kuzey kafkasya halklarından biridir. kendilerine adige derler. rus işgaline karşı savaşsalarda, 21 mayıs 1864 büyük çerkes sürgünüyle çoğu osmanlı topraklarına gönderildiler. osmanlı devleti dağılıp sınırlar çizilince, bir çok ayrı ülkede kaldılar.
bugün türkiye, suriye, ürdün,filistin... birçok ülkede çerkes yaşamaktadır.
devamını gör...
kuzey kafkasya da yaşayan bir toplum.
devamını gör...
(bkz: nart) diye bir erkek isimleri olduğunu biliyorum .çerkez mitolojisinden savaşçı komutan demek .
devamını gör...
kuzey kafkasya kabilelerinin genel adı, kendilerini adige olarak tanınlarlar.

adigeler; kabardey, şapsığ, hatukoy, natuhay, besleney, abzakh, ubıh.. gibi, tek kültür altında toplanan, birbirinden ayrı ama bazı kabilelerde birbirine çok yakın diller konuşan, asil dağlı halklar topluluğudur.

geniş bilgi: tr.m.wikipedia.org/wiki/Çer...
devamını gör...
kendilerine adige demezler, bulundugu etnik gruba göre (bkz: adige) olabilirler, (bkz: abhaz) (bkz: karacay) dagıstan cerkesi gibi tanımları olur, bütün cerkesler adige degil yani, kol kol ayrılırlar.
devamını gör...
kendilerine ait yazılı olmayan kuralları olan anaerkil halktır. zorlu bir kültürü vardır, saygı takıntılı olduklarını söylemek mümkündür. gerçek çerkes kültürünü uzun uzun yazayım, siz de çerkes olduğunu söyleyen insanları aklınızdan geçirin bakalım. hangisi bahsettiğim gibi davranıyor?

- misafir geldiği zaman evin kızı ayakta bekler. sürekli hizmet için hazır durumdadır. anaerkil bir toplumda bu kadını küçümsemek demek değildir, sadece misafire verilen değer ile alakalıdır. misafirin bardağının ve tabağının sürekli dolu olabilmesi için bir gözcü bulundurmak gibi düşünebiliriz. misafir yolcu edilirken arabasına ya da durağa kadar eşlik etmek gerekir. hatta işleri abartıp onunla evine kadar yürümek çok görülen bir durumdur.

- çerkes gelinler kayınvalide ve kayınpeder ile konuşmaz diye bir bilgi geçer hani, o sahiden doğrudur. ancak bu kadının ezilmesi ile alakalı değildir. çerkeslerde samimiyet anlayışı daha katıdır sadece. mesela kayınpeder gelinin evinin önünden geçerken ayak sesi yapmaz ya da yüksek sesli konuşmaz. yani kültürel olarak iç içe yaşayıp fazla samimiyet kurma gibi bir mevzu yoktur. herkes kendi yerini bilir.

- çerkes eşler birbirlerine isimleri ile hitap etmezler. yine aşkitom minişkom falan böyle şeyler yoktur. çift resmen başkalarının yanında resmi bir tavır takınır. kavgalar, aralarının iyi ya da kötü olması ya da farklı detaylar asla dışarıdan anlaşılamaz böylece çünkü stabil bir davranış şekli geliştirmişlerdir.

- odaya giren kadın ya da kız çocuğu sonrası, etrafta yabancılar varsa, ailenin erkekleri ayağa kalkar. çocuğun yaşı önemli değildir. bazı kaynaklarda bunun tam tersi olduğu, erkek girince kadınların ayağa kalktığı yazar ki nasıl şuursuz bir abartma halidir belli değil. çerkesler pagandır, anaerkildir. hatta bir kadın bekarsa ve yaşı büyükse ailenin en saygı duyulan insanlarından biri haline gelir. boyleyken kadınlar kalkacak he mi? daha neler.

- müslüman olsalar bile hâlâ paganizm izleri devam ediyor demek mümkün. çerkesler çerkeslerden başka kimse ile evlenmez, ailesi bizi ayırdı bilmem ne geyikleri aslında kültürün kendisine uygun değil. bunun sebeplerinden biri insanları ırk, din ve dil olarak ayırmanın büyükler tarafından tamamen yasaklanması ve buna göre büyütülmüş olmak. diger sebep müslümanlık anlayışının daha değişik olması. birbirini seven insanları ayıran şeytani bir varlık olarak görülüyor. bunun aileye felaket getireceği düşünülüyor.

- çerkeslerde hapishane kavramı yok çünkü özgür insanlar. çocuklar bile çok özgür yetiştirilir, çocuk kendi kararını alır ve uygular. ceza genellikle toplumdan tamamen soyutlamadır. büyük suçlar işleyen insan ile kimse konuşmaz, iş verilmez, yok sayılır. yine kadına ve çocuğa karşı işlenmiş şiddet gibi suçlarda hâlâ toplumdan soyutlama eylemi devam ediyor diyebilirim. çerkes erkekleri gelip o kişinin uzaklaşmasını sağlıyorlar.

- çerkeslerde şiddet tercih edilmez. hatta bir baba kızını uyaramaz bile. bir yanlış görürse eşine ya da kız kardeşine söyler, kız çocuğu kadın tarafından uyarılır. dediğim gibi samimiyet anlayışı farklıdır.

daha uzatmak mümkün. çerkes kültürü çoğu yönüyle aslında eski türk kültürüne benzer. eski türk kültürünü bilen ailelerin insana yaklaşımı, misafiri ağırlaması, kadına, çocuğa ve aşka saygısı çok başkadır. ancak ülkemizi son 20 yıldır esir almış arap kültürü yüzünden bu iki güzel kültür ölüyor ki önlem almak lazım. evet..
devamını gör...
bir odada boyu en kısa olan kişi olsa dahi, herkesten uzun görünendir.
devamını gör...
batı kuzey kafkasya'nın yerli halkıdır kendilerine адыгэ (adığe) derler. günümüz çerkes nüfusunun en fazla olduğu ülke türkiye'dir bunun sebebi ise rus çarlığı ile 150 yıl boyunca savaşıp sürgün ve soykırıma uğramalarıdır. çerkeslerin çoğu osmanlı imparatorluğuna sürgün ediliyordu. bazıları balkanlar'a bazıları ürdün'e bazıları suriye'ye bazıları da anadolu'ya gönderilmiştir.
devamını gör...
kuzeybatı kafkasya'nın yerli halkıdır. bu halkın tarihi tam anlamıyla savaşla geçmiştir. en son ruslara karşı 100 yıl savaşıp, yenilgi sonucu osmanlı topraklarına sürülmüşlerdir. başlıkta öyle değil şöyle böyle diye atıp tutanlar olmuş ama çerkesler kendisine adığe derler. sanılanın aksine karaçaylar ve abhazlar çerkes değildir; çerkeslerin komşu halkıdır. osmanlı döneminde hepsi birbirine benziyor gerekçesi ile hepsi için ortak çerkes kelimesi kullanılmıştır, ancak bu terimin doğru tanımı sadece adığe halkını kapsar. "çerkes" kelimesi basitçe şöyle açıklanabilir; deutsch = alman ise, adığe = çerkes. (bkz: adige) (bkz: çerkes soykırımı) (bkz: rus-çerkes savaşı) (bkz: çerkesya)

vesselam.
devamını gör...
bunlardaki kendini beğenmişlik kimsede yoktur. o nasıl burnu büyüklük, o nasıl küçük dağları biz yarattık tavrıdır. bunların oğlu veya kızıyla evlenecekseniz aman ha diyeyim, evliliğiniz zehir olur. çerkes olmayan damada/geline karşı aşırı saygısızdırlar. it-köpek yerine korlar.
ha bir de kendilerinden dinlediğime göre, eski zamanlarda, sahipsiz gördükleri çocukları çalıp uşak, hizmetçi olarak kullanırlarmış. 1930'lardan söz ediyorum. bizzat onlardan dinledim. böyle de bir karakterleri var. şunu da ekleyeyim, kendi düşüncelerine göre tsk'daki saygı kuralları, onların kültürlerinden alınmaymış.
devamını gör...
adige olarak bilinen, dağlarda yaşamaya alışkın kafkasya halkı.

haklarında çok fazla dezenformasyon var anladığım kadarı ile.

çerkes olmayan damada, geline karşı gayet saygılıdırlar. avluları* çerkes olan damada/geline olduğu kadar, çerkes olmayan damat/geline de açıktır... tek kural saygıdır. kültürlerine fazla sahip çıkarlar ve çoğunlukla asimile olmayı reddederler. bu, kendi kültürlerinin hegemonyasına inanmış kişilerce burnu büyüklük olarak algılanabilir; şaşırtıcı değildir. zira faşistler sıklıkla kendi varoluşlarından vazgeçmeyen bir kültürü kibirli olarak görmeye eğilimlidirler.

biri onlara havlamadığı sürece, kimseye it köpek muamelesi yapmazlar. ancak havlayana da doğalarını pek güzel hatırlatırlar. sen insan değil köpek gibi davranırsan, karşındaki ister çerkes olsun, ister rum, ister türk; doğal olarak sana köpek muamelesi yapılır.

bunu bir kenara koyacak olursak, herhangi bir tarihsel kaynak gösteremeden, "onlardan dinledim" gibi zayıf bir argümana sığınarak "böyle bir karakterleri var" diye bir genellemeye sığınıp ırkçılığın dikâlasını yaptıktan sonra "çerkesler bana it gibi davranıyor ühühü" diye ağlamak da karaktersiz bir ikiyüzlülüğün enteresan bir dışa vurumu.

çocuk kaçırıp uşak, hizmetçi olarak kullanmak osmanlı adetidir... ben bunun tarih boyunca defalarca vuku bulduğuna yönelik kanıt gösteririm, zira iddia sahibinin ispatla yükümlü olduğunun farkındayım. burada ileri-geri havlayıp çerkes düşmanlığı yapan boşbalonlar aynısını yapabilir mi peki?

sanmam.
devamını gör...
bir kafkas halkıdır. özellikle kadınlarının güzellikleri ve dağ yaşamlarıyla meşhurlar, ya da en azından ben öyle biliyorum. ayrıca (bkz: tbmm’yi çerkes soykırımı’nı tanımaya çağırıyorum)
devamını gör...
onu bunu bilmem de kadınları çok güzel.
bir tanesi eşin olacak civciv gibi çocuklar doğuracak.
ne tatlı be. evet.
ama çerkes çerkese veriyormuş diye duydum kızını.
üzdü bu.
devamını gör...
hamur işi yemekleri zengin ve lezzetli olan bir halk. yine ülkemizde sayıları azca bulunan (25 bin civarı olması lazım) ve bir kafkas halkı olan kumuk türkleriyle de kültürleri çok benzerdir. aynı bölgenin insanı oldukları için yemeklerine kadar yansımış benzerlikler. bunu bizzat kendim, her memlekete gittiğimde tadarak müşahede ediyorum. büyük dedemin kendisi kumuk türkü eşi çerkes.
devamını gör...
ben çerkesim ama maalesef çerkesler hakkında çok az bilgim var. kitap, film, belgesel vs. tavsiyesine açığım, duyurulur!!
devamını gör...
bir tadına bakanın bir daha kapısını itmediği, içi bizi yakan dışı yakan ömür törpüsü kanser etme garantilisine denk gelin de görün saygıyı. keşke sadece at hırsızı olarak kalsalarmış hayat hırsızı olmak yerine.
devamını gör...
annemin mensubu olduğu ırk.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"çerkes" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim