avrupa hun imparatorluğu hükümdarı.
devamını gör...
hun komutanlarından gökbörü ulu hakan attila'nın huzuruna gelmiş ve çin seferi için ordumuz hazır, sizi bekliyoruz hakanım demiş. ama hakan sıkıntılı görünüyormuş. komutan sormuş hakanım neyiniz var acaba. hakan demişki bıktım bu lanet çinlilerden, o kadar yol gidiyoruz, koskoca çin seddini aşıyoruz, milyonluk nüfusla savaşıyoruz peki sonuç ne kara kuru ufak tefek çinli kızlar, ne ayva var ne karpuz, aynı bizim türk kızları gibi, insanda savaşacak motivasyon bırakmadılar demiş.
bu sözleri duyan bir asker hakandan söz istemiş ve hakanım biliyorsunuz beni kapçıklar esir aldığında batı taraflarına köle olarak sattılar. ben orada öyle karılar kızlar gördüm ki siz görseniz dibiniz düşer. saçları var güneşin rengi, gözleri var denizin rengi, tenleri desen süt beyaz rengi ve öyle bir ayvaları, karpuzları varki bir türk kızıyla bir çinli kızı toplasan o batıdaki sarışının bir ayvası etmiyor demiş.
biraz önce sıkıntıdan ölecek gibi duran hakan şimdi yerinde duramıyormuş ve askere tengri belanı versin madem böyle birşey vardı bugüne kadar niye söylemedin aibine demiş. hemen hapise attırdığı kardeşini yanına getirtmiş ve demişki kardeşim ben sana haksızlık ettim ama artık türk devlet töresine uyalım, beni affetmen için ata yurdumuz devletin doğu tarafını sana veriyorum ve bende batı tarafını yöneteceğim, sen çinlilere göz açtırma savaşa devam et, bir ara kurultayda görüşürüz demiş ve gidiş o gidiş...
hun ordusu batıda yaşayan sarışın kavimlere öyle bir saldırmışki ölüsünü dirisini her gün birisini bir çeşit baskı altına almış... ve böylece meşhur kavimler göçü başlamış
devamını gör...
yanlış yazılan isim

doğrusu (bkz: atilla)
devamını gör...
attila szalai macaristan asıllı 23 yaşında büyük fenerbahçe'mizin en güzel transferi
devamını gör...
zamanın istanbul'u ve roma'sı ile yani hem doğu hem de batı roma ile oyuncak misali oynamış hükmünü kabul ettirmiş ulu türk başbuğudur. barbar diyenlere bakmayın siz, barbar olsaydı bu yüksek medeniyet içeren şehirleri yerle yeksan eder buna da kimse itiraz edemezdi. 1204 latin işgalinde yerle bir edilmiş bu şehir için attila han'a iftira edenler ise tarih bilmez bir avuç zibididir.
kutlu tini şad olsun.
durağı uçmağ olsun.
devamını gör...
tanrının yeryüzündeki kırbacı, papa'nın ayağına gidip yalvardığı, avrupa'yı tir tir titreten büyük türk
devamını gör...
avrupa hun imparatoru. savaşları bizzat yönetmez genellikle çadırında otururdu. çoğu casus bellisi kadınlardır. evet, regl olan bir kadın için insanların şehirlerini yıkmaktan geri durmamıştır bu zat.

bizanslı tarihçi priskos yardımcısı ile birlikte attila'nın otağına ziyarete gitmiştir. yardımcısının anlatısına göre; 5 karış boyunda, sesi arı vızıldamasına benzeyen biriymiş. hatta attila'yı gördüğünde şaşırdığını belirtir, dünyayı titreten bu muymuş diye.
devamını gör...
hangi dili konuştuğu konusunda çokça spekülasyon vardır. türkolog rona-tas eldeki verilerle bunun çözümsüz olduğunu söylese de macar türkolog nemeth, 1939 yılında yayımlandığı "hunlar hangi dili konuşurdu" adlı makalesinde hunların (avrupa hun) ve dolayısıyla attila'nın izahatlarla türki bir dil (muhtemelen ön-bulgarca) konuştuğunu söylemiştir. daha sonra yine büyük türkologlar menges ve pritsak moğolca ve türkçe'ye yakın olduğunu belirtmişlerdir. bu sağlıklı görüşlerden önce 19. yüzyılda hunların bir slav komutanı yüzünden tüm hunlar ve dillerini slav yapan slavistler ve bazı hun hükümdarlarının cermen kökenli isimler almasını cermen kökenli olmalarına bağlayan tarihçiler ortaya çıksa da kabul görmemişlerdir.
devamını gör...

yanlış anımsamıyorsam eğer yunan bir elçi ye göre ahşap ve pek çok mücehverle süslenmiş bir sarayda yaşamasına ve tabakların bile altından olmasına karşın aslında son derece mütevazi denebilecek birisi olup kendisi ahşap tabaktan yemeğini yermiş. ayrıca yanında farklı uluslardan danışma heyeti bulunduruyor olup kendisi de yunanca ve latince bilmektedir


edit: uludagdaki hesabımdan alıntıdır.
devamını gör...
(bkz: tanrının kirbaci) avrupa hun imparatoru.
devamını gör...
ölümü hakkında çeşitli rivayetler olan büyük imparator. ilk rivayete göre düğün gününün ertesi sabahında uyandığında ağzından ve burnundan yoğun biçimde kan gelmiş. çoğu tarihçi zehirlendiğini iddia ediyor. ikinci rivayetse mezarının yeridir. söylentiye göre mezarı kazanlar tabutunu bir nehre yerleştirdikten sonra nehrin akıntısını değiştirmiş ve sonra birbirlerini oklayarak öldürmüş.
devamını gör...
buradan
devamını gör...
düğün gecesi burun kanamasının artıp da nefes almasını engellediği için kendi kanında boğularak öldüğü rivayet edilen avrupa hun imparatoru
devamını gör...
lisedeki arkadaşımı hatırlatan isim. ati derdik ona, göz kapakları kısa olduğundan uyurken hem korkutucu hem de komik gözükürdü.
devamını gör...
attila ilhan geldi aklıma. severek okuduğum kişidir. çok manalı şiirler yazmıştır bana göre.
devamını gör...
yenilmez hun imparatorudur. eğitim müfredatımızın en başat yalanlarından biri hun'ların türk olmasıdır. hunlar bir çok milletten meydana gelmiş bir kabile konfederasyonuydu. aralarında türklerin de yer aldığı aşikardır. lakin bunu hiç bir zaman bilemeyeceğiz. zira yazılı hiç bir vesika bırakmamışlardır. bugün huncada bildiğimiz sadece 4 sözcük vardır. macarlar da soyunu hunlar ve attila'ya dayandırırlar. bildiğimiz bu 4 sözcükten hiç birinin macarcayla da türkçeyle de ilgisi yoktur.

lakin attila'nın türk olma olasılığı daha fazladır. bu isim de esas itibariyle macarca yahut türkçede bir anlam ifade etmez. attila germence ''babacık'' demektir. bu mantıkla gitsek adam esasen alman olmalıdır. bir çocuğunun ismi dengiziktir. yani türkçe bir isim ve anlam ifade eden deniz'dir. fakat eski türklerde isim anlamında deniz günümüz tükçesiyle aynı manaya gelmezdir. etimolojik olarak ''denklik'' anlamı taşır.
devamını gör...
attila denince aklıma attila ilhan gelir
normalde attilla ama ikiz yazar iddiaya giriyor ve kaybeden adından bir harf silecek attila ilhan kaybediyor ve adından bir adet l siliyor
devamını gör...
yüce türk hakanı
boyu cok uzun değildir fakat roma kapılarında papa diz çökmüştür.
romalı kadınlar cocuklarını "seni attila'ya veririm "diye korkuturlarmış öyle bir kişi kendisi
adının kökeni rusların volga dedigi biz turkler için itil nehri'dir
germenlerin nibelungen destanı'nda etzel olarak anılır
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"attila" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim