johann gottlob leidenfrost tarafından bulunmuş bilimsel fenomendir. suyu sıcak bir yüzeyde attığımızda buharlaşmaya başlar. çocukken sobanın üzerine hangimiz su atmadı ki? dikkat etmişsinizdir ki soba üzerine atar atmaz buharlaşmazdı o su. dans ederdi adeta soba üzerinde. ekstrem sıcaklıklarda suyu attığımızda su hemen buharlaşmaz. su yüzeye çarptığı anda temas eden yüzeyi anında buharlaşır ve temas yüzeyinde bir buhar katmanı oluşur. sıvı kaynama noktasından daha yüksek bir yüzeye anlık teması sonucunda aralarında bu buhar tabakası oluşumu ile adeta bir ısı kalkanı görevi görür ve sıvının aniden ısınmasını kısa bir süre için durdurur. buna güzel bir örnek olarak bir video bırakıyorum. bu videodaki kişi şu an eli hala vücuduna bağlı ise bunu leidenfrost etkisine borçludur.

devamını gör...
1756 yılında alman bilim adamı johann gottlob leidenfrost tarafından keşfedilen ve  a tract about some qualities of common water kitabında konu edindiği, sıvıların yüzeyleri ile temas ettiklerinde oluşan ve sıvının hızlı buharlaşması sonucu yüzeyde bir buhar tabakası oluşmasına neden olan fiziksel olay olarak tanımlanır.

örneğin kızgın tavaya atılan su damlasının dans etmesi.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"leidenfrost etkisi" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli portakal radyo renk modu sözlük kütüphanesi online yazarlar kulüpler yazarak kitap kazan puan tablosu sıkça sorulan sorular yönetim kadrosu istatistikler iletişim