çocukken bir dergide görüp inanılmaz korktuğum heykel ordu.
ayrıca akıllara pompeii’i getirmesi olasıdır.
devamını gör...
ilk çin imparatoru qin shi huang tarafından, kendisine diğer hayatta eşlik etmek üzere yaptırılan, çeşitli figürlerden oluşan toprak ordu.

terakota, terrakota ya da terracotta, pişmiş toprak anlamına geliyor. bu koca ordu da askerleri, atları, müzisyenleri, akrobatları ve egzotik hayvanları ile pişmiş topraktan yapılmıştı.

bu koca ordunun içerisindeki her figürün kendine has yüz ifadesi, giysisi ve silahlarıyla insanlar görülsün diye yapılmamış olması oldukça şaşırtıcı.

ordu ilk yapıldığında, parlak, canlı renklerle boyandıkları ancak zamanla bu boyaların yavaş yavaş aşındığı ve geriye sadece toprak figürlerin kaldığı biliniyor.

askerlerin her birinin elinde gerçek silahlar olduğu ve eski çağlarda tüm bu silahların çalındığı tahmin ediliyor. zira yerinde duran birkaç tane var ve bunların keskin kenarlı, gerçek kılıçlar olduğu görülmüş.

bölgede yapılan kazılarda, terracotta olmayan başka heykellere, gerçek atların iskeletlerine ve orada çalışan işçilere ait olduğu düşünülen kemiklere de rastlanmış.

@gandalfın kırık asası'na katılıyorum ve artırıyorum: bu yaşıma geldim hâlâ ürpertici buluyorum bu heykelleri. sanırım bu tür heykellerin yahut oyuncak bebeklerin geceleri ansızın canlanıp manyağın önde gideni birer katile dönüşmelerini konu edinen filmlerden kalma bir travma bu.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
ilk çin imparatoru qin shi huang için yapılan bu mezarın inşası yaklaşık olarak 30 yıl sürmüş, 700 bin işçi çalışmıştır. ilginç bir şekilde askerlerin her birinin yüz ifadesi farklı, boyları da yaklaşık olarak 185-195 cm arasındadır.

aslında toprak askerler, 1920 yılında bir köylü tarafından fark edilmiş ilk olarak. köylü askerleri görünce korkmuş ve tekrar gömmüştür. daha sonra ise 1974 yılında yine köylüler tarafından bulunmuştur. askerlerin yanı sıra, atlar, at arabaları, savaş arabaları, silahlar ve hizmetkarlar da bulunmaktadır. hepsi de gerçek boyutlarına uygun olarak yapılmıştır.
devamını gör...
beni de oldukça korkutan aynı zamanda çok şaşırtan heykellerdir.
devamını gör...
sadece gerçek boyutlarında değil, her asker kendi yüzü ile heykelleşmiştir. hepsi copy paste değildir yani. bunu öğrenince, resmi çizildi diye yaygara koparılan "sav" ları hatırlayıp gülüyorum hep.
devamını gör...
- öncü kıta; 70'er savaşçı 3 sıra, ellerinde oklar ve yaylar sırtlarında sadakları.

- piyadeler, süvariler ve 4 atla çekilen savaş arabaları; tam 40 sütun.

- kazılarda 60.000'in üzerinde parça bulundu. askerlerin üniformaları rütbelerine göreydi ve savaş pozisyonunda duruyorlardı.

- siyah ve kahverengi zırh kuşanmış komutanlar ve subaylar diğerlerine göre daha uzundular.

- dört çukur var, askerler bunlardan üçüne yerleştirilmiş. birinci çukurda savaşçıların sağ kanadı, ikinci çukurda savaşçıların sol kanadı, üçüncü çukurda karargâh var.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
tatlı olarak panna cotta yiyolarmış öyle olması gerek çünkü bunu bi şaka olarak düşünmeyin.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"terracotta ordusu" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim