ben bugün bağışçı oldum sevgili kafacılar, siz de olun.

annemin ameliyatı için kana ihtiyaç olduğu için kızılay kan merkezine gittik.iki kuzenim ve ben. form doldurma işlemi bittikten sonra kan basıncına bakıldı. tansiyonum düştük olduğu için kan bağışında bulunamayacağım söylendi. fakat doktor bey hastanın annem olduğunu öğrendikten sonra başka bir bağışçınınkini anneme yönlendirdi. sen bağışçımızsın zaten istediğinde gelip verebilirsin dedi. bağışları ben bir beklenti içinde olmadan yapmıştım ama bana geri dönmüştü. çok farklı hissettirdi bu durum bana.
doktor bey kan bağışı yapamasam da kök hücre bağışçısı olmak için kan örneği verebileceğimi söyledi ben de hevesle verdim. çünkü çok uygun doku çok zor bulunurken, ilik bankasına örnek verme sayısı da çok düşüktü. bilirsiniz belki çghb2 arif güloğlu diye bir oyuncu da aynı zamanda kanser olduğunu açıklamıştı. benden küçüktü ve hastaydı. ben, annem babam bizim de ihtiyacımız olabilirdi.

sevgili kafa sözlük yazarları,
hayat bu bize ne getirir bilinmez yakınımız için ihtiyaç olduğunda farkına varabiliyoruz ciddiyeti. bende kuzenime kan ihtiyacımız olduktan sonra vermeye başladım kan. bu durum başımıza gelmeden de ihtiyacı olan insanlara umut olabilmek elimizde. 5 dakikalık bir işlem, eşleşme olduğunda gerekli izinleri sağlık bakanlığı tarafından alınıyormuş(iş yerinizden izin vs) , sağlık sigortanızın olmasına gerek yokmuş masraflar karşılanıyor. imkanlar bu kadar elverişliyken neden bağışçı olmayalım ki?

daha detaylı bilgi için; kanver.org/sayfa/kan-hizmet...
devamını gör...
birçok yazara örnek olabilecek hede.

(bkz: up)
devamını gör...
çok kısa ve küçük bir işlem. kan bağışı sonrası dahi verebileceğiniz kadar az miktarda (üç tüp) kan alınıyor verilerinizin bankaya eklenmesi için. havuzun büyümesi eşleşme ihtimali çok çok düşük olduğu için oldukça önemli.

kök hücre bağışı ve kök hücre bağışı için kan örneği vermek karıştırılıyor bazen. ilk etapta sadece kan örneği veriliyor ve verileriniz bir hasta ile uyum gösterirse de yeni testler yapılıyor, bazı testler tekrarlanıyor. bağışçı olabilmek için 50 yaşını aşmamış ve 18 yaşın üstünde olmak gerekiyor. zaten gönüllü olmaya karar verildiğinde bilgilendirme yapılıyor.

ayrıca bağışçı kişi, istediği bir zaman diliminde bağışçı olmaktan vazgeçme hakkına sahip.
devamını gör...
allah’ın emirlerine karşı gelmektir.
devamını gör...
bu konuda yazar çok haklı. daha fazla bilinçlendirmemiz gerekiyor insanlarımızı ve daha fazla hayat kurtarmak için çabalamalıyız. birinin hayatını kurtarmak, sanırım yapılacak olan en önemli iyiliktir yeryüzünde. herkesin yaşamaya hakkı var ve yaşatmak da bizlerin elinde.
devamını gör...
eski ismiyle ilik nakli.

soru-cevap yapalım öyle daha güzel derli toplu anlatıyorum.

- kök hücre nedir, nerede bulunur.
+ kök hücre, fonksiyonel özelliği olmayan, farklılaşmamış hücredir. başka bir hücre tipine dönüşüp etkili olur, kök hücre halindeyken işlevsizdir. yani mesela insanlar kalp krizi sonrası hasar gören kalp dokuya kök hücre enjekte edip tedavi etmenin yollarını falan arıyorlar şu sıralar. biz kök hücreyi koyduğumuzda o kök hücreler kalp hücresine dönüşmezse bi işe yaramaz yapılan işlem.

kök hücre böyle bişeydir. tamir bakım işlerinde falan kullanılır yani. her yerde bulunur aslında. ama bunların da düzeyleri var. totipotent, pluripotent, mezenkimal, hematopoietik falan filan. bizim kök hücre bağışında kullandıklarımız hematopoietik. kemik iliği dediğimiz adamlar bunlar işte. uzun kemiklerin içinde bulunur (kol bacak kemikleri gibi)

- peki hocam, kök hücrenin nerde olduğunu öğrendik. bu kök hücreleri nasıl alıyonuz. ilik nakli nasıl oluyor.
+ hacı eskiden seni bayıltıp iğneyle pelvis denilen kemiğin içine giriyolardı kalçadan. 1 hafta yataklara düşüyodun. ağrıyodu her yanın (ben öyle duydum). hala daha bu yöntem var ama kullanılmıyor. şimdi g-csf içeren bi aşı yapıyolar 4-5 gün boyunca. kemikteki o kök hücreler kana çıkıyor. normalde çıkmaz, çıkmamalı. ama sen g-csf aşısı ile bunların bulunduğu yerdeki bağlarını kopartıyorsun. onlar da kana karışıyor. azıcık biyoloji bilenler hatırlar, kan yapım merkezi kemiklerdi hani. kemik iliği falan. işte kemik iliği, kan yapım merkezi, eritrosit, lökosit, makrofaj, invariant nkt cell falan hepsi bu kök hücreden temel alıyor. kemiğe girmeden kemiğin içini topluyosun yani, çok güzel bişey.

e kana geçtikten sonra nasıl toplanıyor bu arkadaşlar peki. şöyle ki, sağ koldan bir hortum takıyorlar, kan alınıyor aferez cihazına giriyor. orada kök hücresi ayrılıp kalanı sol koldan geri veriliyor. 4-5 saat içinde işlem bitiyor.

şunlar da kızılayın kendi kendine sorup cevapladığı sorular.

1) nerede kök hücre bağışında bulunabilirim?
- size en yakın gönüllü verici merkezi ve sabit kan alma merkezlerinde kök hücre bağışı ile ilgili bilgilendirme alabilir ve kök hücre bağışında bulunabilirsiniz.

2) kimler kök hücre bağışında bulunabilir?
- 18-50 yaşlarında ve bilgilendirilmiş onam vermiş olan sağlıklı birey olma koşulu aranmaktadır. bu koşulların sağlanması durumunda kişi kök hücre bağışında bulunabilir.

3) kimliğimi bildirmem zorunlu mu?
- bağışçılar kök hücre bağışı işlemi öncesinde isim-soy isim, doğum tarihi (gün/ay/yıl), tc kimlik numarasını içeren nüfus cüzdanı ve kalıcı adres bilgilerini vererek kendilerini tanıtmalıdır. kimlik ibrazı yasal zorunluluktur.

4) bilgilendirme ve onam formundaki doldurulması gereken alanları doldurmak zorunda mıyım?
- bilgilendirme ve onam formunun içeriği sağlık bakanlığı tarafından belirlenmiştir. kişi kök hücre bağışı için başvurduğunda bilgilendirme ve onam formundaki kişisel ve sağlıkla ilgili soruları eksiksiz cevaplandırarak ve bu formu imzalayarak onaylamak zorundadır. istenen bilgilerin eksiksiz doldurulması, ihtiyaç olması durumunda bağışçı ile iletişime geçme aşamasında önem arz etmektedir.

5) kan verildiğinde kök hücre bağışında bulunmuş olunuyor mu?
- türk kızılayı gönüllü kök hücre bağışçı adayları bularak onlardan 3 tüp ile toplam 10-20 ml kan alacaktır. alınan kan örnekleri üzerinde gerekli testler tamamlanarak, sonuçları uygun çıkan bağışçıların numuneleri sağlık bakanlığı’nın doku tiplendirme laboratuvarı’na yollanacaktır. bu laboratuvarda yapılan test sonuçları türkök ulusal kemik iliği bankası’nda saklanacaktır. bankada kayıtlı sonuçlar arasında yapılan taramada, hasta ile uygun eşleşme gerçekleştiğinde türk kızılayı, bağışçı ile tekrar iletişime geçerek kök hücre bağışının yapılacağı ve toplanacağı bir merkeze yönlendirmesini gerçekleştirecektir. yani ilk aşamada verilen kan, kok hücre için değil gerekli testlerin yapılabilmesi içindir.

6) kök hücre toplamada hangi yöntemler kullanılıyor ve en çok hangisi tercih ediliyor?
- periferik kök hücre toplama ve kemik iliği bağışı yöntemi olmak üzere iki yöntem uygulanmaktadır. nakil merkezi tarafından hastanın ve bağışçı adayının sağlık durumu göz önünde bulundurularak hangi yöntemin seçileceğine karar verilmektedir. yöntem ile ilgili bağışçı adayının tercihi ön planda tutulmaktadır. en çok tercih edilen yöntem periferik kök hücre toplama yöntemidir.

7) periferik kök hücre toplama yöntemnin kemik iliği bağışı yönteminden ne farkı vardır?
- periferik yöntemde, bağışçının hastaneye yatması gerekmemektedir, genel anesteziye ihtiyaç duyulmaz.
- kemik iliği yönteminde aşılamaya ihtiyaç duyulmamaktadır ve tek seferde sayıca çok kök hücre elde edilmektedir.

8) kök hücre toplama işleminden sonra bağışçının kök hücreleri bitiyor mu?
- kök hücreler devamlı olarak kendini yenileyebilme özelliğine sahip olduğu için bağış işleminden sonra bağışçının kök hücreleri belirli bir sürede tekrar eski sayısına ulaşacaktır.

9) bağış sonrasında görülen yan etkiler nelerdir?
- periferik kök hücre bağışında, aşı uygulaması sonrasında kök hücre toplanmasının ardından; geçici halsizlik hissi, ateş, geçici grip benzeri belirtiler, genel vücut ağrıları; dalak bölgesinde dolgunluk hissi görülebilir.
- kemik iliği bağışında, dikiş gerektiren bir kesi oluşmaz. verici, genellikle ertesi gün kan tetkikleri yapıldıktan sonra taburcu edilir. ancak, kalça bölgesinde 1-2 gün sürebilen bir ağrı meydana gelebilir. anesteziye bağlı olarak geçici boğaz ve baş ağrısı gözlenebilir.

10) bağış sonrasında görülen yan etkiler kalıcı mıdır?
- kemik iliği toplama işleminde oluşabilecek yan etkiler %1,34 olasılıkla görülebilecek etkiler olup, bir hafta içinde etkisini kaybeder. periferik kök hücre toplama işleminde uygulanan aşıdan dolayı oluşabilecek yan etkiler ise %0,6 olasılıkla görülebilecek etkiler olup, genellikle 3 hafta içinde ortadan kalkar.

11) kemik iliği toplama işleminde kalça bölgesi kaç defa deliniyor?
- kemik iliği toplama işleminde özel iğneler yardımıyla kalça kemiğine bir kere giriş yapılır ve ardından enjeksiyon işlemi ile her defasında 2-4 ml olmak üzere toplamda 1000 ml kemik iliği alınır.

12) periferik kök hücre toplama yönteminde uygulanacak olan 5 günlük aşı periyodunda bağışçının işinden izin almasına gerek var mıdır?
- aşı periyodunda bağışçının günlük yaşamını etkileyecek bir yan etki bulunmamaktadır.

13) kök hücre toplama yöntemlerini bağışçıya hangi aşamada soruyorlar?
- hasta ile eşleşme olduktan sonra ileri doku tiplendirme testi ve bağışçının sağlık kontrollerinin sonuçları uygun çıkarsa bağışçıya hangi yöntemle kök hücre vermek istediği sorulacaktır.

14) bağışçının ilk bağışından sonra, başka bir hasta ile tekrar doku eşleşmesi olursa, tekrar bağışçı olabilmesi için ne kadar süre geçmeli?
- transplantasyon işleminden sonra yeniden kan yapımının sağlanması ve hücre sayısının yeterli miktara ulaşmasını beklemek açısından 3 aylık bir süre gereklidir. dünya’ da yapılan çalışmalar sonucu ortaya çıkan istatistiki verilere göre 2. eşleşmenin görülme olasılığı oldukça düşüktür.

15) yurt dışında bir hasta ile eşleşme olursa bağışçı yurt dışına gidecek mi?
- bağışçının onay vermesi durumda kök hücre toplama işlemi uygun sağlık biriminde yapıldıktan sonra toplanan kök hücreler hastanın bulunduğu ülkeye gönderilecektir.

16) yurt dışında yaşıyorum, türk kızılayı’na bağışta bulunabilir miyim?
iletişim bilgilerinize rahat ulaşılabilmesi açısından bulunduğunuz ülkedeki kemik iliği bankasına başvuru yapmanız daha doğru olacaktır. türkiye olarak dünyadaki diğer kemik iliği bankaları’ndan da tarama yapabildiğimiz için sizin verilerinize uygun bir hasta eşleşmesi olduğunda sizinle iletişime geçilebilecektir.

17) bağışçıların verileri neden dünyadaki diğer kemik iliği bankaları ile paylaşılıyor?
- dünya’nın her yerinde kök hücreye ihtiyacı olan hasta sayısı oldukça fazladır. buna karşılık bu hastalar için gerekli olan sağlıklı kök hücrelerin, hastaların dokusu ile uyuşma olasılığı çok düşüktür. tüm bunlar düşünüldüğünde bu olasılığı arttırmanın tek yolu, milyonlarca bağışçının doku analizini içeren dünyadaki bütün kemik iliği bankalarının verilerinin paylaşıldığı bir havuzun oluşmasından geçmektedir. halen ülkemizdeki hastalar için kemik iliği taraması bu havuzdan yapılmaktadır. bu nedenle ülkemize ait veri tabanı dünyadaki bütün kemik iliği bankalarının verilerinin paylaşıldığı havuz ile paylaşılacaktır.

18) daha önce kök hücre bağışında bulundum, tekrar türk kızılayı’na da bağışta bulunabilir miyim?
- bunun için öncelikle kök hücre bağışında bulunduğunuz yer ile iletişime geçmeli ve kök hücre bağışı için verdiğiniz numunenin testlerinin yapılıp yapılmadığını sorgulamalısınız. eğer testler yapıldıysa 2. bir kayda gerek bulunmamaktadır. fakat gerekli testler yapılmadıysa ilgili yerden kaydınızı sildirmelisiniz. bu aşamadan sonra da artık türk kızılayı’na kök hücre bağışında bulunabilirsiniz.
devamını gör...
merhaba arkadaşlar. bir hasta yakını olarak bu başlığa yazmak istedim. kuzenim 28 yaşında ve geçtiğimiz şubat ayı içerisinde kendisine aml(akut miyeloid lösemi) tanısı konuldu. bu hastalıkta hücrelerinin normal işleyişi bozuluyor ve bu hücreler kanda birikmeye başlıyor. ailesi ve kuzenleri olarak ilik bağışında bulunduk ve maalesef hiç birimiz uyumlu çıkmadık. kendisinin 1 ay içerisinde ilik nakli olması gerekiyor maalesef nakil tek seçeneğimiz. bu yüzden sizlerin kök hücre bağışçısı olması çok ama çok önem kazanıyor. o ve onun gibi binlerce hasta sizden gelecek mutlu bir haberi bekliyor.
iğneden mi korkuyorsunuz, ölümden mi?
ilik bağışı bilinenin aksine çok basit ve ağrısız bir işlem. 18-50 yaş aralığında bir bireyseniz- kızılay merkezlerine veya mobil araçlarına giderek kayıt formunu doldurup, 3 tüp kan örneği vererek ilk adımı atabilirsiniz. unutmayın rutin bir kan tahlilinde de sizden 3 tüp kan alıyorlar.
sonrasında verdiğiniz kan örnekleri, doku analizi yapılıp sağlık bakanlığı tarafından saklanıyor. birisi ile eşleştiğinizde sizinle iletişime geçip yeniden kan örneği alınıyor. eşleşme sağlandığında büyük oranda kan verir gibi ya da ufak bir operasyon ile kalça kemiğinizden (bölge uyuşturularak) kök hücreler toplanıyor. sizin ve refakatçinizin masrafları sağlık bakanlığı tarafından karşılanıyor.
ben 2016 yılında kök hücre hücre bağışçısı oldum. maalesef insan başına gelmeden olayın önemini kavrayamıyor. çocukluk arkadaşım da lösemi hastasıydı ve maalesef kaybettik. ama kaybetmeyebilirdik. türkiye de kök hücre bağışı maalesef korkulan, uzak durulan bir şey. henüz 1 milyon bağışçımız yok, dünya da ise yaklaşık 25 milyon civarı bağışçıya ulaşılmış durumda.
birini kurtarmak 3 tüp kan vermek kadar kolay. birinin tek evladı, birinin annesi, babası , kardeşi...
iyilik elinizde.
daha fazla bilgi edinmek isteyip, birinin hayatına dokunmak istersiniz diye buraya bakabilirsiniz.
sevgilerle...
devamını gör...
ülkemizde maalesef hiç yaygın olmayan bir bağıştır. kök hücre bağışçısı olmaktan korkmayın. 18-50 yaş aralığındaki sağlıklı her birey bağışçı olabilir. hiçbir zararı yok zaten sizden alınan kök hücre 2-3 ayda kendini yenileyip eski haline dönüyor. bu hayatta bir insanın yapabileceği en erdemli şey başka birinin hayatını kurtarmaktır bence. lütfen biraz duyarlı olun ve çevrenizde kök hücreye ne kadar ihtiyacı olan ve bağışçı bulamadığından dolayı hayatını kaybeden insanları görün, farkedin. sizin yapacağınız bir iyilik onların hayatını kurtacak unutmayın.
devamını gör...
ne zamandır kök hücre bağışçısı olabilmek için numune vermek istiyordum fakat bir türlü verememiştim bugün canım çok sıkkındı bir anda aklıma geldi gidip numune verdim daha bağışçı bile değilim fakat iyilik yapabilecek olma ihtimali bile bir nebze olsun beni mutlu etti. çok basit bir işlem yalnızca 10 dakikamı aldı 3 tüp kan verdim şimdiden sonrası bekleyiş. tek dileğim umarım birine yardımcı olabilirim, hiç tanımadığım birinin hayatını kurtarabilme fikri bile beni çok heyecanlandırıyor. hastalar için kök hücre zaten çok önemli bunu yazmama bile gerek yok fakat bağışçılara da psikolojik olarak iyi geleceği kanaatindeyim.
t: kök hücrelerin sağlıklı bireyden alınarak hasta bireye nakledilme işlemidir.
devamını gör...
ben bundan tam beş sene evvel bağışçı oldum. geçen her gün bi umut ararlar diye bekledim. bugün aradılar, dokuz yaşında lösemi hastası bir kız çocuğuyla yüzde yüz eşleştik, çok mutluyum, bir işe yaramanın ne demek olduğunu anladım, hayatımın en güzel günü. gözlerime ağlamaktan kan oturdu, sizinle paylaşmak istedim.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"kök hücre bağışı" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim