elektronik aletlerde kullanılan, şarj edilebilen ve geçmişteki erken dönem çalışmalarına rağmen ticari amaçlı olarak ilk kez sony tarafından 1991'de geliştirilen pil türü. kapasitelerinde vaktinden önce büyük ölçüde azalma olmaması için tamamen boş hâle gelmeden şarj edilmesi daha uygun olur. bu tür pilleri, doluluk oranına bakmadan istediğiniz zaman şarj edebilir ya da şarjdan alabilirsiniz.

lityum elementi, elektron vermeye oldukça istekli atomlara sahiptir. bu nedenle saf halindeyken oldukça aktif bir metaldir. en dış kabuğunda sadece 1 elektron bulunur ve bu elektronu vererek iyon haline gelmek konusunda lityum olduça heveslidir.

ancak bir metal oksit yapısı içerisindeki lityum oldukça kararlı haldedir. bu yapıyı oluştururken ortaya çıkan elektron hareketleri bir enerji akışına, yani elektrik akımına neden olur. yani bunun için önce lityumu bir metal oksitten ayırmak, sonra yeniden onu metal okside kazandırırken elektron hareketini sağlamak gerekir.

***

lityum iyon hücrelerinde, metal oksit* tarafından sadece bu iyonların gelip geçmesine izin veren bir elektrolit* kullanılır. bunun yanında bir de kısa devre önleyici katman yer alır.

bir güç kaynağının pozitif kutbu, metal oksitten lityum atomlarındaki negatif yüklü elektronları kendisine doğru çeker. elektronlar bu güç kaynağı üzerinden diğer tarafa akarlar. geride, elektronlarını kaybetmiş olan lityum iyonları kalır. bunlar artık pozitif yüklü hâle gelmiştir ve bu kez bunlar da elektrolite doğru yönlenirler.

iki ortamı birbirinden ayıran elektrolitin diğer yanında grafit* bulunur. elektrolitten geçen lityum iyonları grafit tabakasında tutulurlar. böylece hücre şarj olmuştur.

bu aşamadan sonra güç kaynağı kaldırılınca, tüm bu hareketler geriye doğru tekrarlanır. eğer güç kaynağının yerine elektrikle çalışan bir alet bağlarsanız, geriye doğru olan elektron akışı bu alete elektrik sağlar ve onu çalıştırır. böylece pil deşarj olana dek elektrik enerjisi üretilir.

elektrolitin bir nedenle zarar görmesi kısa devreye neden olacağından, yukarıda bahsettiğim katman da bu pillerin önemli bir parçasıdır.

aşağıdaki resimde solda pilin deşarj, sağda ise şarj durumunu şematik olarak görebilirsiniz:
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
görselin kaynağı
devamını gör...
en iyisi lifepo4 prizmatik pillerdir, gelişmiş lityum-iyon pil teknolojisi kullanan yüksek kapasiteli, şarj edilebillir ve düşük ağırlıkları ve yüksek güvenilirlikleri ile tanınan bu hücreler, çok çeşitli uygulamalar için sağlıklı bence.
www.prismacell.com.tr
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"lityum iyon pil" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim