allah'ın böyle şeylere çok takılacağını sanmıyorum.
devamını gör...
tanrı demek günah mı demeden önce her şeyi doğru yapıyor muyuz acaba diye düşünülmesi gereken bir konu.
devamını gör...
tahayyülündeki allah dolar-şehvet-hırs değilse tengri de desen hüda da desen caizdir. aksi ise allahszılıktır.

aynı şeyleri dua-ezan dili için de diyebiliriz. zira 'tüm diller allahîn ayetleridir' der ol kitap.
devamını gör...
sonuçta bir şeyin farklı seslerle dile getirilmesi o şeyin ne olduğunu değiştirmez. insanlar karşınıza çıkıp love, amor, amour veya liebe dese aklınıza gelecek olan şey "aşk" terimidir. önemli olan size ne hissettirdiği. günah sayılması gereken daha büyük ve kötü şeyler olduğunu düşünüyorum.
devamını gör...
bence tengri kelimesi varken ne tanrı ne de el ilah demenin gerekçesi yok. bizim toplum inanılmaz şekilci. arapça yazılmış bir metne kuran muamelesi yapıyor insanlar. allah kuranı neden indirdi. duvara asın diye mi.

(bkz: duvarda asılı duran silah oyunun sonunda muhakkak patlar)
devamını gör...
tanrı tengriden gelen tdk'nın ulus devlete uygun dil icin yaygınlaştırmaya calıstıgı bir kelimedir.
devamını gör...
allah’ın herkesi anlayacak olgunlukta olduğunu düşünüyorum. bu yüzden arapça türkçe ingilizce farketmez. god, her şeyi görür işitir.
devamını gör...
etimolojik kökeni tengri şeklinde olan tanrı sözcüğü, türklerin gökte bulunduğuna inandıkları yaratıcı anlamına gelmektedir. anaerkil dönem denilen erken çağlarda umay tanrıça inancı varken ataerkil döneme geçilmesiyle beraber tanrının cinsiyet değiştirip erkek olduğuna inanılmaya başlaması gibi tarih boyunca yaratıcıya dair inançlar değişiklik göstermiştir. islamiyet sonrası tekliği ve birliğinden şüphe edilmemesi gereken, cinsiyet boyut gibi maddi özellikleri olmadığı bildirilen ve pekçok sıfatı olan yaradana allah denilmektedir. başlıktaki sorunsala gelecek olursak: tanrı sözü eski inançlardan kaynaklı ağaçtan, ateşe, yerden göğe pek çok maddi nesne için kullanılmıştır. bu sebeple toplum tarafından allah yerine tanrı sözcüğünü kullanmanın hoş olmadığı düşünülebilir. buna günah demek ise geçerliği olmayan bir bilgi olup kişisel bir yorum olmanın ötesine geçemez.
devamını gör...
hikayeye göre necip fazıl kısakürek’e “üstad, kimileri allah diyor, kimileri de tanrı. bu iki isim arasında nasıl bir fark vardır, siz hangisinin kullanılmasını daha uygun görürsünüz?” diye sorulmuş ve kısakürek de “allah tanrının belasını versin!” demiş.
aklıma hep bu hikaye geliyor ya. komik. :).
devamını gör...
insanlar bu kelimeye taassubundan karşı çıksa da islam inancındaki ilah'a tanrı denmemesinin nedeni başkadır. bize göre budist'in buda'sı, yahudi'nin yehova'sı tanrıdır. bizim inandığımız ise bunlardan farklı olarak tek olan allah'tır. tanrı dememizin terimsel ve ayırt edici bir nedeni var yani.
devamını gör...
tanrı dedi diye yanacak olan varsa şimdiden yaksın kendini zaten.
devamını gör...
arapça kelime yerine türkçe kelime kullanımı niçin günah olsun ki dediğim sorunsaldır.
devamını gör...
günahı kişiye özgü olan durum, ayrıca "günah değildir". türkçedir. dilinden utananlara yazıklar olsun.

allah ismi islam'daki tanrıya ait özel bir isimdir. tanrı ise allah dahil bütün tanrıları kapsayan isimdir. tanrı bir tane değildir. zeus, odin, poseidon, athena vb. gibi bir çok tanrıda allah gibi tanrıdır.
devamını gör...
günahtır. hangi tanrıdan bahsediyorsun? yunan tanrıları? iskandinav tanrıları? mısır tanrıları? tanrının arapçada karşılığı "ilah"'tır.
allah özel isimdir.
devamını gör...
islam inancında tanrı demek günah değildir. hiçbir yerde günah olduğuna dair bir ifade yer almaz. tanrı, yaratıcı, yaratan aynı anlamlar taşır. ancak her millete mensup müslümanlarda tevhidi temsil eden, tanrı kelimesini kapsayan tek ortak kelime vardır o da allah kelimesidir. allah bu sebeple özel bir kelimedir. zaten kur’an-ı kerim’de de yaratıcı “de ki: o allah’tır, birdir.” buyurur. kendisi için kullanılacak kelimeyi belirtmiştir. eğer inanıyorsanız ve yaratıcınız da size kendisi için nasıl hitap etmenizi belirtmiş ise belirtileni kullanmak daha efdaldir. bana tanrı demeyin dememiş. ama allah deyin demiş. buna takılmak çok saçma. tanrı derseniz değil inanmazsanız günaha girerseniz. yanacaksınız olm *
devamını gör...
tanrı genel, allah özel anlamlıdır. tanrı derken kastedilen herhangi bir tanrı olabilir, allah derken islam’ın tanrısı allah’tan bahsedilir. islam, tek tanrılı bir dindir ve tanrısı allah’tır. her kelimeyi, kavramı, cümleyi, öbeği kendi değer yargılarınıza göre değerlendirmeniz gerekmez.
devamını gör...
ister allah, ister tanrı, ister xuda isterseniz krem peyniri diyin hiç önemli değil, ve eminim bundan gocunmaz.
mevzu yaradanı nasıl lisan ettiğimiz değildir, mevzu. bütün temel inanç ve soyut dinler de, emrinin kendine ve herşeye saygılı, merhametli, anlayışlı paylaşımcı yardımsever, ve iyi ahlak sahibi olunması gerekliliği emir eden varlıktır.
bu kişiliği kendinde bulundurup, ve evrendeki herşeyin şahsi bireye özel değil! genel için varolduğu farkında olmanın bizi doğru bir insan yapma özelliği taşır ki. allah, rap, xuda, tanrı veya adına her ne diyorsanız!
onun ancak ilgileneceği üzerinde sorguya çekeceği konular bunlardır.
devamını gör...
cenabı rabbül alemin diyende var, neden şey olsun efendim? takılın kafanıza göre.
devamını gör...
yaradan, ona nasıl seslendiğimize değil insanlığımıza bakar zannımca.
devamını gör...
cevap veremeyeceğim bir sorunsaldır. fakat allah demek varken neden tanrı diyelim ki? allah demek zor mu?
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"tanrı demek günah mı sorunsalı" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim