teistler genellikle tanrı fikrine, tüm bunların bir yaratıcısı olmalı düşüncesiyle ulaşırlar. çünkü hiç bir şey kendi kendisini var edemez, dışarıdan bir başka gücün müdahalesine ihtiyaç duyar, diye düşünülür. ama karşıt bir argüman olarak, "peki o zaman tanrı'yı kim yarattı?" sorusu sorulduğunda onun ezeli olduğu, yani yaratılmaya ihtiyacı olmadığı, hep var olduğu ve hep var olacak olduğu söylenir. fakat böyle bir düşünceyi kabul etmenin yaratacağı çelişki genellikle kimsenin umurunda değildir. o çelişkiyse şu, önce hiç bir şeyin yoktan var olamayacağını söylüyorsun, ardından tanrıyı ezeli olarak düşünerek, aslında bir şeylerin yoktan var olabileceğini düşünmüş oluyorsun. o halde, eğer yaratıcı var olmak için yaratılmaya ihtiyaç duymuyorsa, o zaman yaratılmış olanın da var olabilmek için yaratılmaya ihtiyacı olmayabilir. yani en nihayetinde bir yaratıcı olmayabilir.
devamını gör...
insan aklı bazı şeyleri algilayamiyor.sonsuzluk kavramı da bunlardan biri.o yüzden böyle şeylere çok kafa yormayın manyak olursunuz.
devamını gör...
bir agnostik olarak konu hakkındaki o mükemmel, asla kimsenin aklına gelmemiş olan fikrimi sunayım.

öncelikli olarak bahsedilen ezeliyet, bizim anladığımız zaman konseptinden farklı. üç boyutlu evrende, değişken bir zaman algısıyla yaşıyoruz. zamanın bir oku yönünde ilerleyebiliyoruz ve şu anki genel anlayışımıza göre zaman sadece büyük patlamaya kadar gidiyor, keza evren de. öncesindeki kurallar, bizim bildiğimiz şeyler değil. bizim algılayabileceğimiz şeyler değil. sadece hakkında tahminlerde bulunabileceğimiz bir şey. bu yüzden büyük patlamayı kimin yaptığı, nerede olduğu, bunlar bilebileceğimiz şeyler değil. yani bir tanrının varlığını kesinlikle reddetmek çok keskin bir sonuç. teistlerin kabul ettiği şekilde olmasa bile bir tanrının/yaratıcının var olmaması için hiçbir sebep yok.

tabii olması için de. belki de evrenin doğası budur. evren belki de sadece önce genişleyen, sonra daralan ve sonra yine genişleyen ve sonra yine daralan bir düzendir. belki de sadece bu döngüden ibarettir.

tabii bir de mesela evrenin simülasyon olması olayı var. şu an yaşadığımız dünyanın simülasyon olması da olmaması kadar olası.

ourworldindata.org/technolo... şuradan mükemmel insanlık olarak gelişimimizi gözlemlemek mümkün.

sonuç olarak, evet, bir tanrı varsa ve bildiğimiz evren dışındaysa, ezeli olmaması için hiçbir sebep yok.

edit: tabii teist zırvalarına da yer yok.
devamını gör...
tanrı, insan kabul ettiği sürece tanrıdır.
devamını gör...
tanrı zaten başlı başına bir sorun. en sonunda kendi kendimin tanrısı oldum. en temizi.
devamını gör...
bu güneşin doğduğunu gören insanın güneş doğuyor, battığını gören insanın güneş batıyor diye yaftalamasına benziyor. oysa güneş ne doğar ne de tamamen batar.

ancak biz sınırlı akıl ve sınırlı görüşümüz ile kendi konumumuzu tanımlamak yerine, kendi bakış açımızla çevremizi yargılamayı tercih ediyoruz. bir de güneş bizim açımızdan batarken başka coğrafyalarda doğuyordur. işin bir de bu kısmı var.

yazın güneşten nefret etmen onu ırgalamadığı gibi kışın onu beklemen onu alakadar etmez. ınsanoğlu son yüzyılda tavsan dağ ikileminden kurtulamadı maalesef. daha mağaranın hangi duvarına takıldık kaldık ve gölgeler önümüze vuranlar mı arkamıza denk gelenler mi bunun cevabını verebilmiş değiliz ???

kendinden üstün varlık kabul etmemek için kendini tanrı ilan edenler de bildiğimiz kadarı ile herhangi bir dağ yaratamadı. keşke böyle bir imkanınız olsa idi, biraz da sizin yarattıklarınızı yargılasaydık öyle değil mi?

kuranda konu ile bağlantılı, şöyle bir ayet geçer (mana olarak aktarıyorum. )

firavun hz. musaya tanrı olduğunu iddea edip ona inanmamayı seçtiğinde hz. musa ona şöyle der:

"benim yaratıcım güneşi doğudan her sabah doğurtup batıdan batırır. bu onun kurulu düzenidir tanrı olduğunu iddea ediyorsun o zaman sen tam tersini yap da görelim.

sözün özü yaratıcıyı ezeli kabul etmek zaman üstü kabul etmektir. ezeliyat firki ile çatışmaz. zamanın sahibi ve yaratıcısı da tanrıdır ve zamanda her canlı gibi son bulacaktır. zamanı yaratan yaratıcıyı zaman ile açıklamaya çalışmak abestir. bir güce yaratıcı veya tanrı diyebilmemiz için mantıken de bizden önce var olan ve bizden sonra da var olacak olan bir güç olması gerekmektedir. bir gün sizinle "var olmak" kavramını da konuşalım.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"tanrı ezelidir sorunsalı" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim