benim nazarımda "ilaç yazmaya yetki"den öteye gidemeyen farktır. kulaktan dolma bilginin de bu kadarı.

ha ben bunu niye yazıyorum? yalnız hissetmesin insanlar diye.
devamını gör...
istinai durumlarda ilaç yazmama hakları vardır psikiyatristlerin, şimdi hangi psikiyatristten bahsediyoruz ? devlet kliniğindeki mi ? özel mi ?
devamını gör...
aşk olsun yanına psikolojik danışmanı da ekleseydiniz ya .
psikiyatrist: ilaç yazma yetkisi var. 6 yıl tıp okuyup uzmanlığını bu alanda yapmıştır.
psikolog: fen edebiyat fakültesi mezunu olup ilaç yazama yetkisi yoktur. genelde terapi üzerine çalışırlar.
psikolojik danışman: eğitim fakültesi mezunudur adı üstünde danışma ,insanların kararlarını doğru verme konusunda yönlendirirler.rehber öğretmen olarak da görev yapabilirler.
devamını gör...
biri harbi manyaklarla uğraşır, diğeri manyaklaştığını zanneden naif insanlarla.
devamını gör...
psiyatrist doktordur, tıp eğitiminin üzerine ayrıca bir de psikiyatri ihtisası yapmıştır. önemli bir fark olmasına rağmen bunun farkında olmayan bir çok kişi var.
devamını gör...
13 senelik deneyimim şudur; psikiyatrist ilaç yazar, hiç seni dinlemez, gönderir. psikolog ise gelmemen için elinden geleni yapar, işim var der, müsait saat yok der, bir türlü ulaşamazsın. bunlar devlet hastanesi için geçerli tabi. yoksa saatine 400 tl verince dinleme numarası yapan bir sürü kişi var.
devamını gör...
psikiyatrist ilaç verme yetkisine sahiptir ancak psikologlar hastalara terapiyle yaklaşır ve ilaçsız tedavi yapar.
devamını gör...
bir psikiyatrist olarak bu iki güzide mesleği kısa ve net şekilde ayıracağım. psikolog arkadaşım sevgilisinden ayrılanlara öğüt verip ayrıca dertlerini dinler. ben ise psikiyatrist olarak rakamlardan korkan hastalarıma harfleri sevmesi için ilaç yazarım. benim hastalarım daha ileri boyuttadır. ben de az manyak sayılmam. üzüm üzüme baka baka kararır demişler. ayrıca başka bir atasözünde ise ''körler sağırlar birbirini ağırlar.'' denmektedir. ben ruh hastası olmasam bu kadar ruh hastasıyla nasıl uğraşabilirim?
devamını gör...
psikiyatri teşhis koyar yani durumu net bir şekilde belli eder ama psikologlar bunu yapamaz. psikologa gitmek aslında , bir kuyuya derdini anlatmaktır buna ihtiyacın varsa gidilebilir ama sorun senin hayatını ,fizyolojini etkiliyorsa kesinlikle doğru yer psikolog değildir hatta seni çok yanlış bile yönlendirebilir (yaşanmıştır )
ama psikiyatri sendeki sorunu teşhis eder ve tedavi uygular .psikiyatri sadece ilaç mantığı yanlıştır. (bu şekilde işleyenlerde var yok diyemeyiz )iyi bir psikiyatrist her ikisinide uygular yada seni uygun terapi için yönlendirir .
devamını gör...
psikiyatristler dile kolay 6 yıl okuyup üstüne bir de uzmanlık yapmışlardır. psikiyatrist olarak yazması kolay gelebilir ama doktor olarak yazılsaydı bence hiç kolay gelmezdi.
devamını gör...
iki grupta çok tehlikelidir,
şöyle ki ikisine de başvuran insanlar,
onlardan gönüllülük esasına göre hizmet alabilirler.
( kendi korunaklı alanlarını karşıdakine açmaları gerekir, onlara inanmaları gerekir, kendilerini belli ölçüde teslim etmeleri gerekir..)
birisi; sözcüklerle,
kuramsal teorilerin beklentileriyle,
manipülatif şekilde müdahale edebilirken,
diğeri tüm bunlara ek olarak kimyasal saldırı ataklarında da bulunabilir.
*yazdıklarımın psik.. kurumuna olumsuz anlam yüklemesini istemem
kurumun gücü,olumluya da olumsuza da etki edebilme potansiyelini taşıyabilmesinden kaynaklanıyor.
seçici olmakta fayda var..
devamını gör...
yanlışsam düzeltirsiniz benim bildiğim fark aslında kafamda kurduğum olay şöyle psikolog eyvallah derdini anlatıyorsun v.s psikiyatrist geçmiş olsun kardeşim düzelir ya sıkma canını gibi….
devamını gör...
basit anlatım yoluyla dr reçete yazar (psikiyatrist) uzmanlığı o yöndededir
psikolog ise danışmandır karşısındaki ise (hasta değil) danışandır.
devamını gör...
psikiyatr bir doktordur. psikiyatr, tanı koyup tedavi şeklini belirleyen bir hekimdir. bu tedavi ya ilaç tedavisidir ya da terapi.

psikolog ise terapisttir. psikoloğun ilaç reçete etme yetkisi yoktur. psikolog, emdr, hipnoz ya da sadece konuşma üzerine çeşitli yöntemlerle tedavi uygular.

ruh sağlığınız ile ilgili bir problem varsa iyi bir psikiyatr bulun.
devamını gör...
psikiyatrist tıp, psikolog edebiyat fakültesinden mezundur.
devamını gör...
psikiyatrist tıp mezunudur ve ilaç yazar.

psikolog ,psikiyatrist olamayanlar üzülmesin diye var edilmiş kuram ezberleyen insandır.
devamını gör...
bazı bozukluklarda terapi daha etkili, bazılarında ilaç daha etkili, bazılarında ise ilaç ve terapi birlikte kullanıldığında daha etkilidir. bu nedenle bu iki meslek grubunun hem ayrı ayrı varlığı hem de işbirliği elzemdir. sırf birisi sayısal ve daha yüksek puanlarla alıyor diye diğerinden üstün tutulmamalıdır. psikolojik bozukluk yaşayan insan sayısı göz önüne alındığında nadir sayıda bulunan psikiyatristlerin bunlara yetişebileceğini zannetmek ve diğer meslek grubunu kötülemek ahmaklıktır.
bunun yanı sıra terapiye gitmek için bir bozukluğa sahip olunmasına gerek yoktur kişi kendini daha iyi keşfetmek, çevresiyle daha olumlu ilişkiler kurmak için veya kariyerine daha iyi yön verebilmek için de psikoloğa gidebilir. şimdi soruyorum karısıyla arası bozuk bir insan psikoloğa gitmemeli de psikiyatriste gidip ilaç mı almalıdır? eşlerin arasını düzelten bir ilaç var mıdır?
psikiyatristler terapi de uygulayabilir evet ama bahsettiğim arz-talep dengesini karşılamakta yetersiz kaldıkları için fiyatları oldukça uçuktur veya ulaşımı çok zordur.

şunu da söylemeden geçmek istemiyorum. psikologluk 4 senelik psikoloji mezunlarına verilen bir ünvandır, terapi uygulama yetkinlikleri yoktur. bu kişiler klinik psikoloji alanında yüksek lisans yapar, ardından dışardan oldukça pahalı terapi eğitimleri alarak ve uzun sürecek kendi terapilerinden geçerek seneler içerisinde yetkinlik kazanırlar. yani terapi uygulamak için en az 6 senelik eğitim + bir sürü terapi eğitimi ve süpervizyonu gerekmektedir.
devamını gör...
birine saati 250tl bayilirken, öteki sgk tarafından vaftizli.
devamını gör...
biri derdinizi dinler, diğeri kanka takma ya al bak şunu çok iyi gelecek, güven sen kardeşine der.
devamını gör...
psikiyatrist ayakta severken, psikolog yatırır sever. (bkz: swh)
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"psikolog ile psikiyatrist arasındaki fark" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim