türk, moğol ve altay mitolojisindeki kutsal hayvan ve ulusal semboldür. bozgurt (boskord, pusgurt) olarak da söylenir. bozkaskır, çalkurd sözcükleri yine aynı anlama gelir. moğollar börteçine (börteşına, börtöşono) derler. gökkurt veya gökbörü / kökbörü tabiri de yine niteleyici olarak kullanılır. yol gösterici, kutlu kurt, tüm türk ve moğol boylarının ortak totemidir. bazı türk ve moğol boyları, soylarının bu kutlu varlıktan türediğine inanırlar. kurt sürülerinin başında bulunup idare eden kurtlara da gökkurt denilir. kaskır ve börü kelimeleri de değişik lehçe ve şivelerde kurt demektir.
kaynak: m.kemaloğlu, türk rivayetlerinde bozkurt
devamını gör...
türklerin ve türklüğün sembolü olan asil hayvan.
devamını gör...
ayrıca kastamonunda bir ilçe.
devamını gör...
türklerin totemi olarak görülen, yol gösterici nitelik taşıyan kutlu bir hayvandır. kimi türk mitoloji araştırmacılarına göre ise türklerin ongunu bozkurttan çok geyiktir.
devamını gör...
(bkz: börü)
devamını gör...
siyasi bir sembol değil, bütün türklerin ortak sembolüdür.
devamını gör...
türk milletinin sembolüdür. savaş stratejilerinde bu kurtlar örnek alınmış ve kurt kapanı olayı ile savaşlar kazanılmıştır.
devamını gör...
evcilleştirilemeyen, buyruk altına alınamayan asil bir hayvan.
devamını gör...
siyasete alet edilen bir hayvan türü.
devamını gör...
türklerin yaratılış destanlarında; savaş sonucu yok olmuş türklerin, bozkurt ile yeniden türeyip çoğaldığı anlatılmış ve efsaneleşmiş hayvan. sadece bu değil aynı zamanda ergenekon destanı sırasında türkleri arasında sıkıştıkları dağlardan gitmelerinde onlara yol gösteren börteçine adlı bozkurt olmuştur.
devamını gör...
köpekgiller familyasındandır. hayvanlara çeşitli anlamlar yükleyip koskoca milleti sembolize etmeyi anlamıyorum ben yahu. asilmiş, buyruk altına alınamazmış falan. doğadaki hayvanların çoğunluğu evcilleştirilemiyor zaten. bir insan ekmek beyinli olduğu zaman sapmayacağı yol yoktur.
devamını gör...
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
biz türklerin ulusal sembolü. bozkurt, türklüğün sembolüdür ve hiçbir siyasi partinin tekelinde değildir. mhp, islamcı politikalarıyla bozkurt işaretinin anlamını kirletmiş ve alevileri türk milliyetçiliğinden soğutmuştur. mhp, bbp gibi çapulcu, sentezci partiler bozkurt değil mankurttur.
evcilleştirilemeyen, buyruk altına alınamayan asil bir hayvandır bozkurt.
ilgili linkler:
1) tr.wikipedia.org/wiki/Bozku...
2) abdullahabdurrahman.wordpre...
3) abdullahabdurrahman.wordpre...
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel ay ışığında uluyan, türklüğün sembolü olan bozkurt
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel türk bayrağı, bozkurt ve atatürk
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"bozkurt" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim