ideal devlete ulaşmak için üç aşamanın gerçekleşeceğini iddia eden ideolojidir.

1. proletarya diktatörlüğü
2. sosyalizm
3. komünizm
devamını gör...
marksizm siyasal felsefi ve ekonomik bütünlükte bir öğretidir marx toplumu 5 sınıfa ayırır
1)proletarya: emek güçlerini satan kişilerden oluşur, kapitalist üretim biçiminde üretim araçlarına sahip değildirler. kapitalist üretim biçimi içinde proletarya eline geçen ücretten daha çok değer ürettiği için sömürülmektedir.
2)burjuvazi: üretim araçlarına sahip sınıftır. proletaryanın emek gücünü satın alarak onu sömürecek koşullarda çalıştırır.
küçük burjuvazi: işçi çalıştırmasına rağmen kendisi de çalışan kişilerden oluşur. marksizm üretim araçlarının gelişmesiyle birlikte bu ara sınıfın eriyerek proletaryaya dahil olacağını öngörür.
3)lümpen proletarya: ekonomik üretime katkıda bulunmayan ve para karşılığı farklı işleri yapmaya hazır olan suçlular, dilenciler, serseriler vb bu gruba dahil edilir.
4)toprak ağalığı: kapitalizm döneminde de hâlâ güç ve servet sahibi olan tarımsal üretimde söz sahibi sınıf.
5)köylülük: tarım alanında faaliyet gösteren dağınık bir sınıf, tarihsel olarak çoğunluğu proletaryanın saflarına geçerken bir kısmı toprak ağası olabilmektedir

sınıf savaşımı teorisini ortaya koyan marxizm kapitalizmden komünizme giden yolda iktidarın ezilen sınıfların öncüsü olarak kabul edilen proletaryanın eline geçmesi sosyalist devlet yapısı içerisinde kapitalistlerin ortadan kalkması ve sınıfların yok olması siyasi süreçleriyle birlikte devletin sönümlenmesi ve kömün yönetiminin toplumu eşit ve daha özgür bir topluma götürmesini hedeflemektedir

en başaralı örneği 1917'den 1991 yılına dek varlığını koruyan sovyet sosyalist cumhuriyetler birliği'dir.
sscb'de proletarya diktatörlüğünün ardından sosyalist devlet yapısına ulaşılmış fakat komünizme geçilememiştir
devamını gör...
zincirlerimizden başka kaybedecek neyimiz var diyen büyük ekonomist,filozof, öğreti üstadı.
devamını gör...
tutmamış ideolojidir.
devamını gör...
gerçekleşmesi mümkün olmayan ideolojidir. ütopyadır . karl marx komunist manifestoyu yazıp babasının fabrikasında çalışmaya gidiyormuş mesela . kaynak soracak olursanız modern dünyanın dahisi belgeselini izleyebilirsiniz.
devamını gör...
ülkücülerin ideolojisidir.*
devamını gör...
bir ütopya ideolojisidir. anlamı toplumculuk gibi bir şeydir.
devamını gör...
karl marx ve friedrich engels tarafından geliştirilen, diyalektik veya tarihsel maddecilikte denilen bir sosyal, ekonomik ve politik kuram ve yaklaşımdır. toplumsal ve siyasi kurumların devamlı olarak doğalarını, ekonomik gelişmelerin, maddenin şartlarını değiştirmesine benzer bir biçimde değiştirdiğini söyler. feodalizm'den, kapitalizm'e ve sosyalizm'e doğru olan evrimin kaçınılmaz olduğunu ve değişime karşı mevcut sistemin direncinin kırılması gerektiğini savunur.
devamını gör...
bir kuramdır sadece.

aslında tarihin kendisidir? yani insanlar tarihten ne anlar? ya da tarih nasıl birşeydir? yada tarihin gerçekleşmesi diye bir cümle kurmamızı sağlayan şey aslında marksizmin derinliğidir. ama bu durumda marksizm tarih olursa ne olur?

buradaki asıl sorun şu, mesela bu sözlük 15 sene sonra tarih olacak diye birşey söylersem bu marksizmin bir tarih bilincinden başka birşey olmadığını açıklamış olurum.

peki bir marksist hayata nasıl bakar, sadece hayatın tüm bçimlerinin geçici olduğunu anlamış bir kimsedir, içinde yaşadığımız politik sistemler, din, hatta ahlak, aile bununla birlikte kuramlar bile geçicidir. bu durumda marksizm geçici bir kuramdır dediğimiz anda bile marksizmi tanımlamış oluyoruz. aslında bir tanım yöntemi bile diyebiliriz ama bu yöntem değil kuramı açıklar sadece.

sevgiler
devamını gör...
20.yüzyılın en büyük safsatası.
devamını gör...
"filozoflar dünyayı çeşitli biçimlerde anlamaya/yorumlamaya çalıştılar; ama asıl yapılması gereken onu değiştirmektir." der karl marx. marksizm böylece belki de ilk kez felsefeyi ve siyaseti bir araya getirdi. insanı tarihin öznesi olarak tanımladı. insanın, tarihin nesnesi değil öznesi olduğunu gözler önüne serdi. ayrıca, kapitalizmi başarılı bir şekilde yorumladı. öyle ki kapitalistler bile marksizmin kapitalizm eleştirisine hak vermektedir. özellikle iktisadi kriz dönemlerinde marx'ın yaygın olarak okunması bunun sebebidir. marksizm bitti tükendi der bazıları. ancak bana kalırsa kapitalizm var olduğu sürece marksizm de her zaman olacaktır. çünkü emek sömürüsü ve sınıflar var oldukça mücadele ve kavga devam edecektir.
devamını gör...
çöp ideoloji.

komünizm, sosyalizm istiyosan sscbyle çine bak. insanlar kaçmak için bi yerlerini yırtıyor.

türkiye de sosyalist bir ülkedir.
devamını gör...
marksizmi ideolojiler, sscb veya çin ile kısıtlamanın ona yapılan bir haksızlık olduğunu düşünüyorum. marksizm her şeyden önce sosyolojik bir kuramdır. bu kurama göre, ekonomik sınıflar arası hiyerarşik ilişkileri anlamak, kapitalist toplumu anlamanın kilit öğesidir. bugün sovyetler çökmüş olabilir, lakin marksizm felsefe ve sosyal bilimler alanında hala gayet ciddiye alınan bir toplumsal analiz modeli. sovyetler'in çökmesi marksizmin bir kuram olarak çöpe atılması anlamına gelmiyor.

edit: aşağıda ideolojiktir çünkü teleolojiktir yazılmış. teleolojik düşünce 19'ncu yüzyılda sosyal bilimler ve felsefe alanında gayet sık karşılaşılan bir düşüncedir, kısaca "belli neden-sonuç ilişkilerinden dolayı tarihin bir mantıkla ilerlemesi" olarak özetlersek, sosyoloji disiplinin kuruluşu bu düşünce üzerine temellenmiştir diyebiliriz. çünkü erken dönem sosyolojisi toplumun belli bir mantıkla ilerlediğini savlıyordu. teleolojik düşünce marksizmi sosyal bilimlerden uzaklaştırıp ideoloji yapmaz. öyle olsa idi adam smith, comte, rousseau, hegel ve daha pek çok erken dönem kuramcısı için "ideoloji" dememiz gerekirdi.
devamını gör...
marx'ın sosyal bilimlere yaptığı bir katkı varsa, o da insan toplumlarının yapısının maddi şartlar tarafından belirlendiğini söylemesidir. tabi marx bunun tam olarak nasıl olduğunu sarih bir şekilde ortaya koyamamıştır. bu fikrin asıl geliştiricileri 20. yüzyılda kültürel materyalistler (cultural materialism) olmuştur, özellikle de marvin harris. fakat bu ekolü marksizm ile karıştırmak kendilerine yapılmış büyük bir haksızlık olur, çünkü bu ekol "sosyal bilimlerin" gerçekten bilim olabilmesi yönünde atılmış oldukça önemli bir adımdır.

marksizm ise bilimsel bir teori olmaktan çok bir ideolojidir. teleolojik bir tarih görüşüne sahiptir. yani marksizme göre tarih belirli bir yönde akar ve bu akışı sağlayan da sınıflar arasındaki mücadeledir. şimde tarihin akışının sınıflar arasındaki mücadele olduğunu söylediğinizde aslında en baştaki maddi temelin belirleyici olduğu fikrini terk etmiş oluyorsunuz ve böylece maddi temelden çok (ekoloji, coğrafya, enerji kaynakları, nüfus, teknolojik aletler vb.) toplumsal organizasyonun (toplumun sınıf konfigürasyonu) belirleyiciliğine vurgu yapmış oluyorsunuz. ve böylece toplumların sınıf konfigürasyonunu da belirleyen şeyi, yani maddi koşulları gözden kaçırmış oluyorsunuz ve maddi koşullara yapılan vurgu yerini sınıflara; yani bir takım şerefsiz, kan emici, adi, alçak burjuvalara, para babalarına vb. bırakmış oluyor. şimdi gidin türkiye'deki komünist partilerin söylemlerine bakın, hep bu şekilde, çizgi filmlerdeki gibi dünyayı ele geçirmek isteyen bir takım kötü adamlardan bahsederler. elbette marksizmin ve komünistlerin bu şekilde bir söylem tutturmasının sebebi bu ideolojiye meyilli olan insanların belirli bir psikolojik eğilimi paylaşmalarından kaynaklanmaktadır. nietzsche buna ressentiment adını vermişti ve bu ressentiment denilen şeyin ne olduğu anlaşılmadan solculuğun, marksizmin, sosyalizmin, komünizmin ne olduğu anlaşılamaz.

komünizm ve marksizm hakkında daha ayrıntılı bir tartışma için #240078
devamını gör...
ne olduğunun açıklaması bilimsel bir dolambaçtır ve bu dolambaç konusunda, karşıtlarına koşuşturacak derin bir saha açmaktadır.

ne olmadığı ile ilintili olarak :

buradan
devamını gör...
bugün "bittiği" söylenen ideolojidir. hayır marksizm bitmedi; çünkü patronun işçiyi sömürmesine izin veren artı değer hala mevcut, kapitalizm hala krizlerle boğuşuyor ve işçiler emeklerine yabancılaşmaya devam ediyor.

kapitalizm bitmeden, artı değer yok edilmeden, marksizm de bitmeyecektir. çağ fark etmez.
devamını gör...
üzülerek söylüyorum ki (bkz: çöp)
devamını gör...
üzülerek söylüyorum ki bu saatte sözlükte takılıyorsan, muhtemelen iş gücünü ücretli olarak satmak zorunda kalan emekçi bir kitledensin. işte marx sana daha 19 yy da kanını emen kapitalist sistemden kurtulmak için ne yapman gerektiğini anlatıyor ve bunu tamamen bilimsel yolla yapıyor. klasik alman felsefesini,ingiliz siyasal iktisatını ve ütopik fransız düşüncelerinin birleşimlerini araştırarak yapıyor bunu. marx feodal, kapitalist ve köleci biçimlerin çözülemez çelişkilerle dolu olduğunu görmüş ve bu çelişkilerin ancak sınıfsız bir toplum oluşturularak bitirilebileceğini ispatlamıştır.
kendinize sormanız gereken bir soru var. üretim araçlarının hakimiyeti onları kullanarak ürünleri ortaya çıkaran işçilerde mi yoksa işçiyi sömüren burjuvada mı olmalı?
devamını gör...
farklı ideolojik ütopyalar gibi bu da ütopyadır ve hep nihayetinde ütopyaya giden yol distopyaya varıyor.

kapitalizmi analiz konusunda çok güzel işler çıkarmış. hâlâ da geçerlidir. bunları görmemek için zır cahil olmak gerek.

ama sorun şu dediğim gibi diğer ideolojiler gibi ütopya hayali kurarken distopyaya varmak.

en nihayetinde yine diğer ideolojiler gibi dogmaları da var. marx'ın var mı? sanmam. takipçilerinin olabilir.

sosyal demokrasi vb. bir yerde yine kapitalistlerin değirmenine su taşıyor. bu da çare değil.

görüşüm: sistemleri tek tek inceleyip iyi yanlarından faydalanıp kötü yanlarından ders çıkarmak. ne kapitalizm tamamen yıkılırsa bir katkısı olur ne de komünizm yönetim biçimi olursa katkısı olur insanlığa.

tarih ideolojilerin ayak izleriyle dolu.
devamını gör...
elinde iphone olup her akşam alkole para yatıran zenginlerin savunduğu ideolojidir.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"marksizm" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim