gerçekçilik.

bir estetik ve edebi kavram olarak 19. yüzyıl ortalarında fransa'da ortaya çıkmıştır. nasıl ki romantizm klasizme bir başkaldırı niteliğinde ise gerçekçilik yani realizm, hem klasisizme hem de romantizme bir başkaldırıdır.
devamını gör...
(bkz: gustave courbet)
devamını gör...
uluslarasi iliskilerde, 1930'larda liberalist/idealist dusuncenin cuvallamasi sonucu ortaya cikmis ekoldur. savasin, uluslarasi iliskilerin kacinilamaz bir gercegi oldugunu savunur. ulkeler arasindaki iliskiler ise, devletlerin cikarlari ve ulkeler arasindaki guc dengesi/iliskisine dayanir. realistler için baris savasin olmadigi, gecici bir donemdir. savascigirtkanligi ile suclansalar bile uluslararasi iliskilerde, butun ekolleri etkilemislerdir.

liberalist ekolden ayiran sey, sadece uluslararsi iliskileri nasil gordukleri degil, bu ekolun amacidir. liberalistler, uluslararsi iliskileri bir amac dogrultusunda calisirlar. mesela devletler arasi isbirliginin nasil olusturuldugu, vs. realistlerin amaci ise uluslar arasindaki sistemin dogasini oldugu gibi arastirmaktir.
devamını gör...
gerçekte var olan şeylerin evrenseller olduğu kuram'ıdır.
devamını gör...
realizm kendinden önce gelmiş romantizm, akademik sanat veya neoklasisizm gibi akımlara, bu akımların sahip oldukları o kurmaca duygusal dünyalara ret çekiyordu. sanayi devrimine, rasyonalizme ve klasisizme karşı olarak çıkan romantikler daha çok insana, doğaya, kişisel hissedişe dair resimler yaparken realizm toplum gerçeklerine ışık tutuyordu. endüstrileşme, toplumsal sınıflanmalar gibi olaylar insanları duygusal dünyalarından çıkararak yaşadıkları dünyanın çağın soğuk yüzüne, gerçeklerine itiyordu.

(bkz: ilya repin)
(bkz: tolstoy)
(bkz: dostoyevski)
(bkz: anton çehov)
(bkz: maksim gorki)
(bkz: jack london)
devamını gör...
- realizm akımı -
• 19.yüzyılda romantizm'e tepki olarak doğdu.
• auguste comte tarafından sistemleştirildi.
• ortaya çıkışında pozitivizm etkili olmuştur.
• pozitivizm, genel olarak bilimi temel alan, metafizik düşünceyi reddeden dünya görüşüdür.
• felsefesi determinizmdir.
devamını gör...
gerçekçilik akımı. real=gerçek, izm=akım. topla şimdi bunları ne yapar realizm yani gerçekçilik. ikincisini salladım ama bence böyle bişeydi.bu konu hakkında che guevara'nın güzel bi sözü vardır "gerçekçi ol imkansızı iste"diye bi söz.konuyla alakası yok biliyorum :)
devamını gör...
19. yüzyıl ortalarında fransa'da ortaya çıkmış gerçekçilik akımıdır.
gerçekçilik nesnel olmayı ister.
romantizme karşı çıkar. realizm, hem klasisizme hem de romantizme bir başkaldırıdır.

realist yazarlar

honoré de balzac
stendhal
gustave flaubert
fyodor dostoyevski
lev nikolayeviç tolstoy
anton çehov
maksim gorki
daniel defoe
charles dickens
ernest hemingway
jack london
mark twain
ivan sergeyeviç turgenyev
halit ziya uşaklıgil
nikolay gogol
devamını gör...
devamını gör...
uluslararası ilişkiler kavramı olarak 1939 yılından itibaren literatürde yer almaya başlayan akımdır.

1919 yılında aberystwyth üniversitesinde, dönemin abd başkanı olan woodrow wilson'dan etkilenen bir grup akademisyen tarafından kurulan wilson kürsüsünde, realizmin tartışmadaki rakibi olan idealizm akımı yayılmaya başladı. idealizm savunucuları 1.dünya savaşından sonra kalıcı bir dünya barışı arıyorlardı. bunun için aynı yıl milletler cemiyeti kuruldu (1919). idealistler dünyada kalıcı barışın sağlanması için uluslararası hukukun olması gerektiğine, milletlerin kendi kaderinin tayin hakkı olduklarına (self determinasyon), açık diplomasi ile devletlerin krizleri daha barışçıl yollardan halledebileceklerine inanıyorlardı. ancak 1929'da abd'de patlak veren büyük buhran, 1930'lu yıllarda avrupa ülkelerinde otoriter ve faşist rejimlerin yükselişi ve nihayet 1939 yılında patlak veren 2.dünya savaşı sonrası idealizm savunucularına olan güven sarsıldı ve bu tarihten itibaren realizm akımına rağbet yükseldi.

realizme göre uluslarası arenada devletten başka bir aktör olamazdı, devletlerin tıpkı insanlar gibi çıkarcı olduğu ve bu yüzden uluslarası ilişkilerde belirsizlik ve kaosun hakim olduğu öngörülüyordu. realizm kavramı 1939'dan itibaren yükselişe geçse de kökleri eskiye dayanan bir kavram olduğunu söyleyebiliriz. antik yunan tarihçisi thucydides peleponezya savaşları adlı kitabıyla realizmin temelini attığı söylenebilir. rönesans hareketinin sembol isimlerinden olan niccolo machiavelli de prens adlı eserinde devletin, varlığını sürdürmekten başka sorunu olmadığını, etik değerlerin devletin bekasını etkilememesi gerektiğini belirtmiştir. thomas hobbes ise leviathan'da devletler ortaya çıkmadan önce insanın insana karşı mücedele içinde olduğunu, devletin ortaya çıkmasından sonra da insanın mücadeleci ve çıkarcı doğasının devlete yansıdığını belirtir. ayrıca alman tarihinin ünlü isimlerinden demir şansölye otto von bismarck da realizme güç dengesi kavramını kazandırmıştır. 20.yüzyılda da realizm akımını hans morgenthau, henry kissinger gibi akademisyen, asker ve devlet adamları temsil etmişlerdir.
devamını gör...
felsefe'de duyular tarafından algılanan şeylerin, bağımsız bir varoluşa sahip olduğu yolundaki doktrin'dir.
devamını gör...
uluslararası ilişkiler akımı olanında savaş, kaçınılmaz bir gerçek olarak kabul edilir.

the atlantic'te 20 ağustos 2021 tarihinde yani rusya-ukrayna ve doğu akdeniz savaşları başlamadan aylar önce anne apllebaum tarafından yazılan bir yazı yayınlanmıştı. realistlerin bakış açısını anlamak için güzel yazı.

(google çeviri ile türkçe)


liberal demokrasi mücadeleye değer

her savaş dille, tartışmayla, konferansla, diplomasiyle kazanılmaz.

batılı politikacılar tarafından periyodik olarak tekrarlanan tüm boş, anlamsız ifadeler arasında hiçbiri şundan daha boş ve anlamsız değildir: "bu çatışmaya askeri bir çözüm olamaz." bu, o zamanlar bm genel sekreteri olan ban ki-moon'un 2013'te söylediği şeydi : "suriye'deki çatışmaya askeri bir çözüm yok." o zamanlar dışişleri bakanı olan john kerry, aynı sözleri -"suriye'deki çatışmaya askeri bir çözüm yok"- 2013 ve 2015'te de dahil olmak üzere birçok kez tekrarladı . abd'nin afganistan özel temsilcisi zalmay halilzad, 3 ağustos'ta şunları söyledi : "afganistan'da askeri bir çözüm olmadığına inanıyoruz." "sonuç olarak, afganistan'ın barış ve istikrara kavuşması için müzakere edilmiş bir siyasi çözüme ihtiyaç var." hatta ingiltere başbakanı boris johnson bile bunu temmuz ayında ciddi bir şekilde tekrarladı : "taliban için zafere giden askeri bir yol yok."

ifade hoş geliyor ama doğru değil. birçok çatışmada, muhtemelen suriye ve kesinlikle afganistan'da, askeri bir çözüm vardır: savaş bir taraf kazandığı için sona erer. bir taraf daha iyi silahlara, daha iyi morale, daha fazla dış desteğe sahiptir. bir taraf daha iyi generallere, daha iyi askerlere, daha fazla dayanıklılığa sahiptir. ya da bazen bir taraf şiddet, zulüm ve terör kullanmaya daha isteklidir ve diğer insanlara şiddet, zulüm ve terör uygulamak için ölmeye daha hazırdır.

barış müzakerecileri, çatışma önleme uzmanları, bm yetkilileri, avrupa birliği yetkilileri ve sayısız amerikalı ve uluslararası diplomat bunun doğru olduğuna inanmak istemiyor, çünkü bu onların yaşadığı dünyanın değerlerini yansıtmıyor. hiçbir taliban savaşçısı, hizbullah militanı veya rus paralı askeri tanımıyorlar ve dünyanın kendi bakış açılarından nasıl göründüğünü hayal edemiyorlar. ancak şiddet yanlısı aşırılıkçılar, popüler imajın aksine, oldukça rasyonel olabilirler: bir muharebeyi veya savaşı kazanmak için tam olarak ne yapmaları gerektiğini hesaplayabilirler, ki taliban'ın afganistan'da yaptığı tam olarak budur. askeri bir çözüm vardı ve grup bunu başarmak için uzun zamandır bekliyordu. şimdi hareketinin şiddet yanlısı aşırılığını şiddet yanlısı, otokratik, tiran bir devlete dönüştürecek.

bunun başka yerlerde olmasını engelleme ihtiyacı - şiddet yanlısı aşırılıkçıların insanların barış içinde ve hukukun üstünlüğüne uygun bir şekilde yaşamayı tercih edecekleri yerleri işgal etmesini engelleme - tam da yaptıkları tüm hatalara ve bazen yaptıkları çirkin şeylere rağmen ordularımızın, silahlarımızın, istihbarat teşkilatlarımızın ve çeşitli casuslarımızın olmasının nedenidir. şiddet yanlısı aşırılıkçıların el kaide veya haydut, nükleer silahlı rejimler gibi yapılar oluşturmasını engelleme ihtiyacı, tam da kuzey amerikalılar ve avrupalıların uzak ve zorlu çatışmalara dahil olmasının nedenidir. abd'nin almanya, güney kore ve kuveyt'te askeri üslerinin olmasının nedeni budur. hatta hollandalıların bile 2008'de ziyaret ettiğim (ve o zaman bile oldukça tehlikeli görünen) afganistan'da bir üs kurmaya ikna edilmesinin nedeni budur.

liberal enternasyonalizm fenomeni -ya da hoşunuza gitmiyorsa "neokonteryen enternasyonalizmi"- de bu yüzden var: çünkü bazen sadece silahlar şiddet yanlısı aşırılıkçıların iktidarı ele geçirmesini önleyebilir. yine de liberal demokratik dünyadaki birçok insan, belki de çoğu insan buna inanmak istemiyor. uzun zamandır bu araçları ya çok iğrenç ya da çok pahalı buluyorlar. ban ki-moon ve onun birçok taklitçisi gibi, bazen bu araçların hiç gerekli olmadığını, çünkü çatışmaların "konuşmalarla", "diyalogla" ve "kültürel değişimle" çözülebileceğini iddia ediyorlar. her zaman bir şekilde düşünülmemiş barışçıl çözümler olduğunu, her zaman bir şekilde göz ardı edilmiş şiddet içermeyen bir yanıt olduğunu ve afganistan'daki kadınlarla fiziksel bir varlık olmadan "dayanışmanın" anlamlı bir fikir olduğunu iddia ediyorlar. "dayan kız kardeşlerim!" yunan ekonomist yanis varoufakis, "liberal neocon emperyalizminin" düşüşünü kutlayan ve savaş karşıtı solun ne kadar hayalperest hale geldiğini istemeden gösteren bir tweet'te şöyle yazdı . dayanın, kız kardeşlerim? kabil'in düşüşü bu tür bir dili alay konusu yapıyor ve onu kullananları aptal olarak gösteriyor.

önümüzdeki günlerde birçok kişi afganistan'ın aslında bir amerikan yenilgisi ya da batı yenilgisi olmadığını savunacak ve bir anlamda haklılar da. abd teslim olmadı; sabrını yitirdi ve ayrılmaya karar verdi. eski dışişleri bakanı mike pompeo ve eski başkan donald trump bir anlaşma imzaladılar, askerlerin çekileceğini duyurdular ve ardından onları çekmeye başladılar. başkan joe biden sadece bu görevi tamamladı. ancak kabil'den gelen resimler farklı bir hikaye anlatıyor; bu sadece biden veya trump'ın aldığı kararlarla veya abd siyasetiyle hiçbir ilgisi olmayan bir hikaye. hikaye şu: teokratik, kadın düşmanı, militarist bir örgüt, yirmi yıllık "neokonserlik" döneminde afganistan'da kök salmayı başaran liberal toplumun tüm unsurlarını hızla yok ediyor. taliban'ın zaferinden birkaç saat sonra kadınlara herat üniversitesi'ne girmemeleri söylendi , taliban güçleri barışçıl protestoculara ateş açtı ve amerikalılar veya avrupalılarla herhangi bir şekilde çalışanlar saklandı veya kaçmaya çalıştı. kabil sokaklarında erkekler, bir kez daha karanlıklara gömülecek olan kadınların yüzlerini gösteren posterleri aceleyle beyazlatmaya başladılar.

afganistan'daki olaylar çok daha büyük bir hikayenin parçasıdır ve bu hikayeyi acı bir netlikle resmeder. " açık " ve " kapalı " toplumlar, demokrasi ve diktatörlük, özgürlük ve otokrasi arasındaki mücadele nadiren bu kadar kristal kadar açıktır ; ikincisinin birincisine karşı zaferi nadiren bu kadar hızlı veya bu kadar eksiksiz olmuştur. bir hugo chávez veya bir vladimir putin'in kendi ulusları üzerinde baskıcı bir kontrol kurması için yıllara ihtiyacı vardır. taliban bunu günler veya haftalar içinde gerçekleştirebilir.

bu nedenle, kabil'in düşüşü, bazı abd müttefiklerinin kendi liberal toplumlarının güvende olup olmadığını sorgulamasına neden olacaktır. amerikalılar'ın afganistan'dan neden bıktığını anlıyorlar; belki de biden'ın çok güçlü bir şekilde söylediği gibi, ülkenin sürekli bir varlığı haklı çıkarmak için çok uzak, çok yabancı olduğu doğrudur. ancak hangi ülkeler uzun vadeli amerikan desteğinden emin olmak için yeterince yakın veya kültürel olarak yeterince benzer? şu anda savaşta değiller, ancak yine de: abd ordusu, diyelim ki avrupa'dan veya güney kore yarımadasından hava desteğini ve lojistiğini aniden çekerse, o zaman birçok ülke aniden kendilerini saldırıya karşı savunmasız bulabilir. almanya bir günden diğerine kendini savunamaz. polonya da öyle. ya da estonya. ya da japonya. elbette, tayvan adaları üzerinde devasa bir soru işareti yatıyor.

kabil'in düşüşü, amerikalıların -yönetimde, kongre'de, her iki partinin liderliğinde, ama hepsinden önemlisi, ülke genelindeki sıradan amerikalıların- artık hızla gelen seçimlere odaklanmasını sağlamalı. afganistan, bizim ve avrupalı ​​müttefiklerimizin "sonsuza dek sürecek savaşlardan" bıkmış olabileceğimiz halde, taliban'ın savaşlardan hiç bıkmadığı konusunda faydalı bir hatırlatma sağlıyor. onlara yardım eden pakistanlılar da savaşlardan bıkmış değil. afganistan'daki iktidar değişikliğinden faydalanmayı uman rus, çin ve iran rejimleri de bıkmış değil; gelecekte afganistan'ı tekrar evleri haline getirebilecek el kaide ve diğer gruplar da bıkmış değil. daha da önemlisi, biz bu ulusların ve onların acımasız politikalarının hiçbiriyle ilgilenmesek bile, onlar bizimle ilgileniyor. amerika ve avrupa'nın zengin toplumlarını önlerinden kaldırılması gereken engeller olarak görüyorlar. onlara göre, liberal demokrasi soyut bir kavram değil; güçlerini tehdit eden ve var olduğu her yerde yenilmesi gereken güçlü, tehlikeli bir ideolojidir ve bunu yapmak için yolsuzluk, propaganda ve hatta şiddete başvuracaklardır. bunu suriye'de yapacaklar, ukrayna'da yapacaklar, bunu abd, ingiltere ve ab sınırları içerisinde yapacaklar.

bunların hiçbirinin doğru olmasını istemeyebiliriz. farklı bir dünyayı tercih edebiliriz, onların yolundan çekilebileceğimiz ve onların da bizim yolumuzdan çekilecekleri bir dünya. ama içinde yaşadığımız dünya bu değil . gerçek dünyada, liberal demokrasiyi savunma mücadelesi bazen gerçek bir mücadele, askeri bir mücadeledir, sadece ideolojik bir mücadele değildir. her zaman dil, argümanlar, konferanslar veya diplomasi ile ya da insan hakları örgütlerini, bm bildirilerini ve ab'nin sert endişe beyanlarını konuşlandırarak yürütülemez.ya da daha doğrusu, bu şekilde mücadele etmeye çalışabilirsiniz ama kaybedersiniz.



20 ağustos 2021, the atlantic
devamını gör...
realizm, edebiyatta romantizm ve klasisizme tepki olarak ortaya çıkmıştır. fransızca kökenli bir sözcük olan realizmin türkçe'deki karşılığı gerçekçiliktir ve siyasetteki karşılığı komünizmdir.
edebiyatta realist yazarlar, hayata sınıf mücadelesi olarak bakmıştır ve eserlerini de böyle yazmıştır. realizm, pozitivizmin edebiyattaki yansımasıdır.
devamını gör...
hayata romantiklerin aksine gerçekçi bir perspektiften bakan ve materyalist dünya görüşünden esas alan tepkisel bir edebiyat biçimidir.en önemli temsilcileri balzac,gustave flaubert,stendhal, ve rus edebiyatının tanımış ismleri olan tolstoy ve dostoyevski olup bu türde verilen en çarpıcı ve ünlü eserlerde vadideki zambak,suç ve ceza ve savaş ve barış adlı kült romanlardır.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"realizm" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim