bir dönemin dizisidir.
devamını gör...
belli bir konuda pes etmeden başarıya ulaşmaya çalışan, çabalayan insana verilen mecazi ünvandır.
devamını gör...
jenerik müziğini çok beğendiğim fox tv dizisi. yeniden başlıyormuş ama berk oktay’sız.
jenerik
devamını gör...
yörük haydar ve albay göktürk karakterleri diziyi seyredilesi kılıyor. ayrıca senerasit, senaryoyu diğer asker filmleri gibi doğudaki klasik dram yüklü hikayelerden uzak tutuyor. dizide turan birliği ele alınmaktadır.
devamını gör...
2017-2021 arasında yayınlanmış dizi kafa dağıtmak için izliyordum bütün adamların hs yemesi ve haluk'u oynayan adamın haluktan başka adamı oynaması ile anılır.
devamını gör...
robert moore’un king, warrior, magician, lover: rediscovering the archetypes of the mature masculine kitabında erkekliğin temel 4 arketipinden şiddetin ve öfkenin en büyük sorumlusu olarak görüneni.
hemen hemen her toplumun savaşçı efsaneleri ve kendilerine ait bir savaş kültürü var. bu savaşçı kültürünün hemen her toplumdaki karakteristik özelliklerinin benzer olduğunu söylüyor moore. örnek olarak japon samurayların bushido’su çinlilerin tao’su hintlilerin dharma’sı verilebilir.

agresiflik:
bu temel özelliklerinden belki de en önemlisi. agresifliğin harekete geçme gücü olduğundan bahsediyor kitap. herhangi bir şeyi başarmak için atılan ilk adım, ilk enerji, inisiyatif ve güç. temel sav şu; bu itici güç iyilik için veya kötülük için kullanılabilir. modern zamanlarda iyilik için agresif olabilme fikrini yitirdik. erkekleri de agresif olursanız şiddetli görünürsünüz diyerek savaşçı’yı bastırmaya yönelttik ve istediği şeyi elde etmekten korkan “nice guy” (bence en iyi çevirisi efendi erkek) türedi. savaşçı’yı içselleştirmiş bir erkek herhangi bir konuda harekete geçmek için bu agresiflik enerjisini toplayabilir ve harekete geçmekte zorlanmaz. bu hareket şiddetli olmak zorunda değildir.

amaç:
buradaki amaç agresiflik enerjisinin nereye yönelebileceği ile ilgili. savaşçı’nın belli bir hedefi olmazsa olmazlardan. eğer bu amaca sahip değilse kendini kaybolmuş ve sürükleniyor hissedebilir. zannımca erkeklerin daha çok intihar etmesi biraz bununla bağlantılı, amacı olmayan ve nihilizme sürüklenen erkek sayısı kadın sayısından çok daha fazla.

farkındalık:
savaşçı hiçbir zaman uyumaz. sürekli etrafının farkındadır. potansiyel tehditleri de faydaları da hep gözetmek zorundadır. sorunları çözebilmek için sorunlarını farkında olmak gerekir. sürekli plan yapan, çalışan ve gözleyen savaşçı hakim olduğumuz bir figür. aklıma gelen örnek neredeyse bütün ajan filmlerindeki başrol erkekler. en anlaşılır olanın jason bourne olduğunu düşünüyorum.

uyumluluk:
savaşı kazanabilmek için karşı tarafın bütün taktiklerini fark edebiliyor olmak yetmez bunlara uyumlanmak da gerekir. gerillaların temel özelliği bu uyumluluk.

minimalist:
yine gerillalar eğer savaşı kazanmak istiyorlarsa sadece ihtiyaçları kadarını taşımak zorundalar. fazlası onları yavaşlatacaktır.

karar alabilme:
içinde yaşadığımız toplumda bence en göze batan ve erkeklerden talep edilen şey bu özellik. herhangi bir konuda arada kalmamak, stres ve baskı altında anlık ve doğru karar alabilme savaşçının belki de en modern özelliği.

beceriklilik:
savaşçı hangi konuda savaşıyorsa o konunun bütün inceliklerini bilmeli ve o konuda beceriklilikle savaşmalıdır.

sadakat:
bu özellik erkekte savaşçıyı doğuran, erkek çocuğundaki “kahraman” arketipi ile arasındaki fark. ikisi de sadık. kahraman kendine sadıkken, savaşçı kendinden daha büyük bir şeye, ideale bağlı. bu sadakat onun yaşamının merkezini oluşturuyor. bütün kararlarını bu doğrultuda alıyor. samuraylar popüler kültürde kendini biraz böyle gösteriyor.

disiplin:
buradaki disiplin öz kontrol ile alakalı. savaşçı keyif almak için yemek yemiyor veya eğlenmek için spor yapmıyor. bütün ruhu ve bedeniyle kendini amacına yöneltmiş bir şekilde disipline etmek zorunda. kahraman arketipi gibi kendini tehlikeye atmıyor çünkü kendi sınırlarını biliyor. öldürmeyen şey güçlendirir felsefesine sahip.

duygusal kayıtsızlık:
savaşçı görevini yerine getirmek için gerek kendi içinden sevgi, acıma vs.. gibi duygulara gerekse de ortamdan kaynaklanan korku benzeri duygulara karşı kayıtsız olmalı. moore diyor ki “savaşçının kılıcını savurması için alana ihtiyacı vardır”. bu alan da duygusal kayıtsızlığın yarattığı zihinsel dinginlikten başka bir alan değildir.

yaratıcı yıkım:
savaşçı yok etmeyi kontrol eden arketip. eğer savaşçı ile dengeli bir ilişkiniz varsa bu yıkım sadece yeni şeyler yaratmak için ihtiyaç duyulan yıkım olacaktır. örneğin sigara, içki gibi kötü alışkanlıklarımızı yıkıp yerine spor, doğru beslenme gibi alışkanları yaratmak savaşçı’nın işidir.

savaşçı, gölge kutupları en tehlikeli olan arketiplerden biri belki de en tehlikelisi. iki ucun biri sadist, diğeri ise mazoşist.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel


sadist: erkekler yukarıda konuştuğumuz gibi görevlerini yerine getirmek için savaşçıyı çağırdıklarında duygusal bir kayıtsızlık göstermeliler. duygusal kayıtsızlık ve savaş zihniyeti görevlerde kullanırsa kişinin elindeki ödev neyse ona odaklanmasını sağlarken eğer uzun süreli bir hale gelir ve hayatın olağan akışında da kendini göstermeye başlarsa kontrolü sadist devralmaya başlıyor. askerlerin ailelerini de askerleri gibi görüp yönetmeye çalışması biraz da bu sebeple.
moore savaşçısı sadist olanın işkolik olmaya daha meyilli olduğunu söylüyor. kendi aileleri ve yakınlarının yaşamı pahasına geç saatlere kadar çalışmaları bundan. eğer tepeye ulaşsalar bile bomboş hissedecekler ama birçok sadist zaten bunu başaramıyor diyor kitap.

mazoşist:
savaşçı üçgeninin pasif gölgesi mazoşist, erkek çocukların “korkak” gölgesine çok benziyor. hiçbir özel alanı yok, isteyen ona istediği gibi davranabilir, ezebilir ve onun nasıl davranmasını istiyorlarsa öyle davrandırtabilir. özgül ağırlığı yok. işinden nefret eder şikayet eder ama adım atmaz. sevgilileri tarafından annesi tarafından babası tarafından etrafındaki herkes özellikle sadistler tarafından sürekli sömürülür, aşağılanır. acıdan kaynaklı şikayet etse de onun dışına çıkmaz ve aslında içten içe bundan keyif alır.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"savaşçı" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim