hatta çok sevin ve iyi davranın. biz size ne zaman isteseniz yaparız.
devamını gör...
bizim konya'da haşhaşlı çörek şeklinde yapılır. müthiş bir tat gerçekten.
devamını gör...
komşumuz sayesinde tanıştığım olağanüstü yiyecektir. kahramanmaraşlıydı, büyü falan yapıyordu her halde baska yerde onun yaptığı gibisini yemedim.
devamını gör...
uygun koşullarda saklandığında yaklaşık iki ay kadar dayanabilen, antakyalılar'ın hayranı olduğu bir kurabiye.
devamını gör...
sadece antakya’ya ait olmayan hatay’ın diğer ilçelerinde de halen yapılıp tüketilen, sütle yapılanı 1 ay kadar, yoğurtla yapılanı doğru saklandığında 3-4 ay dayanabilen, mayalısı ve mayasızı bulunan, hurmalı, cevizli ya da sade yapılan bayram çöreği.

bizim sülalede imece usulü yapımı uzun uzun yıllardır devam etmekte. çörek/kömbe yaparken kaç kişilik olacağı değil kaç kilo undan yapılacağı hesaplanır. kalabalık aileler 5-7-10 kilodan, kalabalık olmayanlar 2-3 kilodan yaparlar. en önemli özelliği içindeki baharat karışımıdır. aileler bir araya toplanır en büyüğün çöreğinden başlayarak yoğurmaya başlarlar.miktarlar fazla olduğundan dönüşümlü yoğurulur ve sabaha kadar dinlenmeye bırakılır. önceden sıra alınan taş fırından eve tava/tepsiler gelir, ilk yoğurulan ilk sırada olmak üzere şekil verilip, boool susama bulayıp tavaya dizilir ve fırına gönderilir. pişip gelen çörek/kömbeler aylarca afiyetle yenilir. ayrıca şekillerine göre de isimleri vardır. büyük d harfine benzeyenlerle d, yassı ve uzun olanlara dana dili, yuvarlak olanlara topak çörek denir.

antakya merkezden adana’ya doğru yaklaştıkça adı çöreğe evrilir.


kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel


ayrıca yine hatay’ın bazı ilçelerinde yapılan kıymalı ya da ıspanaklı tepsi böreklerinin adı da kömbedir. en iyi eşlikçisi de toğga isimli çorbadır. yer ocağında, sacda pişeni makbüldür. bir kat hamur bir kat iç harç şeklinde 5-6 kat dizilen kömbe daha sonra közde, yavaşça ve nar gibi kızarana kadar pişirilir. özellikle üstünün kızarması mühimdir. bunun için de tepsinin üzerine kapatılan sacın üzerine köz koyulur- tercihen nar kabuğu közü- ve iyice pişirilir.


kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel


kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
şşş arkadaşlar lütfen..
bırakın antakya maraş falan. osmaniye'ye ait olan 3 yöresel şeyden birini kimseye kaptıracak değiliz. zaten yeterince kısıtlı övünülecek şeyimiz var. çok rica ediyorum yunanların cacik olayına dönmesin.

"kömbe" adının kökü "gömme" fiilinden gelir. neden? çünkü aslında bu bir pişirme yönteminin adıdır. sini ismi verilen büyüüük tepsilere yapılan börek, çörek vs. üstü sac ile kapatılmak suretiyle hafif kazılmış toprağa gömülür. hem altı hem de üstü köz ile doldurulup pişirilir.

sıklıkla bayramlarda yapılan şekerli çöreğe "bayram kömbesi" denir. içinde yine "kömbe kokusu" denilen bir baharat karışımı bulunur ki ben yalnızca tarçın ve vanilyayı ayırt edebiliyorum. belki de sadece ikisi vardır ve biz gizemli bir hava katmak için böyle bir isim vermişizdir..

çocukluğumdan beri her bayram öncesi tepsilerce kömbe yaptık. önce yumurtadan hallice bir hamur parçası alıp elinizde yuvarlıyor sonra da avuç içlerinizle aşırı baskı uygulamadan düzgün dairesel bir şekil oluşturuyorsunuz. ardından bir yüzünü küncü dolu bir tabağa daldırıp tepsideki yerine gönderiyorsunuz. takriben her 5 tekrarda bir elinizi yağa batırıyorsunuz ki hamur yapışmasın, daha düzgün şekiller oluşturabilesiniz.

öyle işte. şimdi de yer fıstığı başlığına gidiyorum..
devamını gör...
gömbe, gönbe, gömme, kömme, könbe de denilendir. azerilerde de meşhur olduğu için kökeni ya doğu anadoludur ya da azerbaycan taraflarıdır. baharat zart zurt bunlar sonradan eklemedir, asıl hali düz baharatsız olanıdır.
devamını gör...
annem gil yapardı bunu. avşarlar'a aittir. avşar kömbesi olarak bilinir. saçta ve firinli sobada güzel olur.
devamını gör...
hatay’da tattığım, güzel kurabiye, çörek tarzı ürün.
devamını gör...
çeşitli yörelere ait börek çeşidi.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
hiç bilmediğim bir şey. ama paylaşılan görsellerdeki kömbeler de çok başka şeyler. bu kömbe tam olarak ne ?

*acılıvegankebabı öyle bir açıklamış öyle bir anlatmış ki gece gece canım hiç bilmediğim bir şey çekti.
devamını gör...
(bkz: yemedim ama canım çekti)
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"kömbe" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim