gazi mustafa kemal atatürk’ün gerçekleştirmeye ömrünün yetmediği, ardından sıra ile gelen ismet inönü ve bülent ecevit’in de başını yiyen reformdur.
devamını gör...
zamanında toprağın köy ağasından alınıp, köylüye verilmesini amaçlayan bireysellik temalı reformdur.
devamını gör...
(bkz: faşo ağa)
devamını gör...
mustafa kemal atatürkün bu reformu uygulamaya koyamamasının en büyük sebebi , dünyayı saran ekonomik buhrandır.
daha sonra 1945 de bu konuda tekrar yasa çıkmasına rağmen, bu kez de dönemin toprak ağası milletvekillerinin karşı çıkmasıyla uygulamaya geçilememistir.
bu vekillerden bazıları

adnan menderes, celal bayar, celal ramazanoglu, fevzi lütfi karosmanoglu, emin sazak, cavit oral olup, her zaman olduğu gibi salt kendi zenginlikleri üzerine siyaset yapan sağ demokrat parti üyeleridir.

konunun inönünün ve ecevitin başını yediği iddiası ise tam öyle değildir.

gerek inönü, gerekse ecevit , kalkınmanın köyden başlaması gerektiğini, tarım ülkesi turkiyenin bunu başaracağını düşünüyorlardı .

1945 de inönü cumhurbaşkanı iken yasa cıktı ancak dp vekili toprak ağaları tarafından ciddi bir direniş sergilendi .

sonra ecevit yaşa hazırladı ancak bu da meclisten geçmedi bile .

yani sağ partiler her zaman olduğu gibi bu konuda da önce ben diyerek , ülkede köyden kalkınmanın önünde bir engel oluşturdular.

bugün gelinen noktada ülke ne bir tarım ülkesi olarak kalabildi , ne de bir sanayi ülkesi olabildi .üretmeyen, her konuda dışa bağımlı bir ülke olduk maalesef .
devamını gör...
atatürk tarafından planlananı ile inönü tarafından planlananını aynı kefeye koyabileceğimize emin olamadığım reform. bana göre atatürk hantallaşan devletçi sistematiği rahata kavuşturmak ve piyasa ekonomisi yoluyla verimliliği arttırmak için devletin elindeki çoğu toprağı özelleştirme amacı güdüyordu. hatta bu kanıyı güçlendirebilmek için atatürk'ün daha liberal bir tavır takınan celal bayar'ı ekonomik işlerde söz sahibi etmesini örnek olarak gösterebiliriz. ama 29'da dünya üzerindeki ultra-korumacı tavırdan ötürü baş gösterip 39'a kadar süren büyük buhran krizi tekrar sıkı devletçi ekonomiye dönülmesini gerektirdi. inönü'nün 46'da adından bahsettiği toprak reformunun ise sovyet etkilerinden kaynaklandığını düşünüyorum. 1932 senesinde 25 nisan - 10 mayıs tarihleri arasında sscb'yi ziyaret edip orada kalan inönü'yü muhtemelen sosyalist sistem epey etkilemişti. hatta bu konuda şöyle bir söylemde bulunmuştur:
"rusya’dan komünist değil, fakat daha şuurlu olarak geliyorum. türkiye’nin iktisat ve inşa planını yapmak, inkılap fırkasını komünist ve faşist, yani eski nizamdan yeni nizama geçen memleketlerin fırkalarından örnek alarak kurmak, bürokrasi yerine ihtilalci metodlar almak, hiç durmaksızın büyük yığının terbiyene geçmek."
devamını gör...
topak reformu; cumhuriyet'in kuruluş yıllarında ilk kez mustafa kemal atatürk'ün ortaya attığı, atatürk'ten sonra ismet inönü'nün ve bülent ecevit'in de girişimlerinin olduğu, asıl amacın yüzyıllardır ağaların ve birtakım gerici güruhların gölgesinde kalmış cahil köylülerin bilinçlenmesini sağlamak olan müthiş bir yeniliktir. ideal cumhuriyet köyü, köy enstitüleri, köy kent projesi gibi ilerici projeler, toprak reformuna dahildir. ama maalesef ki başlangıçta chp'de siyaset yapan ve daha sonra demokrat parti'nin kurucuları olan adnan menderes, emin sazak, refik koraltan gibi toprak ağası kökenli siyasetçiler, daha chp'nin birer milletvekiliyken bu reforma karşı çıktılar. 1950'de demokrat parti'nin iktidara gelmesiyle başlayan süreçte önce köy enstitüleri kapatıldı, bu süreçte daha sonra başımıza binbir türlü felaket geldi. ah keşke toprak reformu başarılı olsaydı şu an bambaşka bir türkiye'de yaşıyor olurduk :(
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"toprak reformu" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim