bir sorunsal.
bu partide tanju özcan da siyaset yapıyor , sezgin tanrıkulu da.
burcu köksal da bu partide ahmet özer de bu partide.
ulan imambakır üküş diye danışmanı mı ne vardı kk'nin .
o gitti özgür özel döneminde de aynı şey yaşanıyor.
kardeşim bu partinin bir ideolojisi yok mu diye sorası geliyor insanın.
sonra vazgeçiyorum sormaktan. cevabı belli çünkü.
devamını gör...
cevabı basitçe 'kimsenin marabası olmadan, hür demokrat bir vatandaş olarak da var olunabileceğini gönüllü kölelere öğretmek' olan sorudur. atatürk'ün de ömrü boyunca amacı buydu.
devamını gör...
ataturkculuk. evet.
devamını gör...
deniz baykal, kemal kılıçdaroğlu ve özgür özel sonrası ideolojisi ve amacı efendileri erdoğan'i ayakta ve iktidarda tutmak diye tahmin ediyorum. yoksa böyle bi yönetim anlayışı 22 yıldır iktidarda kalamazdı. en büyük destek vereni her zaman ana muhalefet partisi ve liderleri oldu maalesef.
devamını gör...
klik-izm
devamını gör...
chp klasik hizipçiliğine geri döndü
parti içinde en az 10 gurup var ve hepsinin projesi başka.
devamını gör...
bahsedilen chf yani cumhuriyet halk fırkası ise kemalizm/atatürkçülük.

eğer ismet inönü-bülent ecevit dönemi chp ise ortanın solu/merkez sol çizgide kemalizm/atatürkçülük ve sosyal demokrasi sentezi.

eğer kk sonrası ise kemalizm/atatürkçülük atılmış kk doktrini ile ruhsuz, kimliksiz bir parti.

ayrıca bazı söylentilere göre özgür özel çözüm/açılım sürecine razı gelmez ise tasfiye edilip yerine hepimizin biricik pirosu kk geri gelecek diyolla.
devamını gör...
konsolidasyondur.
daha ileri gidelim, eğer chpnin resmi ideolojisi yani uyduğu, izlediği, takip ettiği yol; bazı sokma akıllı geçinen marabaların iddia ettiği gibi atatürkçülük ise ben de kılıç ali'yim. **
başlık sahibine cevaben; bolu'da tanju özcan'ı siyeset dışı bırakmaya çalıştılar ille de hatırlatmak mı lazım?
ama yemedi. 2019'da kırklareli'nde kesimoğlu'nu aday göstermediler adam gitti bağımsız aday oldu ve kazandı.
değişim değişim diye diye şimdi de genel seçimlerin galibi ilan edilen özgür özel çıktı sahneye.
ama hakkını verelim kaptı teşekkürü...
hayırlı forumlar.
devamını gör...
türkiyede bir iki sol sosyalist parti dışında, diğerlerinin tamamı sağ ideolojide kapitalizm yanlısı partilerdir. bunların kendi içlerinde din, milliyet özgürlükler vs simgeleriyle birbirlerinden ayrılıyor gibi oluşu, ideolojik bir durum değildir. iktidarı sürdürme biçimleri ve paylaşım ve kayırmada önceledikleri sınıfsal azınlıklar üzredir.
türkiyede politika gerçek sınıfsal fark ve çıkarlar ekseninde yürütülemediği için, (ki sistem bunun için az çaba göstermemiştir.) şaşırtılmış ve aldatılmış yoksul çoğunluklar soyguncularını alkışlayıp, kendinden yana olan aydın ve sanatçıları hain zanneder.
chp kendini devletin kurucu asli sahibi saydığı ve halen de öyle zanettiği için, klişe genel kalıplarda bir halk kavramı ardına sığınarak kendince herkesin partisi olmaklığa soyunur. ötekilerse din, milliyet, ırk, etnisite vb simgelerden bir veya birkaçını özellikle parlatıp öne çıkararak kendine yer edinmeye çalışır. tüm diğer partiler chp.den doğarak ayrılır ama iktidar tehlikesi belirdiğinde birleşmekte sakınca görmezler. chp, gerçek sol bir çözüme yönelinmemesi konusundaki sistemin en güçlü aracıdır.
türkiyede sosyalizm/komünizm, ileri aydınlar ve azınlık üniversiteli gençlik dışında sınıfsal bir tabana ulaşmadığı sürece de, gerçek bir ideolojik ayrışmaya dayalı siyaset ve siyasal partilerden söz etmek mümkün değildir.
partililer kendi parti programını okumadan partili olurlar çünkü programa dayalı gerçek bir siyasi kurum değil, birbirinin laciverdidirler. (ciddi bilimsel bir araştırmaya konu olsa, mevcut partiler ve yöneticileri program dersinden geçer not alacak genel kültürde bile değildir eminim.)
devamını gör...
chp son 20 yıldır tamamen kitle partisi olmaya döndü. merkez sol denebilir kısaca, ekonomik olarak sol olsa da türkiyede üç aşağı beş yukarı her siyasi partinin muhafazakar / sağ söylemleri var.
asla ima edildiği kadar dinden uzak bir parti değil, bir ateist olarak ben chp tarafından da temsil edildiğimi hissetmiyorum. milliyetçilikten uzak olanlar olduğu gibi maalesef ülkücüler de var partide. güncel siyasi durum bunu gerektirdi.
öncelik mevcut iktidarı göndermek olduğundan hem sosyal hem ekonomik açıdan merkezde durmaya, kısa vadede (belki ilk 4 yıl) bırakılacak enkazı kaldırıp halktaki bölünmeyi azaltmaya çalışıyor chp. o yüzden milliyetçiler bölücülükle, milliyetçi olmayanlar da tam tersiyle suçluyor. oysa başta çok çok daha büyük bir sorun var ama bizim halk malum. mevcut sorunu çözmek yerine herkes kendi ajandasını dikte etmeye çalışıyor.
chp benim şimdiye kadar oy verdiğim tek parti. ben eğer türkiyede siyaset düzgün çalışsa ve mecliste temsil edileceğimi bilsem liberal demokrat parti’ye oy veririm. hayır deva’yı samimi bulmuyorum.
akp iktidarda olduğu sürece de cumhuriyet halk partisi benim oyuma sahiptir.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"chp'nin ideolojisi ne sorunsalı" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim