1.
anne tarafından mensup olduğum gergin insanların şehri.
devamını gör...
2.
fenerbahçe forması giyilmeyen şehir
devamını gör...
3.
geçtiğimiz günlerde chp'nin ısparta gençlik kolları başkan yardımcısı ilayda kılınç tarafından "sana şehir diyenin ..." şeklinde küfürlü dörtlükle hakkında paylaşım yaptığı doğu karadeniz ili.
devamını gör...
4.
yerel silahlanmanın aşırı yüksek olduğu sevilesi yemyeşil ve masmavi şehir
devamını gör...
5.
takımını desteklediğim, şehrinin insanlarını sevmediğim sahte milliyetçilerin ve çeyrek mafyaların yaşadığı şehir. son 20 yılda mevcut iktidar ile arap baharı yaşanmaktadır, e milliyet? bozkurt? püh...
devamını gör...
karadeniz'in başkentidir.
devamını gör...
karadeniz bölgesinde yer alan bir ilimizdir. doğa harikası bir şehirdir.
devamını gör...
bunyesinde cok sayida yobaz bulunduran sehirdir. yobazlik tanimini bu kucuk sehirden sonra rize’de cok iyi yapar, bu iki sehir maalesef turkiye’nin en guzel cografyasinda yer almaktadir.
devamını gör...
türkiye nin texas'ı. her önüne gelen silah taşıyor. istanbul takımları dışında anadoludan birinci lig şampiyonu çıkarmış ilk şehirdir.
devamını gör...
karadenizin kalbi.
devamını gör...
fenerbahçe forması giymenin ölümle sonuçlanabildiği tek yer.
devamını gör...
çalışkan insanların memleketidir. yani kolay bir memleket değildir. etrafı hep dağdır ve bu dağlarda yürümesi de zordur. burada çalışkan ve güçlü olan tutunabilir.
devamını gör...
4 mevsim yaşayan ziganası ile meşhur karadeniz ilidir. sürmene ilçesi ülkece bıçak yapımı ile bilinir.
(bkz: sürmene bıçağı)
ben orada mengeneye sıkıştırılan dökümü eğe ile yonta yonta toplu tabanca yapan gördüm.
(bkz: revolver)

ayrıca fakülteyi okuduğum şehirdir.
(bkz: karadeniz teknik üniversitesi)
eğer hastane acillerinde çalışıyorsanız her gün kesici ve ateşli silah yaralanması görmeniz mümkündür.
(bkz: ktü farabi tıp fakültesi)

maçka ilçesi biraz merkeze uzak olsa da doğa harikası yaylalara ve tarihi mekanlara sahiptir.
(bkz: sümela manastırı)
(bkz: ormanüstü yaylası)
anlatmakla bitmez yahu açın googleye sorun işte. hah.
devamını gör...
insanları aşırı sinirli ve agresiftir. ıstanbul takımı tutanların gözünün yaşına bakmazlar. doğası güzeldir. yaşanacak yer olduğunu düşünmüyorum.
devamını gör...
silahlı laz kopatların yaşadığı şehir.

amerika'da teksas, türkiye' de trabzon.
devamını gör...
memleketim
devamını gör...
istemeye istemeye yaşadığım tek şehir sanırım. birçok şehir değiştirdik babamın işi nedeniyle ama bu kadar gürültülü, tuhaf insanların hepsinin bir araya toplandığı bir şehir görmedim. hani istanbul'u bile geçiyorlar insan çeşitliliğinde. trabzonlu olan çok iyi arkadaşlarım da var ama yaşadığım yerde hep kötüleri denk geldi, hep.
o yüzden 'ay ne güzel yerde yaşıyorsun' diyenlere, gezilmesi şart ama yaşamayı asla düşünmeyin derim.
devamını gör...
t:hakkında en çok sansaysonun döndüğü ama tam olarak kimsenin birşey bilmediği şehir.
öncelikle trabzonun tarihi antik çağa uzanır. caesarlı eusebius adlı tarihçiye göre şehrin kuruluş tarihini mö 756 olmakla birlikte bu iddia trabzon'u istanbul, roma hatta, genel kanıya göre trabzon ve diğer doğu karadeniz kolonizasyonunu gerçekleştiren sinop'tan daha eski bir kent yapmaktadır. bu durum gerçekse sinoplular var olan bir kenti mö 630 tarihinden sonra yeniden kolonize etmiş olmalıdırlar.anabasis'te geçen "pontos euksenios kıyısındaki bu şehir sinope'nin lazların ataları olan kolhis ülkesindeki kolonisidir" ifadesi daha sonra arrian ve peripleus tarafından da onaylanmıştır.

bugünkü trabzon insanları kıpçak türkleri, *yunan , ukrayna , kafkas ve pontusluların kırmasıdır.

kanuni sultan süleyman trabzonludur.

batıda rönesansın başlamsını sağlayan bessarion adlı üniversite hocası trabzonludur.

ipek yolunun bir kısmının trabzon limanına uğruyor olması trabzonun tarih boyunca hep anadoludaki en önemli ve en zengin bölgelerinden yaptı.


isminin yunan mitolojisinde lycaon'un oğlu trapezeus'un arkadya'daki adaşına ismini verdiği bilindiğinden, karadenizdeki trabzon'un da bu mitolojik kahramandan adını aldığı ve kent adının yunan toponomi geleneğinden kaynaklandığı düşünülmektedir.

evliya çelebi'nin, 2500 yıllık geçmişi olan bu ismi 17. yüzyılda türkçe halk etimolojisi kaynaklı ”tuğra-bozan“ yakıştırması ile açıklamaya çalışmış olması da kimi çevrelerce ciddiye alınmıştır.

trabzon şehrinden ilk defa mö 400 yılında şehri gören atinalı xenophon tarafından bahsedilmiştir. merkezinde yunanların çevre köylerinde bugünkü lazların ataları olan kolhislilerin ve yaşadığı trabzon, antik çağ ve sonrasında zigana geçidi üzerinden ermenistan ve euphrates civarında üretilen ticari malların takas edildiği ticaret merkezi ve dış ülkelere satıldığı bir ihraç limanı özelliğindeydi. pontus imparatoru mithridates'in roma imparatorluğu ile giriştiği bir dizi savaşı kaybetmesinin ardından anadolu topraklarının yanı sıra trabzon da roma hakimiyetine girmiştir.

trabzon imparatorluğu
bir dönem bizans imparatorluğunu da yönetmiş olan komninos hanedanı'ndan aleksios latin işgali nedeniyle trabzon'a gelerek teyzesi gürcü kraliçesi tamar'nın da desteğiyle kendini roma imparatoru ilan etmişse de batı özellikle vatikan trabzon imparatorunu küçümseyerek "laz hükümdarı" olarak tanımlamıştır. trabzon imparatorları başlangıçta diğer bizans (doğu roma) imparatorları gibi çift başlı (aetos) figürünü sembol olarak kullanmışlarsa da latin işgalinin sona ermesi ve konstantinopolis'te yeniden yasal yönetimin iktidarı ele geçirmesiyle, bir çatışmaya sebebiyet vermemek için bugün trabzon ayasofya müzesinin giriş kapısının üzerinde rölyefi bulunan tek başlı kartal sembolü tercih etmişlerdir. cenevizliler ile venedikliler, moğollar ile osmanlılar hatta çeşitli türkmen (akkoyunlu kabile federasyonuna mensup) klanları ile denge politikası sürdürerek, varlığını sürdürebilen bu zengin liman kenti, istanbul'un fethinden sekiz yıl sonra 1461 yılında fatih sultan mehmet tarafından karadeniz'deki çeşitli beylikler, italyan kolonileri ve kırım'la birlikte ele geçirilerek ipek yolunun stratejik anahtarının osmanlı hakimiyetine girmesi sağlanmıştır.

osmanlının anadoluda güçlenmesi
1300'lü yıllarda samsun'un kaybedilemsinin üzerine trabzon imparatoluğu vergiye bağladı. istnbulun fethi ile bizans resmen tarihin tozlu raflarında yerini almıştı. fatih sultan mehmed ise bizansın bir dirilmeyeceğinden emin olmak için trabzona öncü birlik göndermiştir.

akıllı politikalar ve doğru strateji izleyerek bölgede bağımsızlığını yüzyıllar boyunca koruyan trabzon imparatorluğu rusların trabzonu işgaline kadar osmanlı idaresinden çıkmayacaklar ve islamı kabul edecekler.

kurtuluş savaşı sırasında trabzon
erzurum kongresinin toplnaması sağlanılmış ayrıca bir sürü miting yapılarak halkı bağımsızlık için çalışmıştır.
ayrıca ordu için tarladaki lahanaların sökülüp patates ekilmiştir.

türkiye cumhuriyeti'nin 81 ilinden biri olan trabzon, doğu karadeniz bölgesi'nde yer almakta ve 4.685 km2lik yüz ölçümüyle ülke topraklarının %0,6'sını oluşturmaktadır. ilin cumhuriyet dönemindeki sınırları kültürel ve tarihsel bir düşünceyle değil tamamen idari yapı ve merkezlere uzaklıklar baz alınarak çizilmiştir.

önemli yerler
trabzon tiyatro binası
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

zagnos köprüsü
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel


popüler kültürde trabzon
son çıkan call of duty black ops cold war'da sscb'nin trabzonu işgal etmeye çalışması ile ilgili bölüm vardır.

dünya'da trabzon ile ilgili eserler ve yorumlar
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
fransız ressam fabius brest'in "trabzondaki kervansaray" adlı eseri)
evliya çelebi trabzon için "bu şehre küçük istanbul denilse yeridir. irem bağları gibi süslü bir şehirdir burası".
devamını gör...
üstüne ciltlerce "güzelleme" yazılsa, bilen biliyor ne olduğunu. beli silahlı, höd desen adam öldürmeye meyilli kişilerin menbaı.
devamını gör...
içinde kaç şeker diye sorup kafasına göre şeker atan bir adet çay bahçesinde çalışan garson barındıran şehir. laz işte.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"trabzon" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim