yobaz kelimesinin anlamını tam olarak bilmeyenlerin yapmış olduğu yanlışlık. zira yobaz kelimesinin iki anlamı var;

1. din konusunda başkalarına baskı yapmaya yönelen, dinsel bağnazlığı aşırılığa vardıran (kimse).
2. bir inanca, bir düşünceye körü körüne, aşırı ölçüde bağlı olan, hoşgörüden yoksun (kimse).

1. anlama göre müslüman, hristiyan veya yahudi olup din konusunda bağnaz tavır sergileyenlere yobaz denilebilir, doğrudur.

fakat 2. anlama göre kişinin dindar, müslüman, gayrimüslim olmasına bakmaksızın bir düşünceye körü körüne bağlanması ve bağnaz tavır sergilemesi de yobazlık olarak değerlendirilmelidir. yani bir kişi hem atesit hem yobaz olabilir veya agnostik yobaz olabilir veya deist yobaz olabilir.

iki tanıma da bakacak olursak ortak nokta bağnazlık olarak görünüyor.

o yüzden yobaz kelimesinin dindarlar için değil her konuda bağnaz tavır sergileyenler için kullanılması çok daha doğru olacaktır.

edit: yobaz kelimesinin 2. anlamına takılıp (güya 2. anlamı mecaz anlam imiş) sadece dindarların yobaz olabileceğini savunan yazar arkadaşlar için 3. bir anlamı daha mevcut.
'3. hlk. kaba saba, inceliksiz (kimse).'
(bu anlamından sonra da hala sadece dindarların yobaz olabileceğini iddia etmek ne derece doğru olur onu da sözlük ahalisine bırakıyorum.)
devamını gör...
"değiştirilemez, değiştirilmesi teklif edilemez yasalar"ı savunup, bir de bu yasaların kurucusunu " koruma kanunu" ile koruduktan sonra, kime yobaz diyebilirsin ki?

sorgulamanın ve aklın bir numaralı düşmanı sen değil misin? kendi çıkmazını millete dikta ettirirsen, ülken de bu halde olur işte.
devamını gör...
yazarın 2. anlam dediği mecazdır. yobazın asıl anlamı "baskı yapan bağnaz dindar"dır. bağnazla yobaz arasındaki fark, yobazın başkalarına baskı yapan bağnaz olmasıdır. mecaz olarak kullanılan yobaz bağnaz anlamına gelir, gereksiz bir kullanımdır.

--- alıntı ---

yobaz:
1. sıfat dinde bağnazlığı aşırılığa vardıran, başkalarına baskı yapmaya yönelen (kimse):
2. sıfat, mecaz bir düşünceye, bir inanca aşırı ölçüde bağlı olan (kimse).

bağnaz:
sıfat bir düşünceye, bir inanışa aşırı ölçüde bağlanıp ondan başka bir düşünce ve inanışı kabul etmeyen, mutaassıp, fanatik.

kaynak: tdk
--- alıntı ---
devamını gör...
kendi düşüncelerini doğru olduğunu savunan ama karşıdaki doğru olduğu halde, karşı düşüncelere karşı kendi düşüncesine dikte edip kabul etmeyen insan ve insan topluluğudur. ülkmezide en kabul gören örneği sağcılık ve solculuk insanlarımızı bu terimleri bilmeden cahilliğine taparak savunurlar
devamını gör...
dinsel bağnazlığın yanında kendi bildiği yanlışı doğru sanıp hem kendi hem de çevresindekilerin hayatına empoze etmeye de denir. (bkz: kızını okutmayıp hastaneye gittiğinde karısına kadın doktorun bakmasını isteyen erkek figürü)
devamını gör...
doğru tespit. geçen dr'deyim. kitap bakıyorum. bi konuşmaya şahit oldum. başı kapalı bi kadın eğilmiş kitaplara bakıyordu. genç bi adam geldi. kıza duyurarak dedi ki "qanqa yaa abiiğ ya bence herkes her kitabı okumamali yeea. senin ne işin var burada yiia." bakın bu angut bir yobazdir.
devamını gör...
bir önyargı kıstasıdır.
devamını gör...
yobazlık dinle değil düşünce ile olur
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"yobaz kelimesinin sadece dindarlar için kullanılması" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim