şansın ölçülmesi üzerine isimli eserinde riski "kaybetme olasılığı" olarak net bir şekilde tanımlayan 18. yüzyıl matematikçisi. kumarbazlar ve şans oyunları oynayanlar için olasılık hesapları yaparak para kazanan fransız istatistikçi ve matematikçi (1667 - 1754) abraham de moivre, kaleme aldığı "şansın doktrinleri" adlı eseri ile olasılık teorisinin temellerini atmıştır.

de moivre düşüncesinde, olasılığın en basite indirgenmiş şekilde oyunlar ile açıklanabileceğine inanıyordu. aslında bir matematik deterministi olan de moivre, eserinin isminin aksine şans diye bir şeyin olmadığını iddia ediyordu. ona göre her şey matematiksel hesaplamalara, determinantlara bağlıydı. örneğin; bir bozuk paranın yazı veya tura gelmesini biz şans olarak değerlendiriyoruz. biz parayı havaya attığımız an aslında newton kanunlarına göre değişmez şekildeki koşullar; yani atma açısı, havaya atma hızı, rüzgar, paranın ağırlığı, vs. etkisinde bu deney gerçekleştirildiği için, paranın hangi yüzünün geleceği aslında hesaplama yapılabilirse bellidir ve şansla uzaktan ya da yakından hiçbir bağlantısı yoktur.

yani bu durumda şans diye bir şey yoksa her şey bellidir ve bilinebilir düşüncesini savunmaktadır abraham de moivre. bütün problem bizim bilmeyişimiz veya hesap yapmadaki eksikliğimizdir. bunları çözebildiğimiz anda her şey bilinebilir demektir.

abraham de moivre ile ilgili en ilginç konu ise ölümüdür. şöyle ki;

ölümünden kısa bir süre önce, her gece bir önceki geceden 15 dakika fazla uyuduğunda, 24 saatlik bir uyku süresine ulaştığında öleceğini öne sürmüştür. yapmış olduğu hesaplamalara göre 27 kasım 1754 tarihinde öleceğini belirten abraham de moivre gerçekten o tarihte ölmüştür.

analitik geometri ve olasılık teorisinin babası kabul edilen abraham de moivre, pierre simon de laplace'a bilimsel çalışmalarında büyük bir esin kaynağı olmuştur.

bugün her gün dönmeye gerek duyduğumuz "çan eğrisi" üzerinden anlatılan normal dağılımın tanımlayıcısıdır. newton kendisine sorulan ileri bir matematik sorusuna "moivre'a sorarsanız daha doğru bilgi edinirsiniz ki kendisi bu konuda benden daha iyidir" demiştir.


kahvehanelerde matematik anlatarak para kazanan bir deha, fantastik bir yaşam, din ve bilim arasında gizli yapıtlar vs. hayran olmamak elde değil.
devamını gör...
istatistik bilimiyle gayet mümkündür.
kendiniz gibi insanların ne kadar yaşadıklarının bir ortalamasını alıp yaklaşık bir değer bulabilirsiniz.
değişken sayısı ve veri sayınız ne kadar fazla ise o kadar kesin çözüm elde edersiniz.
tabi değişken sayısı arttıkça veri sayınız azalacaktır.
ve örneklemi mümkün oldukça yaşadığınız bölgeden seçmeniz lazım.
yani genler de bu işte etkin bir role sahip.
ayrıca bulunduğunuz bölgedeki insanların besleme alışkanlığı sizinkine benzerdir, beslenme alışkanlığı da yaşamaya etki eden güçlü bir değişken.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"kendi ölüm tarihini hesaplayan bilim insanı" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim