popüler müzik türleri için böyle bir durum olduğu her geçen gün kendini belli ediyor. herhangi bir müzik eğitimi gerektirmeyen elektronik müzik, clubların da işine geliyor. bir orkestra adama para akıtmak yerine bir dj'e para veriyorlar, sonra millet zıplasın dursun. (bu arada dj'ler de çok para alıyor ama ünlü bir solist ve orkestraya para vermek bundan daha maliyetli bir şey)
bir de rap meselesi var. rap aslında kanımca edebiyat sayılmalı müzik değil. çünkü alttan romantik müzik verip yılmaz erdoğan'ın şiir okumasından tek farkı daha hareketli bir ritmik yapı üzerinde akıcı şekilde sözlerin okunması oluyor. bu açıdan inceleyince rap türünde müzik değil sözler ağırlık kazanıyor. bu da tür olarak müziğe değil edebiyata kaydırıyor. sözlü müzik, sözsüz müzik farkı yerine müzikli edebiyat, müziksiz edebiyat diye bir tür olarak mı ayrılsa acaba.

1960 ve 70'li yıllardaki popüler müzik kayıtlarına bakınca bugünkünden çok daha orjinal işler olduğunu görüyoruz. örneğin geçtiğimiz aylarda kaybettiğimiz sanatçı timur selçuk'un eski kayıtlarını dinleyince o kadar zengin bir orkestra kullandığına şahit oluyoruz. bu kayıtları dinlemek hem zevk veriyor hem de şimdilerde bu kalitede kayıtların yapılmaması içten içe üzüyor.
o kadar geçemişe de gitmeyelim yakın geçmişten örnek verelim. mesela mor ve ötesi kalitesinde gruplar çıkıyor mu? (bana büyük ev ablukada filan demeyin, sizi üzerim, kalbinizi kırarım) üstelik çıksa bile bunlar rap kadar geniş dinleyici kitlesi edinebiliyor mu?
kısaca şu an tercih edilen müzikler içerisinde melodik ve armonik seviyenin minimuma indiği türler bir süredir ön plana çıkıyor. bu daha ne kadar böyle gidecek. tüm ülkeye armoni dersi mi aldırtalım, ne yapalım?
devamını gör...
bilgisayar ortamında müzik üretilmesi nedeniyle olabilir diye düşündüğüm. dijitalleşme yani.
devamını gör...
tüketim toplumuyla birlikte her alanda yaşanan kalite düşüşünün bir diğer şekli. eskiden, bir müzik grubu/müzisyen yeni albüm çıkartana kadar önceki albümleri yalanır yutulurmuş. her şarkının sözleri ezberlenir, her nota kulağa işlenirmiş.
devamını gör...
her parça çıktığında daha ne kadar düşebilir diyorum ve yeni çıkan her parça beni daha çok şaşırtıyor. rap adına konuşmak gerekirse çıkan parçaların çoğu boş, kalitesiz ve hep birbiriyle benzer. hiçbir şey anlatmayan, robotik parçalardan ibaret oldu. bunların temel sebebi bu tür müziklerin sağlamış olduğu maddi getiri. önceden insanlar müzik yapmak için yapardı. şimdi maddiyat hep ön planda.
devamını gör...
bunu hep mozart başlattı esasında. birinci senfoni tutunca yürüdü oradan: birinci senfoni, ikinci senfoni, üçüncü senfoni derken kalite giderek düştü..
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"müzik kalitesinin düşmesi" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim