antik mısır ve yunan
hermetik felsefesindeki yedi
kozmik yasanın anlatıldığı ilk yayın yılı bilinmemekle birlikte ülkemizde ilk kez 2005 yılında yayınlanmıştır.
hermes trismegistos tarafından ortaya onulduğu iddia edilen yedi yasayı aşağıda paylaşacağım. kitabı tam da bu öğretilere ihtiyacım olduğu bir dönemde okumuş olmak benim için büyük şans oldu. yani belki herkesin ihtiyacı var ama neye ihtiyacı olduğunu bilmediğinden kitaba ulaşamıyor. ya da henüz bu kitabı okumanın zamanı değildir. kim bilir?
“eylemde tezahür veya ifade edilmeden sahip olunan bilgi değerli metallerin istiflenmesi gibidir, beyhude ve aptalcadır. bilgi tıpkı refah gibi kullanılmak için vardır. kullanma yasası evrenseldir, bu kuralı çiğneyen doğal güçlerle çeliştiği için acı çeker.”
1. zihinsellik prensibi
“bütün, zihindir. evren zihinseldir.”
“zaman, mekân ve değişim evreninin gerisinde ve altında tözsel gerçeklik ve temel hakikat mevcuttur.”
“evrenlerin rahmi bütün’ün sonsuz zihni’dir.”
“her şey bütün’ün içindeyken, bütün’ün her şeyin içinde olduğu da doğrudur. bu hakikati gerçekten anlayan yüce bir bilgiye sahip olur.”
2. tekabül prensibi
"yukarıdaki aşağıdaki gibidir, aşağıdaki yukarıdaki gibidir.”
“yarı-bilge, evren’in yeterince gerçek olmadığını fark ederek, onun yasalarını yenebileceğini hayal eder. böyle kişiler kendini beğenmiş, kibirli aptallardır. duvarlara çarpar ve kendi aptal akıl yürütmeleri yüzünden kafalarını kırarlar. gerçekten bilge olan kişi ise evrenin doğasını bilir ve onun yasalarına karşı yasa’yı, alçağa karşı yükseği kullanır. simya sanatıyla istenmeyeni değerli olana ve kendi zaferine dönüştürür. üstatlık normal dışı düşler, görüler, fantastik hayaller ve yaşam değil, yüksek güçleri aşağı güçlere karşı kullanma, yüksek planda titreşerek aşağı planların acısından kaçmaktır. üstadın silahı küstah inkâr değil, dönüşümdür.”
3. titreşim prensibi
“hiçbir şey durmaz, her şey hareket eder, her şey titreşir.”
“zihin (tıpkı metaller ve elementler gibi) halden hale, durumdan duruma, dereceden dereceye, kutuptan kutba, titreşimden titreşime dönüştürülebilir. gerçek hermetik dönüşüm bir zihin sanatıdır.”
4. kutupluluk prensibi
“her şey ikilidir (dual); her şey iki kutba sahiptir, her şeyin kendi zıt çifti vardır; benzeyen ve benzemeyen aynıdır; zıtların doğası bir, dereceleri farklıdır; uçlar buluşurlar; bütün hakikatler yarım hakikatlerdir; bütün paradokslar uzlaştırılabilir.”
5. ritim prensibi
“her şey akar, içe ve dışa; her şey dalgalanır; yükselir ve alçalır; her şeyde sarkacın salınımı vardır; sağa salınım, sola salınımla aynıdır; ritim kendini telafi eder.”
6. sebep sonuç prensibi
“her sebebin bir sonucu, her sonucun bir sebebi vardır; her şey yasaya göre olur. değişim bilinmeyen yasadan başka bir şey değildir; birçok nedensellik planı vardır, hiçbir şey bu yasadan azade değildir.”
7. cinsiyet prensibi
“her şeyde cinsiyet vardır; her şeyin eril ve dişil prensipleri vardır, cinsiyet bütün planlar için geçerlidir.”
not : tırnak işareti arasında yer alan ifadeler kitaptan alıntıdır. kutu içerisinde görünmesini istemediğimden not olarak belirtmek istedim.
devamını gör...