deneye, gözleme, araştırmaya, tartışmaya ihtiyaç duymadan mutlak doğru, değişmez hakikat olarak kabul edilen görüş. doğruluğunu kontrol etmeye gerek yoktur, mutlak ve değişmez hakikattir.

(bkz: inak)
devamını gör...
ben affleck, matt damon ve alan rickman'lı 1999 yapımı kevin smith filmi.
devamını gör...
dogma a priori ilkelerden bilgi edinmektir. ve bu bilgilerin doğruluğunu kesin kabul etmektir. (bkz: a priori) nedir? deneyden önce olandır. a posteriorinin karşıtıdır.

yani deney kanıtlarını veya deneyden edinilen verileri kabul etmeyerek, kanılarını inançlardan oluşturan bir düşünce birimidir.

bu düşünceye sahip kişilere dogmatik denir. dogmatik düşünceye sahip olan bir sürü insan örnek verebiliriz. ancak benim ilk aklıma gelen şüphesiz, her zaman (bkz: cübbeli ahmet hoca) oluyor.
devamını gör...
tehlikedir. sorgulamadan kesin kabul edilen veridir. matematiksel bir işlemde, bir satırında küçük hata yaptığınızda hatanızı görmezden gelip "doğru olduğunuzu varsayarak" devam ettiğinizde sonucun yanlış çıkmasına şaşırmamız gibi dogma bilginin de yanlışlığı ihtimalini düşünmediğimiz için doğurdukları neticelerin neden doğru olmadığına şaşırmamız komik. demek ki bir yerlerde hatalar var. belki de hatalı biziz. en baştan ele almalı. dogmatik yani sorgulanamaz kabul görmüş bilgiler dünyayı yıkabilme potansiyeli barındırır yeterince kabul edeni olursa.
devamını gör...
2+2=4

al sana dogma. istersen bi sorgula da göstersinler ebeni.
devamını gör...
1999 yapımı olan filmde resmen yıldızlar geçidi var. tüm clerks serisi gibi diyaloğa dayalı ama bu filmde biraz daha fazla gönderme olmuş ama seksüel espriler azalmış. serinin başarılılarından birisi diyebilirim.
devamını gör...
basmakalıp


doğruluğu deneyden geçirilmeden, sınanmadan kabul edilen, olduğu gibi benimsenen ve bir öğretinin ya da ülkünün dayanağı yapılan sav olarak tanımlanır.
devamını gör...
takıntı, manyaklık.
devamını gör...
fransızca bir sözcük olan dogma, türkçe'de ''doğruluğu sorgulanmadan benimsenen, bir öğretinin veya ideolojinin değişmez kuralları'' demektir. dogmanın tarihte bilinen en eski örneği dindir çünkü dinin kuralları değiştirilemez, neyse odur. her şeyden önce dogma, durağanlıktır ve çağın gerisinde kalmaktır.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"dogma" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim