mahalli konuları romanımıza sokan büyük (bkz:
natüralist) (bkz:
hüseyin rahmi gürpınar) tarafından 1919 yılında ispanyol gribinin buhranı ve birinci dünya savaşasının yaklaşan günlerindeki ekonomik kötü durumu bugün bize hiç yabancı gelmeyecek karakterle ele aldığı güldürücü ve düşündürücü unsurları bir potada ustalıkla işleyen romanıdır.
okuduğum eser (bkz:
iş kültür yayınları) tarafından (bkz:
banu işlet)'in günümüz türkçesine uyarlaması ile 2021 yılında basılmıştır.
usta yazarımız, bizi istanbul'un olağan mahallelerinden birinde varlıklı iki aile ile diğer vatandaşların olduğu bir yaşam kesitini ele alarak olayları ele alır.
bir polisiye roman tadında ve güldürü unsurları ile beni oturduğum yerden zıplatacak kadar güldüren bu eser, ülkenin sorunlarından bağımsız değildir aslında. kitabın sonunda aslında bir ders verme durumu vardır. o dönem kitabı okuyanları düşündüğümüzde yazarımızın başına sıkça sorun açan (bkz:
ittihak ve terakki) eleştirisi, vatandaşın sorunlarına kulak tıka durumu çok kuvvetli bir biçimde dile getiriliyor.
kitabın iki karakteri olan (bkz:
hacı ferhat efendi) ve (bkz:
hafız ishak efendi), yazarımızın tabiriyle
ittihat ve terakki idaresinin inkar olunamaz bir gayreti ,bir kadirşinaslığı, alçakları kayırışı, efendiliği vardır. çevirdiği hile dolabının koluna yapışanları korur, gözetir, çapullara boğar ve bazen tövbe yoksulu olmak derecesinde ihya eder. hiçbir idare, kullarını, gözdelerini ödüllendirmekte,, zenginleştirmekte bu derece ileri gitmemiştir.
günümüzü düşününce kültürün devamlılığı, insanların yaşayışının hayata bakışının süreğenliğini gözlemlemek açısından heyecan verici. ayrıca günümüz koşullarını düşünerek o günleri değerlendirmek ayrıca zihinlerde önemli bir nokta açıyor.
devamını gör...