yaprak bitleri (afidler) ev ortamında yetiştirilen bitkilerde görülme ihtimali, yetiştirilen bitkinin cinsine göre oldukça yüksektir. ilk olarak yaprakların altına yerleşerek burada yumurta bırakma vasıtasıyla ürerler. yetişkin döneme ulaşan larvalar genç yaprakların üzerine konumlanarak burada nispeten ince yaprak duvarlarını delerek bitki özsuyu ile beslenmeye başlarlar. yüksek üreme kapasitesinde küçük bitki özsuyu emen böceklerdir.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel


başa bela olan canlılar olduğunu belirtmek gerekir. eğer bir bitkiye bulaştıysa çeşitli yöntemler ile temizlemek mümküntür. ancak sağlığa zararı olmayan yöntemler çamaşır yıkamak gibidir. tekrar tekrar uygulanması gerekir. en etkili ve zararsız çözüm kolay köpüren bir sıvı sabun ile (en çok kullanılan sıvı arap sabunudur) doğrudan yaprak bitinin üzerine püskürtmek ve solunum yolu olan trakeaları kapatarak ölmelerini sağlamaktır. ancak larvaları tamamen temizlemek mümkün olmadığından işlemin tekrarlanma ihtimali çok yüksektir. amaç kökten çözüm ise ddt gibi ilaçlar ile müdahale etmektir. bu gibi ilaçların sağlığa zararı çok üst seviyede olduğunda kapalı ortamlarda kullanılmaması gerekmektedir. tarım ilaçlarının meyveli bitkiler tarafından özümsenmesi nedeniyle solunum yoluyla etkisi 1 hafta kadar sonra azalsa da meyve üzerindeki birikimi nedeniyle haftalar sonra bile vücuda alınabilmesi mümkündür.


zararı:
türe bağlı olarak, afidler bitkilere farklı derecelerde zararlar verirler:
-bitki gelişimini engelleyen bir durum olan, bitkilerden besin maddelerini almaları, yaprak deformasyonu ve hatta solmasına neden olur.
absorbe ettikleri fazla şekeri salgı balı olarak salgılarlar, yaprakları ve meyveleri yapışkansı yaparlar. salgılanan salgı balında küf oluşabilir ve bitkiye zarar verebilir. fotosentez etkilenebilir. yapışkan, zarar görmüş bitki ve meyveler pazarlanamaz.
-büyüme uçlarında deformasyona neden olacak şekilde salyaları ile toksik maddeleri bitkelere aktarabilirler.
-hıyar mozaik virüsü gibi virüsleri taşıyabilirler.

yaşam döngüsü:
bahar ve yaz koşullarında, afid popülasyonu doğurdan dişilerden oluşur ve üremeleri sürekli olarak eşeysizdir. bu yavruların anneleri ile aynı olduğu ve yumurtadan çıkmak yerine doğdukları anlamına gelir. afidin doğmasından hemen sonra yavrunun gelişimi hemen başlar. bir dişi afid 100 kuşağa kadar üreyebilir. bu üreme karakteristiklerinin bir sonucu olarak, bir afid popülasyonu korkutucu yoğunluğa hızlı bir şekilde ulaşabilir.

türler:
aphis gossypii (pamuk afidi)
myzus persicae (yeşil şeftali afidi)
myzus nicotianae (tütün afidi)
macrosiphum euphorbiae (potato aphid)
aulacorthum solani (foxglove afidi)
devamını gör...
aphidoidea


bitkilerle beslenen ve bitkiyi çürüten böceklerdir.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
yeşilinden de siyahından da nefret ediyorum. güllerimi yiyorlar. birisi gövdelerine öbürüsü yaprak arkasına konuyor, bazen yine gövdeye.
yaklaşık 10-13 tane gül ağacım var 2 gün önce nane koparırken baktım 2-3 tanesi kuşatılmış. -_-
bazen virgül boyutunda bazen ise büyük bit boyutundalar. yaprak arkasındakiler daha büyük oluyor, iğrenç...
ağaç biraz sarsılsa üstünüzdeler.
bunların beyaza çalan bir rengi var bilmiyorum o bit mi yoksa sülüğün minimal yapışkanlı hâli mi emin değilim.
devamını gör...
uğur böceklerinin en sevdiği besindirler.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"yaprak biti" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim