osmanlı beyliğinin kurucuları , menşei , hangi boya mensup oldukları , anadolu’ya ne zaman geldikleri , hangi yörelerde yaşadıkları ve   beyliğin kuruluş tarihi hala tartışma konusudur. bunun nedeni osmanlı beyliğinin kuruluşunu anlatan kaynakların , kuruluştan bir asır sonra kaleme alınmasıdır. bu nedenle tarihçiler osmanlı arşivinde ki belgelerden yola çıkarak bazı yorumlar oluşturmuşlardır.

tarhiçiler , kuruluştan uzun süre sonra kaleme alınmış ilk osmanlı kroniklerini yeniden yorumlayarak osmanlıların kimliği ve beyliğin oluşumunu ortaya koymaya çalışmıştır. osmanlı beyliğinin kurucusu osman gazinin isminin ilk defa belirlenmesi de dahil olmak üzere kuruluş döneminde yaşanan askeri ve siyasi gelişmeleri ortaya koymak için yabancı kaynaklara ihtiyaç duyulmaktadır.

bizans tarihçileri pakimires , nikeforos , ve kantakuzen ile arap gezgin coğrafyacı yada tarihçileri ibn-i batuta , el ömeri , ibn-i said ve ibn-i haldun’un bıraktıkları eserler döneme ışık tutmaktadır. fakat bu bilgiler osmanlı kuruluş dönemini aydınlatmada yeterli değildir.

_________________________________________

osmanlı beyliğinin kuran hanedanın menşeine dair iki farklı görüş ortaya atılmıştır. bunlardan ilki  ertuğrul gazi’nin babasının süleyman şah olduğu yönünde ki rivayettir. ikincisi ise babasının gündüz alp olduğu yönünde ki görüş genel olarak kabul edilen görüştür. aşıkpaşazade , neşri ve oruç bey gibi tarihçiler , ertuğrul gazinin babasının süleyman şah olduğunu ve onun fırat nehrini geçerken boğulduğunu , caber kalesine defnedildiğini belirtmiştir. bu rivayet ile osmanlı beyliğinin kökleri anadolu’nun fatihi türkiye selçuklularının kurucusu kutalmışoğlu süleyman şah’a dayandırılmak istenmiştir. ancak son araştırmalar neticesinde ertuğrul gazi’nin babasının gündüz alp olduğu saptanmıştır.

osmanlılar : oğuzların bozok koluna bağlı günhan soyunun kayı boyuna mensuptur. osmanlılar kayı boyuna mensup olduklarını ıı.murat devrinde vurgulamaya başlamışlardır. bu dönemde bastırılan paralarda , dökülen toplarda kayı boyu damgaları görülmüştür. kayı boyu damgası iki ok arasında yay şeklindedir. bu damga osmanlı sikkelerinde de görülmüştür.


      kayı boyunun anadolu’ya ne zaman geldiği kesin olarak tespit edilememiştir. bununla birlikte aşıkpaşazade , neşri ve oruç bey gibi tarihçilere göre azerbaycan ile doğu anadolu civarında bir müddet kalan kayılar , ahlatta ki sürmeli çukur’a gelmiş ve burada fikir ayrılığına düşerek ikiye ayrılmışlardır. bir kısmı ana yurtlarına dönerken ertuğrul gazi ve dündar bey liderliğinde ki kol batıya doğru göç etmiştir.15.yüzyıl tarihçilerine göre kayı boyunun bu kolu ertuğrul bey önderliğinde selçuklu sultanı alaaddin keykubad tarafından ankara yakınlarında ki  karacadağ’a yerleştirilmişlerdir. kayıların gösterdiği gayretten dolayı sultan ; söğüt’ü kışlak domaniç’i yaylak olarak vermiştir. kayılar , bizans’a karşı uç beyi olarak görev yapmıştır.
devamını gör...
yassı çimen savaşında alaaddin keykubat kayı boyunun askeri açıdan gösterdiği katkı sebebiyle onlardan etkilenmiş ama aynı zamanda güçlenip tek başlarına bir güç odağı haline gelmesinler diye de kastamonu tarafında takılan çoban oğulları beyliğine bağlamış.

sonra bu çoban oğulları beyliğinin oğlu candar oğullarıyla takışmış ve yenilip ölünce bizim tayfa aşağı inip bizans’la savaşacakken barış yapılmış.

bu barıştan sonra bizanslı savaşçılarla bizimkiler tanışıp kaynaşmış. sonra bizanslı bir tarihçinin dediğine göre 27 temmuz 1302 bafeus savaşıyla osman gazi karizma anlamında alıp yürüyünce onunla aynı bayrak altında birlikte savaşmak için gelen bizanslılar olmuş.

özetle bence bu bizans tekfurlarının müslüman olması ve bizimle birlikte savaşması mevzusu irdelenmeli.

bu arada osmanlı’dan günümüze kalan en eski savaş aksesuarı 1. murat’ın miğferiyken yakınlarda köse mihale ait olduğu belirlenen bir kılıç bulunmuş.

bu köse mihal bizans tekfuruyken müslüman olup osma gazi ile birlikte savaşan bir insan.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"osmanlı beyliğinin kuruluşuyla ilgili görüşler" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim