zaman tüneli

güneş gözlüklerime yeni çiçek açtırmıştım halbuki.
bu nedir yani, bu ne dir.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...

boy simülasyonu uygulamasına göre sanırım ben kulak memesine filan geliyorum. içler acısı bir durum. ahahah.
devamını gör...

21. yy.'ı, 19. ve 20. yy. hatta daha öncesi ile anlamaya çalışan insanların öne çıkan özelliklerinden biri, toprak genişliğine ve fazla nüfusa önem vermeleri. ama aslında içinde bulunduğumuz dönemde ve gelecekte aşırı nüfus, bağğğzı ülkeler için çok büyük sıkıntılar oluşturacak.

elindeki insan kaynağının yeteneklerini yükseltebilen az nüfuslu ülkelerin, insan kaynaklarını hoyratça harcayan ülkeleri dize getirdiğini görecek insanlar. hatta içinde bulunduğumuz dönemde bunu yaşıyoruz. henüz başlangıcındayız.


uluslar tavşanlar gibi üremez ise yok mu olurlar?

çok üreyip nüfusu artırmamız şart” fikri 19. ve 20. yüzyıl mantığına ait. o dönemde büyük nüfus; asker, işçi, çiftçi, fabrika emekçisi ve vergi tabanı demekti.

ama günümüz dünyasında bunu savunmak ahmakça

çünkü 21. yüzyılda çıplak nüfusun değeri düşüyor; eğitimli insan + yapay zeka + robotlar+ sermaye + ülkenin kurumsal alt yapısı belirleyici hale geliyor.

geleceğin gücü kalabalık nüfusta değil dostlarım. yüksek verimli, iyi eğitilmiş, teknoloji kullanan nüfusta.

bugün 10 milyonluk iyi eğitilmiş, robot ve yapay zeka kullanan bir toplum; 100 milyonluk ama eğitimsiz, düşük verimli, kurumsal kapasitesi zayıf bir toplumdan çok daha güçlüdür.

askeri olarak da böyle: yüksek teknoloji, iyi organize olabilmek, savaşı sürdürecek ekonomik güç temeldir. çok yakında cephelerde robotlar savaşıyor olacak.

bir ülkenin 100 milyon nüfusu olabilir; ama çocukları kötü besleniyor, okulları zayıf, üniversitesi ezberci, sanayisi düşük teknolojili, hukuku güvensiz, beyin göçü yüksekse o nüfus güç değil, yük haline gelir.

hamaset ile kendini zehirleyen bir ülkede çok nüfus ülkeyi daha yoksul ve çaresiz hale getirmekten başka bir işe yaramaz.

tersine 8-10 milyonluk ülkeler bile iyi eğitim, yüksek teknoloji, sermaye birikimi ve güçlü kurumlarla kişi başına çok daha yüksek refah üretebilir ve çok daha etkili olabilirler.

gelecekte ülkeleri beşik sayısı değil, laboratuvar sayısı; nüfus patlaması değil, zihin kalitesi kurtaracak.


filmlerde böyle olabilir:



ama gerçekte böyle: video video2 video3 video4 video5
devamını gör...

en hassas olduğu konudan vurmak. kaybetme garantili.
devamını gör...

yaranılmaz bunlara...yaranılmaz, kapat gitsin yoldaş.
devamını gör...

bir bal porsuğu etmez kesinlikle.
devamını gör...

metin kürsüye çıkmadan 10 saniye önce eline geçti allaam.
devamını gör...

devamını gör...

papaz her zaman pilav yemez.
devamını gör...

efendim dostoyevski yi tanıyanlarınız bilir.....
devamını gör...

az önce twitterda karşıma çıktı da kiminle yan yana gelse yanındaki kısa kalıyor. boy simülasyonu sitesinde acaba ben yanında nasıl dururum diye bir baktım da, ben... ben aslında yoğum.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...

devamını gör...

havayı koklayangillerden biri (bkz: havanın elçisi) tarafından takipçilerine verilen bilgiye göre, bugün itibarıyla izmir'in donduğunu tescillemiştir
bugün ölçülen 10.8 derece, 1938'den beri kayıtlara geçen en soğuk mayıs günüymüş. 1944'teki 14.8'lik eski rekoru tam 4 dereceyle resmen gömmüş.
peki ben ne yaptım? bu güzel havada koştum…
devamını gör...

devamını gör...

sözlükteki yani.
devamını gör...

süreklilik arz ettiğinde itici gelen bir durum. herkesin hayatında kötü dönemleri oluyor. ancak sürekli kendini yıkık gösteren insanlar bir zaman sonra sıkmaya ve yormaya başlıyor.
devamını gör...

selamlar sevgili sözlük yazarları. aranızda odtü, ankara üniversitesi veya izmirde tezli sosyoloji yüksek lisansı yapan var ise birkaç sorum olacaktı, mesaj kutuma sizleri bekliyorum (nolur)
devamını gör...

kadro kalitesi ve bütçelerine baktığımızda üstüne düşeni yapıp lig ve avrupa'da şampiyon olan türk takımımız, büyük başarı sağladılar.

başındaki koçu guidetti, voleybolun en önemli antrenörlerinden biri cev şampiyonlar ligini 7 kez kazandı.

sadece boskovic dünya çapında bir yıldız keza milli oyuncularımız zehra, cansu, ayça, derya ve son dönemde iyi gelişme gösteren markova ile çok iyi takım haline geldiler.
devamını gör...

kuzey kutup vorteksinden bize düşen; şiddetli karayel ve az yağmur.
devamını gör...
daha fazla yükle

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim