şimdi tarifini yapardım ama, biz ateistlerin ahlak reklamı yapmak ve ahlak satmak gibi anlamsız alışkanlıkları yoktur.
devamını gör...
ateist değilim agnostiğim fakat üniversite hayatımda bir müslüman , bir agnostik ve bir ateist aynı evi paylaşırken , biliyorum temel fıkrası gibi ama apart sistemi kimleri yan yana koyar bilinmez , muhafazakar bir müslüman olan arkadaşımız diğer aile fertleri tarafından sırf kendilerinin müslümanlık anlayışı daha farklı diye zorbalığa uğrardı . ne zaman akrabalarıyla görüşse eve gelince ağlardı çünkü giydiği çorabın renginden , eşarbına taktığı iğneye kadar herşeye laf ederlerdi . biz teselli ederdik. birgün dedi ki " iyi ailemde ki gibi insanlarla değil , sizinle aynı evi paylaşıyorum. " . evet o güne kadar hepimizin ailesi hep saygılı ol , ahlaklı ol diye tembihledi . yinede ortada herkese birebir fit olan bir ahlak tanımı yoktu. ama ben o zaman tam anlamıyla idrak etmiştim ahlakın en temeli başkasına saygı duymak , onu yargılamak ve kötü hissetmesi için çaba sarfetmek değil. üçümüz hala görüşüyoruz ve o evde beraber geçirdiğimiz hergün bize ahlak ve insanlık anlamında çok sey kattı.
devamını gör...
çoğu dinin teoride kişiyi ahlaklı olmaya çağırdığı kabul edilirse, bu yönlendirmeler olmadan da doğruya ya da iyiye ulaşabilmektir.
bana göre ahlaklı olmak için, iyiye ve doğruya ulaşmak için bir dinin size bunu emretmesine ihtiyacınız olmamalıdır.
devamını gör...
ateist için etik vardır, vicdan vardır ancak ahlak yoktur. ateist mutlak olanı reddeder zaten. dolayısıyla normatif külli yasalar de facto reddedilir ateizmde. ahlaklı ateist kelimesi oksimorondur. önce neyi reddettiğini bilmeli insan..
devamını gör...
ölçü vicdandır, dinde de dinlessde de. ahlak bu yüzden belli bir kalıbı olan bir şey değildir. bu durumda inanç anca şekillenmesine yardımcı olabilir. halbuki dinde affı olmayan şeylerden biri kul hakkı öyle değil mi?
devamını gör...
ateizm bir din olmadığı ve insanlara kurallar dayatmadığı için her birey için farklılık gösterendir. yapılan bir araştırma ateistlerin ahlak pusulasının (ya da vicdanının diyebiliriz) inançlılarınkinden farklılık gösterdiği noktalar olduğu kadar benzerlik gösterdiği noktalar da olduğunu ortaya koymuştur.


yeni bir araştırma, ateistlerin ve inananların ahlaki pusulalarının birkaç temel yönden farklı olduğunu ortaya koyuyor.

bazı yönlerden, iki grup arasında ahlaki pusula inanılmaz derecede benzerlik gösteriyor. örneğin, her iki grup da adaleti ve savunmasız kişilerin refahını korumayı yüksek puanlamış ve her ikisi de baskıyı değil, özgürlüğü son derece desteklemiş durumda. ancak bu araştırma, sadakate değer verme ve otoriteye saygı gösterme gibi meseleler söz konusu olduğunda grupların fikir ayrılığına düştüğünü ortaya koydu.

chicago'daki ıllinois üniversitesi'nde psikoloji profesörü yardımcısı olan araştırmacı tomas ståhl, live science'a: "bu araştırma, halkın algısının aksine, ateistlerin ahlaki bir pusulaya sahip olduğunu, ancak inananlarla karşılaştırıldığında, muhtemelen nasıl yetiştirildikleri ve son derece analitik düşünürler olup olmadıkları gibi faktörler nedeniyle "pusulalarının farklı şekilde kalibre edildiğini" göstermektedir." dedi.

inkarcıların ahlaki bir pusulaya sahip olup olmadığı, ateistler de dahil olmak üzere, birçok kişi arasında yaygın bir sorudur. 2019 pew araştırma merkezi anketi, amerikalıların% 44'ünün (kanadalıların% 26'sına kıyasla) ahlaki olması için tanrı'ya inancın gerekli olduğunu düşündüğünü ortaya koydu. journal of personality and social psychology'de 2011 yılında yapılan bir araştırma, "ateistlere olan güvensizliğinin tecavüzcülere olan güvensizlik ile karşılaştırılabilir olduğunu" bile ortaya koydu.

ateistlerin bir ahlaki pusulaya sahip olup olmadığını araştırmak ve inananların pusulasıyla nasıl karşılaştırıldığını görmek için ståhl dört anket yaptı: ilk ikisi amazon'un çevrimiçi mechanical turk platformunda toplam 429 amerikalı ile yapılmışken, ikinci iki ankete abd (nispeten dindar bir ülke) ve isveç'ten (büyük ölçüde dinsiz bir ülke) toplam 4.193 kişi katılmıştır.

katılımcılar, kişisel tarihleri, dini inançları, politik yönelimleri ve ahlaki görüşleri hakkında birçok soruyu yanıtladılar. anketin ahlaki temeller anketi adlı bir bölümü, beş temel ahlaki değer hakkında sorular sorduğu için özellikle yararlı oldu. değerlerden ikisi - bakım ve adalet - hakkındaki sorular, insanların savunmasız bireyleri korumaya ve insanlara adil davranmaya yönelik tutumlarını derecelendirdi.

ateistler ve inananlardan "neredeyse hepsi" bu iki değerde yüksek puan aldı ve savunmasızları korumaya ve başkalarına karşı adil olmaya değer verdiklerini gösterdi. ståhl, bu değerleri ahlaki sorunlar olarak gördüklerini söyledi. bununla birlikte, diğer üç değerde inananlar ve inanmayanlar arasında farklılıklar buldu: otorite (polis, ebeveynler ve öğretmenler gibi otorite figürlerine saygı duyma), sadakat (bir ülke gibi bir gruba sadık olma - örneğin bir ülkenin bayrağını yakmama) ve kutsallık (aşağılayıcı olarak algılanan bir şeyi yapmamak, genellikle cinsel anlamda, önüne gelenle yatmak gibi).

ståhl, "bu üç değer grup uyumuna hizmet eden ve grubu bir arada tuttuğu düşünülen değerler" dedi. "bağlayıcı değerler söz konusu olduğunda, [gruplar arasında] dramatik bir fark var. dindar insanlar bunlardan çok daha yüksek puan alıyor - [bu değerleri] inkarcılara kıyasla ahlaki olmakla çok daha alakalı görüyorlar."

buna karşılık, "ateistler [bu üç değerin] ahlakla aynı derecede alakalı olduğunu gerçekten düşünmüyorlar" dedi.

bulgunun, ståhl siyasi yönelim kontrol ederken bile geçerli olduğu belirtildi.

ohio üniversitesi'nde psikoloji profesörü olan ve bu çalışmaya dahil olmayan kimberly rios, bu bulguların önceki araştırmalarla tutarlı olduğunu söyledi. bir kısmı rios tarafından yürütülen yeni ve daha önceki araştırmalar, ateistlerin ahlaki bir pusulaya sahip olmadığı stereotiplerinin aşırı genelleme olduğunu gösteriyor. bununla birlikte, rios live science'a bir e-postada verdiği demeçte, bu stereotiplerin "dine inananlar ve inanmayanlar arasındaki gerçek farklılıklar tarafından doğrulanmadığını" da gösterdi. rios, "inançsızlar grup temelli ahlaki değerlere inananlara göre daha az önem verse de, bu çalışmalarda kullanılan ölçütlere dayanan, inanmayanların inananlardan daha ahlaksız olduğuna dair hiçbir kanıt bulunmamaktadır." dedi.

örneğin, iki grup da ahlaksızlık konusunda düşük puan aldı ve "başarılı olmama yardımcı olacağına inanıyorsam etik olmayacağım" gibi ifadelere karşı çıktılar. (anket, bu grupların gerçekten etik olmayan davranışlarında farklılık gösterip göstermediğini ele almadı.)

benzer ve farklı
yeni anketler, inananların ve inanmayanların ahlaki pusulalarının benzer ve birkaç başka yönden farklı olduğunu gösterdi. örneğin, her iki grup da baskı karşısında özgürlüğü son derece destekledi ve "toplum, bireylere ne yapacaklarını söylemeden kendi yaşamları için sorumluluk almalarına izin verdiğinde en iyi şekilde çalışır" gibi ifadelerle hemfikirdi. ståhl, her iki grup da rasyonel düşünmeyi - kanıta dayalı iddialara inanmak ve kanıtsız iddialara şüpheyle yaklaşmak - ahlaki bir mesele olarak gördüklerini söyledi.

rios bu bulgunun "ilgi çekici" olduğunu söyledi. pek çok batı toplumunda dini inanç ile rasyonel, bilimsel düşüncenin uyumsuz olduğuna dair bir fikir var, dedi. "yine de, dindarların rasyonel düşünmeyi inanmayanlardan daha az ahlaki bir mesele olarak görmedikleri bulgusu, bu çatışma nosyonunun abartılmış olabileceğini gösteriyor," dedi.

bazı dinler akılcı düşüncenin yönlerini teşvik eder. örneğin, katolik kilisesi mantığın ve rasyonalitenin yararlı olabileceğini savundu, örneğin aziz thomas aquinas, tanrı'nın varlığını savunan beş yol olarak bilinen kanıtları yazdığında; orta çağ'da, yahudi düşünürler yunanlı klasik filozofların rasyonel düşünce sürecini benimsemeye başladılar ve bunu dini metinleri analiz ederken uyguladılar.

bir fark olarak ståhl, ateistlerin inananlara göre neyin ahlaki olduğu veya olmayacağı konusundaki yargılarını eylemlerinin sonuçlarına dayandırma olasılıklarının daha yüksek olduğunu buldu. örneğin, çoğu kişinin bildiği varsayımsal tramvay probleminde, bir kişi, kaçak bir tramvayın önündeki yolda sıkışmış beş kişiyi öldürmesine mi yoksa treni başka yöne çevirmek için bir düğmeyi çekip diğerinde sıkışmış bir kişiyi öldürmesine mi izin vereceğine karar vermelidir.

ståhl wordssidekick.com'a verdiği demeçte, "bu durumda, inanmayanlar 'beş yerine bir kişiyi öldürmeyi' seçmeye daha meyillidir, çünkü göreceli zararı değerlendiriyorlar," dedi. "oysa inananlar, aktif olarak birini öldürdüklerini düşündükleri ve öldürmemeleri gerektiğini düşündükleri için bu konuda daha tuhaflar. dolayısıyla, bu hesaplamalar konusunda kendilerini daha rahatsız hissediyorlar."

farklılıkların nedeni nedir?
araştırmalar, ateistlerin ve teistlerin ahlaki pusulaları neden farklı şekilde ayarladıklarını henüz yeterince gösteremedi, ancak ståhl birkaç korelasyon buldu (korelasyon nedensellik demek olmasa da). ankette katılımcılara dini olarak yetiştirilip yetiştirilmediklerini sordu ve topluluklarındaki önemli kişilerin dini faaliyetlerde bulunup bulunmadığını gözlemledi (bu durum, dini inançlarının yanlış olduğunu düşünmenin yaşamları için maliyetli olacağı anlamına gelir). dünyayı tehlikeli bir yer olarak görüp görmediklerini (ve muhtemelen tanrı'yı koruyucu bir güç olarak görüp görmediklerini) ve analitik düşünürler olup olmadıkları - bu, ateistlerde inananlardan daha sık bulunan bir özellik- sordu.

ståhl, "beklendiği gibi, bu şeylerin inanan olup olmamanıza bağlı olduğunu görüyoruz," dedi. "ayrıca bu değişkenlerin sizin ahlaki değerlerinizi öngördüğünü de görüyoruz." yani, örneğin, dindar insanlar ve dini faaliyetlerle çevrili bir ortamda büyümezseniz, grup uyumu meselelerini onaylama olasılığınız azalır. benzer şekilde, dünyayı daha az tehlikeli olarak algılamak ve analitik düşünür olmak da ateizmi öngörmektedir.

bulgular hem amerika birleşik devletleri'nde hem de isveç'te dört ankette tekrarlandı. hem ståhl hem de rios ileriye dönük olarak, gelecekteki araştırmaların bu modellerin batılı olmayan ülkelerde, örneğin büyük ölçüde dinsiz ancak grup odaklı bir ülke olan çin'de ve birleşik arap emirlikleri gibi ağırlıklı olarak müslüman olan ve ateizmin resmen yasak olduğu ülkelerde geçerli olup olmadığını incelemesi gerektiğini söyledi.
kaynak

devamını gör...
öyle bir şey yoktur. ahlak sistem gerektirir. bir inanmayan olarak hiçbir sistemi kabul etmiyorum. yukarıda bir yazarın açıklamasını yerinde buluyorum.
devamını gör...
ahlak değil vicdandır o. insan vicdanını dinlemeli, cezalandırılacağından korkarak kötülük yapmayan insan samimi değildir.
devamını gör...
en değerlisidir. bu dünyadaki iyiye kötüye cehennem korkusuyla tutunmamıştır. toplumsal ahlak kendisinde en başından beri vardır. her insan onun için değerlidir. muhabbet arasında "hani sen inanmıyon ya, ya varsa?" diyen arkadaşlarından daha ahlaklıdır bana göre.
devamını gör...
ateizm ile ahlak arasında doğrudan bir bağlantı yoktur. ateizm yaratıcı yok der sadece ve bu din felsefesinin alanına girer. ahlakı ise ahlak felsefesiyle tartışabiliriz. ateizm üzerinden ahlak tartışmak bir makine mühendisine bilgisayar programı kodlatmaya benzer. dolaylı olarak makine mühendisi bilgisayardan anlar ama bilgisayar mühendisinin işini yapamaz.
devamını gör...
olmayan ahlak.

türkiye'deki ateistlerin büyük çoğunluğu ateist olduğu için kendisini bir şey zanneden, karşısındaki kişiye iftira atan, onları fikirleriyle yargılayan kişiler. seküler oldukları için de kendilerini bir şey zannediyorlar.
devamını gör...
ahlakla dini inancı bütün görmek saçmalıktır. böyle düşünen insanlar başka bir dine ve inanan kişiye saygı duymaz. her ateiste ahlaksız her müslümana ahlaklı diyemeyeceğimiz basit bir örneğidir. ahlaksa bambaşka bir konudur. yüzyıllarca tartışılmıştır. hatta ilginç bir şekilde ekonomi biliminin doğuşu bile ahlak felsefesine bağlanır. o yüzden (bkz: ahlak felsefesi).
devamını gör...
(bkz: ahlak)
devamını gör...
ahlak nedir? birkaç tanımı var. neyin iyi neyin doğru olduğuyla ilgilenir, diyor bir tanesi. diğeri de iyi huy, diyor. öyleyse dindar birinin ahlakı dininde doğru olanı takip etmektir. ateist için de onun kabul ettiğidir. ideoloji olabilir, kültürel olarak benimsediği doğruları takip etmesi olabilir. sonuçta ateistler belirli kuralları ve disiplini olan herhangi bir dini takip etmiyorlar. bunun dışında kalan ne varsa ondan aldıkları perspektifin getirisi olan etikler olabilir.
devamını gör...
dindar bi insanın ahlaksız olarak nitelendirilecek seylerle de uğraştığını gördük. ayni şekilde iyi bir insan olduğunu da. bu durum ateist olsun budist olsun hristiyan olsun ne olursa olsun. din ahlak getirmez bize. ahlaklı olmak için dine ihtiyaç olduğunu düşünmüyorum
devamını gör...
ben hiç muska yazan,çocukları badeleyen, bir kereden birşey olmaz diyen, cin çıkartmak bahanesi ile insanları kandıran ateist görmedim mesela.
devamını gör...
rüşvet almazlar ,kul hakkı yemezler, çocuklara tecavüz etmezler ya da akıllıdırlar hepsini yaparlar ama yakalanmazlar. sonuçta ahlak denen şey dinen bir yükümlülük değil kişinin vicdanından gelen bir şeydir.
devamını gör...
(bkz: müslüman ahlakı)ndan kat be kat iyidir.
devamını gör...
geçen bir video gördüm youtube shorts'ta.

"günah olmasa yarın yapacağınız şeyler".

cevaplar öh pöh. aklıma askerdeyken ateist olduğumu öğrenen konyanın meram köyünden recep geldi.

"abi sana göre allah yok öyle mi?"
evet.
"cehennem de yok o zaman?"
yok.
"abi ben senin yerinde olacaktım yea."
ne yapardın?
"abi her şeyi yapardım, banka soyar, milleti dolandırır, köydeki ayşeyi de yerdim".
ben haksızım recep, tanrı var.

bu tür durumlar, dinin gerekli olduğunu göstermekte. inanmamakla beraber, kimseyi de inanmamaya davet etmiyorum.
devamını gör...
"hiç kimse vicdanıyla, özgür iradesiyle baş başa kalan biri kadar güvenilir olamaz. çünkü o bunu öyle hazır bulmaz, vicdanıyla, özgür iradesiyle onu sıfırdan yaratır ve her şeyiyle; günahıyla, sevabıyla üstlenmek, sahiplenmek durumunda kalır."
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"ateist ahlakı" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim