düğün günlerinde, aile yakınlarının arabalarıyla konvoy oluşturup, korna çala çala giderek bütün mahallenin kafasını şişirmesi. sahi, niye böyle bir adet var?

edit: bir şaman adeti imiş meğer. eskiden yeni evlenen çiftlerin mutluluğu için davullar çalınarak, kötü ruhların kovulduğu inancından geliyormuş. günümüzde de yerini korna tutuyor anlaşılan. bilgilendirdiği için arkadaşa teşekkür ediyorum tekrardan.
devamını gör...
çok sevmiş gibi yapmak.
devamını gör...
gizli egolardan koleksiyon yapmak.
devamını gör...
yedirip içirmek, minnet beklemek.
bu millet niye aç diye soracaklarına "fakiri doyur, yetimi besle" gibi mağdur edebiyatı yaptıkları için instagramda yemek fotosu paylaşmayın yaa olan var olmayan gibi yine kendi sınıfına yakışacak güzellemelerle hepimizi geri kalmışlık bataklığında dibe sürüklemektedir işte bu adetler.
devamını gör...
el öpmek. hadi öptün neden başını koyuyorsun? şükür virüs başladığından beri kurtulduk.
devamını gör...
neredeyse hepsi,

benim en çok tutulduğum ise "büyüklerine saygı göster" sebep? adam benim canıma ot tıkayacak saygı görecek, adam haddini bilmeyecek saygı görecek, adam hakkımı yiyecek saygı görecek.

saygı gökten zembille inmez hak edilir. kimsenin yaşına hürmet etmem.
devamını gör...
misafirin ayakkabılarını düzlemek.
düzgün çıkarsınlar ayaklarından niye biz düzlüyoruz ki?
devamını gör...
makas kesmiyor,gerdek gecesi tekme tokat saldırmak, düğünde erkeğin ayağına basmaktır.
devamını gör...
(bkz: nazar boncuğu)
devamını gör...
10.
eşinin annesine anne ,babasına baba ,dayısına dayı demek.
devamını gör...
11.
her kutlamada etrafa saçma sapan ateş etmek...
devamını gör...
12.
düğünde gelinin beline kırmızı kurdele takılması, bakire veriyoruz bak demeyi sembolize eden ve tamamen kadını aşağılamaya dönük bir adettir. bu kurdeleyi bağlayan; ya gelinin erkek kardeşi ya da babası olur, bir bitmedi şu saçmalıklar.
devamını gör...
13.
kına, düğün, çeyiz gibi evlilik adetlerinin tamamı. başkaları eğlenecek diye ya da evlendiğinizi cümle aleme duyuracaksınız diye düğün yapmak nedir? nikah yapın gitsin. düğün yapmak için binlerce lira kredi borcu altına girip yıllarca bu borçları ödemektense o parayla gezmek, farklı kültürler tanımak ve yeni yaşamlar keşfetmek daha mantıklı değil mi?

bir diğer saçma adet ise sünnet düğünleri. bu kadar cinsiyetçi bir adet aslında toplumuzun ne denli bir ataerkil yapıya sahip olduğunun en net kanıtı. erkek çocuk sünnet olduğunda cümle aleme duyurulurken, adet görmeye başlayan kızlar çok büyük bir suç işlemiş gibi baskı görüyor.

cenaze evinde yemek servisi ise bir başka saçmalık. adam belki eşini, çocuğunu, anasını ya da babasını kaybetmiş; ama gelenlere yemek ikramında bulunmak zorunda. bırak da acını yaşa, yasını tut; bırakın acısını yaşasın, yasını tutsun.
devamını gör...
14.
adet adı altında yapılan toplu faaliyetlerin hemen hepsi saçma geliyor bana. birçoğunun mantığı vardır belki ama kalabalık sevmiyor olmamın da etkisi olabilir. normal düğün, sünnet düğünü, kına, nişan, biri vefat edince adamların başka derdi yokmuş gibi evlerine doluşmak, oturmak bir de yemek beklemek. hatta evi küçükse insanlar sıkışmasın falan diye dernek ayarlayıp yemek vermeler falan, lan adamın ölüsü var başın sağolsun de geç.

edit: iki üst entry i giren yazarın ellerinden öperim görseydim yazmazdım. swh
devamını gör...
15.
kız istemek için gidilen evde damada tuzlu kahve içirmek.
bu adetin var olma sebebi damadı zehirlemek değildir. kızın rızası olmadığı durumda kahveye tuz katar böylece "ben bu adayı istemiyorum" mesajını verirdi.
devamını gör...
16.
damada tuzlu kahve içirilmesi. aslında bu bir adet değildi. eskiden görücü usulü evlilik olduğundan, kız erkek ilk defa birbirlerini kız isteme merasiminde görürlermiş. eğer gelin adayı damadı beğenmezse kahvesine tuz koyarmış.

ama biz bunu bir adet haline getirmişiz, saçma sapan bir şey olmuş. ben iki kere nişanlanıp bir kere evlendiğimden o kahveden iki kere içtim.
devamını gör...
17.
çeyiz sandığının üstüne oturup para istemek, kapıyı kilitleyip para istemek bu gelenekler yüzünden bazen kavga bile çıkabiliyor şaka gibi. nişan gecesi kızı ağlatmaya çalışmak, en mutlu gününde kızı ağlatmaya çalışmak nedir abi yaa.
devamını gör...
18.
düğündür. sünnet düğünü dahildir. asker eğlencesinin de saçma yerleri vardır.
devamını gör...
19.
düğünün baş aktörlerinin en mutlu, en kral, en kraliçe, en huzurlu olması gerekirken en stresli olmasına sebep olan adetlerdir.
devamını gör...
20.
hep söylerim, cenazede yemek dağıtmak.
türk adeti mi bilmiyorum gerçi ama insanları acılı gününde birilerinin karnı doydu mu derdine düşürmenin anlamı nedir ya? gel otur duanı et iki güzel bir şey söyle destek ol defol git yani ama yok, o lahmacun yenilecek. yanında da limon istenecek.
bir de kına gecesinda kızı ağlatmaya çalışmak. kuzenimin eşi ağlamamıştı çünkü mutluydu, kuzenimi seviyordu. niye ağlamıyorsun diye çıkışmışlardı kıza. ya sabır.
imam hatipler kapatılmalı. bazı adetler bitirilmeli.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"saçma türk adetleri" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim