ispanya'nın tenerife adası'nda bulunan los rodeos havalimanında gerçekleşen, dünya havacılık tarihi'nin bilinen en büyük kazasıdır. 27 mart 1977 yılında gerçekleşmiştir. bu kazada toplamda 583 kişi hayatını kaybetmiş, iki uçak da harabeye dönmüştür.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

facianın gelmesini tetikleyen faktörler; uçaklar ve kule arasında gitgide azalan iletişim ve kötü hava şartlarıdır. klm uçağı'nın tecrübeli pilotu, yardımcı pilota uçağın kalkışa hazırlanmak üzere olduğunu söyler. yardımcı pilot bunu kuleye bildirir ancak telsizlerdeki ses kuleye eksik iletilir. her iki uçağın pilotu da telsizden gelen sesi yanlış anlamıştır. kalkışa geçmeye başlayan uçakların çarpışmak üzere olduğunu ilk fark eden pan am uçağı'nın pilotu victor grubbs olur.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

sağa sola kırmalar, çarpışmayı önlemeye çalışmalar derken, klm uçağı'nın motorları, iniş takımları ve orta gövdesi pan am uçağı'nın sağ yanına saatte 260 kilometre hızla çarpar. klm uçağı havalanır, 150 metre sonra pike yapar ve iniş pistinde yan yatarak 300 metre sürüklenir. totalde 583 kişinin öldüğü faciada, klm uçağı'nın hayatta kalan tek yolcusu uçuşu kaçıran tur rehberi van lanchot olur.
devamını gör...
havacılık tarihinin en büyük kazasının gökyüzünde değil de yeryüzünde gerçekleştiği faciadır.
devamını gör...
o dönem birçok sigorta şirketinin iflas ettiği söylenir. havacılık tarihinin en kanlı kazalarından bir tanesi.
devamını gör...
dünyanın en büyük uçak kazalarındandir. bununla ilgili videoyu izlemenizi öneririm.

buradan
devamını gör...
daha önce bihaber olduğum kaza. kaza değil hatta doğal afet dediğim olay 583 kişi ne demek.
devamını gör...
klm uçağının sefer öncesi amsterdam seferini yapabilmek için yakıt ikmali yapması ve deposu full olması nedeniyle son anda yaptığı kalkış hamlesi işe yaramamıştır.

klm kaptan pilotu uzun süreli uçuş tecrübesine(27 yıl,11700 saat) sahip bir pilottu aynı zamanda uçuş eğitmeni ve klm'nin reklam yüzüydü. kuleden onay çıkmadan böyle sisli bir havada kalkış yapması neredeyse imkansızdı. bu noktada kule personelinin havacılık terminolojisine uygun olmayan cevaplarının olayı bu noktaya taşıdığını düşünebiliriz. yardımcı pilot kalkış için izin istiyor kule personeli ''okey, .... '' şeklinde konuşmayı devam ettiriyor ve özetle kendilerine dönüş yapacağını biraz beklemelerini istiyor fakat tek frekansla hem klm hem panam uçağıyla konuşulduğu için klm uçağı okey kısmında sonrasını cızırtı şeklinde alıyor. bu nedenle kalkış için hız yükseltiyor. sis yüzünden 300 metreye kadar düşen görüş açısı nedeniyle hala pistte bulunan panam uçağını ancak o mesafede görüyor. o anda panam uçağının pilotu pistten ayrılmak için motorlara yüklenirken klm de son bir umut uçağın burnunu kaldırarak havalanmak istiyor. her ne kadar uçağın burnu havalansa da motor ve iniş takımları ile birlikte sağ kanat kısmı panam uçağını paramparça ediyor ve ağzına kadar dolu olan yakıt deposunun patlamasıyla korkunç bir faciaya neden oluyor. yani düşünün o kadar yakıt varmış ki çıkan yangınları akşama kadar söndürememişler. sonuç olarak havacılık tarihinin en büyük kazası tamamen insan hatasından kaynaklı ve üstelik uçaklar havalanmamış iken gerçekleşiyor. ne kadar ironik.
devamını gör...
en büyük korkularımdan birinin, yeryüzünde gerçekleşen uçak kazaları olması dolayısıyla daha önce girilen tanımları da es geçerek, bu başlığa uzun zamandır tanım girmek istiyordum ve nihayet o kutlu gün geldi çattı efenm. iyi okumalar...

öncelikle olay 27 mart pazar günü 1977 yılında meydana gelmiş ve tarihe, uçuş tarihinin en korkunç kazalarından biri olarak geçmiştir. ve ilk paragraftan da anlaşıldığı üzere; gökyüzünde değil, yeryüzünde gerçekleşmiştir. kazada amerikan uçağı, amsterdam uçağını, adeta biçmiş ve 583 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanmıştır.

kaza; ne avrupa'da ne de amerika'da gerçekleşmiştir. iki grubun da kendi ülkelerinden çok daha uzakta, tatile gittikleri kanarya adalarında meydana gelmiştir.

kazanın meydana gelmesinde pazar günü olması, sadece iki memurun görev yaptığı küçük bir hava alanının mecburi iniş için seçilmiş olması, etkili olmuştur. en açık etken budur. evet.
bir diğer etken ise; bazı illegal grupların, ispanyolları, kanarya adamlarından göndermek üzere yürüttüğü faaliyetler ve asıl havalanında bulunan, bomba gösterilebilir.
......
ancak düşünüldüğünde:
1- iniş için daha büyük bir hava alanı seçilebilir.
2- bunu yaparken uçakların yakıt depoları göz önünde bulundurulabilirdi. ve
3- en azından yakıtı daha fazla olan uçak başka bir hava alanına yönlendirilebilirdi. evet. bünyem, kazalardaki hata paylarını kesinlikle kabul edemiyor. anlamlandıramıyor. burası çok açık...
.......
mecburi iniş için seçilen hava alanına ilk olarak los angeles uçağı gelmiş ve yolcular, ne zaman biteceği bilinmeyen bekleyişlerini, hava alanında uçaktan uzakta değerlendirmişlerdir. ancak amsterdam uçağı olan klc yolcuları, uçaktan inmemiş ve en az iki saatlik, sıkıcı bir bekleyiş yaşamışlardır.

bu süreçte ispanyol askeri güçleri, uçak yetkililerine tam olarak bilgi vermezken hem yolcular hem de pilotlar sıkılmıştır. nihayet kalkış için kuleden izin isteyen pilotlar, adadaki volkanik dağın, sis atağının da harekete geçmesiyle bir karmaşaya sebep olacaktır. zira kule ile pilotlar arasındaki ses sistemi karmaşasından iki uçağın pilotu da aynı anda kalkışmaya geçmiştir ve korkulan olur: amerika uçağı yani pan am, amsterdam uçağı klc'ye çarpar. yaşanan kaza sonucu amsterdam uçağından kimse hayatta kalamazken toplamda 583 kişi hayata gözlerini yumar.

uçul tarihinin gördüğü ve yerde gerçekleşen en büyük kaza olarak tarihe geçen bu olayın ardından, amsterdam'da birçok sigorta şirketinin battığı söylenir.
kaza ile ilgili national geographic yapımı şu belgeseli izleyebilirsiniz. ancak benim gibi bu tür kazalardan korkan ve geceleri uykuları kaybedenleren biriyseniz, kesinlikle gece izlememenizi hatta hatta hiç izlememenizi öneririm.

umarım yeniden böyle kazalar yaşanmaz. en azından, çağımda böyle bir kazanın yaşanmamasını diliyorum. çünkü çok korkuyorum. kendim yaşamasam da korkunç geliyor bana....
çok korkunç ve acı verici...
devamını gör...
havacılık tarihinin en çok kayıp vermiş kazasıdır.

27 mart 1977'de ispanya'nın tenefire adası'nda iki boeing 747 jetinin çarpışması sonucu 583 kişi ölmüştür.

yoğun sis, havalimanının geniş alana sahip olmaması kazanın bilinen sebepleri arasındadır.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
muhtemel bir terör eylemi nedeniyle uçuşların kıytırık, yerel bir havaalanına yönlendirilmesi
yoğun sis
klm kaptanı van zanten'in aşırı güveni ve talimatsız şekilde (ticari kaygılar-şirket politikası vb- son maddedeki telsiz sorunu nedeniyle pan-am ve kule arasındaki iletişimi duymayıp pan-am uçağından habersiz olması vb. sebeplerle) kalkışa geçmesi
klm uçağının yakıt ağırlığından dolayı o kısa mesafede yeterince acil yükselememesi
panam pilotlarının dönüşü şaşırıp, kaçırması
kaçırmasalardı bile o büyüklükte bir boeing'in o açıyla dönmesinin zorluğu
o yıllarda kullanılan telsiz iletişiminin teknolojisi yüzünden çakışan konuşmalardan birinin diğerini bastırması, ya da duyulmasının engellenmesi.

velhasıl kelam o gün ölmeleri için herşey hazırdı ve kötü gidebilecek herşey kötü gitti.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"tenerife faciası" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim