infaz hakimliği bundan 3-4 yıl öncesine kadar yetki alanı ve yaptığı işler çok da kapsamlı değilken, mahsup, içtima kararı, cezanın ertelenmesine uyulmamasının değerlendirilmesi vs gibi kararlarla birlikte yetki alanını genişletti.

mahsup kararına ilişkin, mahsubun ne olduğunu zaten bugün bir başka tanımda belirttim, mahsup kararını normalde evvelden ceza mahkemeleri vermekte idi. ilamattan talep gelir, bu talep doğrultusunda işlem yapılır vs. ama artık bu karar infaz hakimliğinde olduğundan, mahsup talebinde bulunacak olan hükümlü şahıs bu talebini infaz hâkimliğine bildiriyor, infaz hakimliği de mahsuba ilişkin talebi değerlendiriyor, eğer gerçekten tutukluluk yahut gözaltındaki süreler evvelden mahsup edilmemiş ise mahsup kararı veriyor, bir örnek ilamata gereği için, bir örnek tutuklu - gözaltında kaldığı mahkemeye bilgi vermek amacıyla gönderiliyor. gereğinden kasıt şu ki, ilamat bu mahsup kararı doğrultusunda yeni bir müddetname düzenliyor belki de bu müddetname sebebiyle hükümlü kısa bir müddet sonra çıkabiliyor.

içtima kararı da aslında içinde çeşitli kısımlara ayrılıyor da özetle belirteyim. hükümlü kişinin birden fazla mahkemede cezaları vardır, bu cezaların toplanıp tek bir ceza haline getirilmesi, yani daha doğrusu tek bir müddetnamede bulunabilmesi adına içtima edilir, daha açık şekilde söylemek gerekirse toplanır. bu içtima kararı da çok önemlidir, zira bu içtima doğrultusunda hazırlanacak müddetname ile de hükümlünün daha evvel çıkma durumu oluşabilir. bu arada bu da önceden ceza mahkemesi sorumluluğundaydı. örnek veriyorum bir ildeki ilamat o ilde hükümlünün en çok hüküm giydiği, yani en çok ceza aldığı mahkemeye içtima hususunda talepte bulunur, bu talep doğrultusunda da ilgili mahkeme karar verirdi. fakat artık dediğim gibi son birkaç yıldır infaz hakimliğinde.

cezanın ertelenmesine uyulmamasını da belirteyim. diyelim ki bir sanık a mahkemesinde erteli hapis aldı, denetim süresi de 1 yıl. bu denetim süresinde başka suç işler de o suç kesinleşirse, suçun kesinleştiği mahkeme a mahkemesine ihbarda bulunur. a mahkemesi de bu durumu infaz hakimliğine bildirir, infaz hakimliği gerekli yazışmaları yapar ve aksi bir durum söz konusu olmadıkça ertelemeyi kaldırıp cezanın çektirilmesine ilişkin karar verir.

infaz hakimliği bunların yanında daha birçok konuda da karar verir, hükümlülerin ceza infaz kurumundaki birçok talebine yönelik. örnek veriyoru hükümlü hücre cezası alır, ceza infaz kurumu bu kararı onaylatmak için gönderir, bazen hükümlü itiraz eder ise karar ekinde ceza infaz kurumundan ilgili itiraz dilekçesi de gönderilir. infaz hakimliği de karar usul ve esas yönünden değerlendirir. önce usule bakılır, usulde problem var ise esasa değinilmeden hücre cezası kaldırılır, eğer usulde problem yoksa, esasen de hukuka uygun bir hücre cezası ise karar onaylanıp infazının gereği hususunda ilgili ceza infaz kurumuna gönderilir.

bu ve bu gibi konular infaz hâkimliğine alanında bulunur.

saygılarımla.
devamını gör...
bu hakimliğin görev ve yetkileri 4675 sayılı infaz hakimliği kanunu'na tabidir.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"infaz hakimliği" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim